Миконос е дестинация с един от най-високите рейтинги в направленията „слънце, море и пясък“. Той се бори да спечели първата позиция срещу Ибиса по количество на посещаващи го младежи.

За това как може да се влюбите в Миконос и какво може да предложи островът:

 Исторически забележителности

снимка: www.atravelbook.com
снимка: www.atravelbook.com

Интересното е, че Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон. Разхождайки се из острова, можете да видите нагледните свидетелства на гръцката митология. В местния музей са представени редица археологически находки, някои от тях са украсени с изображения на богове и герои. Между другото, на Миконос има два основни музея – археологически и етнографски. Запознанството с историята можете да продължите във византийската църква Парапортиани. Това е един уникален пример за това как една снежнобяла религиозна сграда с обширно вътрешно пространство се явява не само туристическа атракция, но и всекидневно се посещава от вярващи. Друга визитна картичка на острова са старинните вятърни мелници, на фона на които туристите обичат да се снимат.

Плажове за всеки вкус

Плажове - Миконос
снимка: kivotos

Двата основни плажа на Миконос са Paradise и Super Paradise. И двата привличат млади хора със своите техно-партита. За тези, които търсят спокойствие и тишина е по-добре да изберат плажа Лия. Тук можете да отидете на риболов или да изпробвате да се гмуркате (дайвингът е много актуално забавление през последните години). Това е един от най-отдалечените плажове, но се предлагат основните удобства. Аграри – още един не по-малко популярен пясъчен плаж. А живописното местенце Псару привлича световни звезди, които често избират за отдиха си точно Миконос.

Специалната кухня – гордостта на Миконос

снимка: i-mykonos.com
снимка: i-mykonos.com

Гръцкият народ има специален талант за създаване на вкусни ястия. Сред типичните ястия на Миконос можете да намерите пикантно свинско и сочни кебапчета, всевъзможни морски дарове и сладкиши, в които се добавя мед в щедри количества. За кухнята на острова (както и за всички острови от Цикладския архипелаг) са характерни бадемовите сладкиши, сиренето Копанисти (Kopanisti – пикантно) и Ксинотири (Ksinotiri – кисело), както и колбасите, в които се добавят специални подправки.

Възможност за посещение на други острови

Миконос - екскурзии

Благодарение на удачното разположение на Миконос, туристите могат да пътуват и до други острови. В близост се намират Наксос, Тинос, Антипарос, но островът е свързан чрез ферибот и с други популярни дестинации – Крит, Родос, Атина. Статутът на Миконос като оживен курорт е позволил да се развие добре въздушния транспорт. Следователно, можете да бъдете сигурни: островът не е изолиран и открива пред туристите атрактивни перспективи.

Развлечения по всяко време

Миконос - парти

Главното нещо, което привлича множеството към Миконос е възможността да си починете пълноценно, включително и активно. На първо място, тук са развити дайвингът (гмуркането), водните ски, уиндсърфинга, парасейлингът ( полет с парашут от моторна лодка с гледка към бреговата ивица). Може да се отдадете на сафари с джип или да отидете на морска разходка. На второ място, на Миконос има достатъчно клубове за всеки турист. На някои им се искат шумни партита, а други предпочитат места с нежна музика – всичко това го има на острова. Можете също така да посетите водния парк Watermania, който се радва на популярност сред всички поколения туристи. Тук има водни забавления под всякакви форми и размери, плувни басейни, детски площадки, школи по гмуркане и нощен клуб.

Атрактивен шопинг

снимка: Goboogo
снимка: Goboogo

Любителите на шопинга не могат да устоят на бижутерските магазини, бутици и антиквариати. При това по-голямата част от магазините са местни, макар да са представени и световни марки. В някои от тях цените са соленички, но можете да намерите и достъпни украшения и традиционни занаятчийски продукти. На Миконос ще откриете интересни елементи за декориране на интериора и ликьор, приготвен от местни органични продукти.

1 коментар