Да се състави списък на всички най-интересни места в Рим определено не е лесна задача. Тук на всеки ъгъл диша история, в която органично са вплетени модерния начин на живот на италианците и завладяващи аромати от италианската кухня.

Рим се слави с паметниците от древността и тълпите туристи, желаещи да разглеждат тези забележителности. Затова е малко вероятно да ви се падне възможност спокойно да се разходите по тесните улички на стария Рим. Ще трябва да се примирите с безпорядъка, който впрочем не е в състояние да помрачи очарователния миг на първата среща с главните забележителности на италианската столица.

1. РИМСКИЯТ ФОРУМ

Римският форум | Loyal Travel

В античните времена форумът е бил обществен и политически център на Рим. Останките от форума се намират на Свещеният път (Via Sacra). Сравнително добре са запазени двете триумфални арки – арката на Тит и арката на Септимий Север. От по-голямата част от храмовете и други сгради са запазени само стъпала и колони. Входът на територията на форума е свободен.

2. КОЛИЗЕУМЪТ

Колизеумът | Loyal Travel

Знаменитият римски Колизеум е построен от император Тит Флавий Веспасиан в 72 година. Амфитеатърът е събирал в себе си повече от 55 хиляди зрители. Тук са се провеждали жестоки битки на гладиатори и диви зверове. Преди всичко, те са били безплатни, а организаторите на зрелищата често са били самите действащи римски императори.

3. ПАНТЕОНЪТ

Пантеонът | Loyal Travel

Храмът на всички богове се намира на площад Пиаца дела Ротонда (Piazza Della Rotonda) и е построен през II век, а през VII става католическа църква. Пантеонът е най-добре съхранената антична сграда в Рим. Входът е свободен.

4. ВАТИКАНСКИТЕ МУЗЕИ

Музеи Ватикана | Loyal Travel

Ватикана е най-малката държава в Европа и се намира на територията на Рим. Името на града-държава произлиза от името на хълма, на който той се намира. Основната атракция тук е базиликата „Свети Петър“ и резиденцията на папата. В музеите на Ватикана се съхранява безценна колекция от произведения на изкуството, а в Сикстинската капела може да се види известният цикъл от фрески на Микеланджело.

5. БАЗИЛИКАТА „СВЕТИ ПЕТЪР“

Св. Петър, Ватикана | Loyal Travel

Катедралата „Свети Петър“ във Ватикана – това е основният храм на католическия свят и се счита за най-голямата католическа църква в света. В древни времена на мястото на сегашната базилика е имало цирк. Първата църква построена тук – през 324 г., от римския император Константин. През XV век тя е започнала да се руши, поради което започва реконструкция на сградата, но по-късно е решено да се разруши до основи, а на нейно място да се построи нова.

6. ФОНТАНЪТ ДИ ТРЕВИ

Фонтанът ди Треви | Loyal Travel

 

Фонтанът ди Треви – най-известният фонтан в Рим. Създаден през XVIII век скулптурният ансамбъл изобразява бог Нептун, застанал в каляска под формата на раковина, теглена от морски чудовища. Водата във фонтана постъпва чрез акведукт, построен от Агрипа (през ранната Римска империя вторият най-могъщ човек). Ако се вярва на местната легенда, всеки който глътне вода от този фонтан със сигурност ще се върне в Рим. За да е по-безопасно за здравето обаче, се е възприело да се хвърля монета във фонтана.

7. КАПИТОЛИЯ

Капитолия | Loyal Travel

На Капитолийския хълм е разположен храмът, в който са се провеждали заседанията на римския сенат. Сега на хълма се намират музеи, в които можете да се запознаете с богата колекция от антични скулптури. Тук също е единствената запазена конна статуя на Марк Аврелий.

8. ПАЛАТИН

Палатин | Loyal Travel

Палатин – още един от седемте най-големи римски хълмове. Тук могат да се видят руините на Доминиканския манастир, пещерата на Ромул, къщата на Ливия (наричана Отровителката, тъй като е разчиствала пътя си към властта чрез отравяне на ключови римски фигури).

9. ЗАМЪКЪТ САНТ АНДЖЕЛО

Замъкът Сант Анджело | Loyal Travel

Огромният замък Сант Анджело е построен през 139 г. като мавзолей на император Адриан. По-късно е бил използван като крепост, затвор, а по време на размирици тук са се криели епископи. Вътре в замъка могат да се разгледат луксозни епископски апартаменти, затворнически килии и бившата съкровищница.

10. ПЛОЩАД НАВОНА (Piazza Navona)

Площад Навона | Loyal Travel

На площад Навона се намира известният Фонтан на Четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi), украсен с четири скулптури, които символизират главните реки на света – Нил, Ганг, Дунав и Ла Плата.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТПРАВЯЩИТЕ СЕ КЪМ РИМ

Обществен транспорт. Всички основни забележителности на Рим са на пешеходна дистанция, но до по-отдалечените места, например Ватикана, си струва да се качите на метрото. Еднократен билет за автобус, трамвай и метро струва 1 евро и е валиден за 75 минути. Билет за целия ден струва 4 евро.

Карта за отстъпки. На желаещите да посетят Рим се препоръчва закупуване на градската карта с отстъпка – Roma Pass card, която позволява безплатно посещение на два музея по избор. Същата тази карта позволява безплатно ползване на обществен транспорт. Картата с отстъпки може да се закупи и чрез интернет (http://www.romapass.it/acquista.aspx?t=acquisto), центровете за туристическа информация, както и в самите музеи.

Такса за туристите. От 2011 година на туристите се начислява туристическа такса за престой в Рим в размер на 2-3 евро за една нощувка. Намиращите се в града по-дълго от десет дни са освободени от този вид такса.

2 КОМЕНТАРИ