Слънцето не е толкова безобидно, колкото изглежда на пръв поглед. Разбира се, ултравиолетовите лъчи предизвикват активно образуване в кожата на витамин D, който е от огромно значение за организма и за разлика от синтезирания от аптеката, действа директно. Освен това, тенът напълно изтрива следите от умора по лицето. Естествено, максимално полезен ефект, както лечебен, така и естетически, ще постигнете, спазвайки умереност. Но ако в стремежа да си набавите енергия от дългоочакваното лятно слънце, сте преминали границата на разумното, то нашите съвети ще ви помогнат да си върнете жизнеността.

Първият тен – той е най-трудния…

Отначало се подлагайте на слънчеви бани по 15 – 30 мин. на ден. Не забравяйте, че и във водата сте открити за потока ултравиолетови лъчи и дори тя като леща увеличава силата на слънчевите лъчи. Постарайте се да правите слънчеви бани само в сутрешните и вечерните часове, дневната жега по-добре прекарайте на сянка.

При слънчево изгаряне

Ако все пак сте получили слънчево изгаряне, има три особено ефективни способа за облекчаване на болката. Различни са от традиционно познатите мазане с кисело мляко и други хранителни продукти, които не можем да твърдим категорично, че помагат, но със сигурност цапат. Затова предлагаме три по-малко известни, но работещи и благоуханни начини да облекчите болката на изгорялата кожа:

  1. Да вземете вана с отвара от лайка – 150г суха лайка се залива с литър вряща вода, накисва се за около час и се излива в напълнената вана. Температурата на водата в нея трябва да бъде 36-37 градуса. Ако не разполагате с вана, можете след душ да се полеете с хладката отвара или да намажете цялото си тяло с нея, посредством мек тампон.
  2. Втори начин – да нанесете върху кожата някакво охлаждащо средство. Например: 5 капки етерично масло от мента (продава се във всяка аптека), разтворено в 5 мл зехтин. Също така алтернатива може да бъде специален крем с ментова есенция или екстракт от алое, спрей с витамин С или успокояващ гел за чувствителна кожа.
  3. И накрая, третият начин – нетрадиционен, но действащ – да спите през нощта върху постеля, чаршаф, посипан с талк на прах (продава се във всяка аптека). Талкът е известна и често употребявана съставка в кремове, мехлеми и лекарства против алергии, сърбеж и раздразнена кожа.

Как да избегнете слънчев удар

Продължителното излагане на слънце с непокрита глава ви застрашава от тежки последствия – прегряване или слънчев удар. Първоначално се усеща слабост, виене на свят, болки в краката, гърба, появява се повръщане, шум в ушите, сърцебиене; кожата се зачервява, след което побледнява. По-късно състоянието бързо се влошава. Можете да загубите съзнание, възможни са гърчове, делириум, халюцинации, покачване на температурата.

Дори при най-малкия признак трябва да се вземат спешни мерки. Необходимо е да отидете на сянка и да легнете с повдигната глава. След това да освободите шията и гърдите от тесни дрехи, ако сте с риза да разкопчаете веднага яката. На главата, врата и областта на сърцето да се постави студен компрес, да се пийне хладна напитка (но не алкохолна). В по-тежки случаи се налага да се напръскат лицето и гърдите със студена вода, увиване в мокри чаршафи. Ако слабостта не позволява всичко това да се направим, помолете околните да ви помогнат задължително или да забележат, че имате нужда от помощ.

Това трябва да се знае

  • Зачервяването на кожата само след десет минути на слънце е свидетелство за висока чувствителност. Ако и след няколко часа няма реакция – вие сте носител на устойчива към ултравиолетовите лъчи кожа.
  • От десет сутринта до три часа следобед слънцето е най-активно.
  • Всяка единица от SPF-фактора, който виждате на различните слънцезащитни средства, означава отслабване действието на ултравиолетовите лъчи два пъти (но трябва да имате предвид и фактори като: тип на кожата, отразяващи повърхности, сезон, къпане, изпотяване и т.н.).
  • Преди да се отправите към плажа не бива да използвате дезодорант, парфюм, одеколон. Някои компоненти на парфюмерийните средства се разпадат под влияние на слънчевите лъчи и предизвикват химически изгаряния.
  • В период на прием на антибиотика “Tетрациклин” или лекарството „Кордарон” (при сърдечни заболявания), контактът на кожата с ултравиолетовите лъчи може да доведе до изгаряния и силни кожни реакции.

В крайна сметка, колкото по-информирани сме, толкова по-добре можем да се възползваме от благата на прекрасното лятно слънце, заобикаляйки нежеланите ефекти. Свежият слънчев загар да ни напомня за безгрижния отдих и добре прекараното лято.

Все още не е късно да „съберете“ своя летен тен 🙂 Предлагаме почивки и през есента!