Тунис – една сбъдната приказка! 

Независимо дали пристигате в града Тунис с автобус или самолет – първото впечатление от града е изключително. Веднага ще забележите жълтеникаво-кафявите скали на Картаген, хълмовете на Сиди Бу и Бирса, а мъгливият полуостров Кап Бон сякаш е протегнал ръце, като че ли да ви посрещне. Тунис е необичайно оживен град, който разполага с всички чудеса на света: модерни магистрали, „метро“ (наземно), луксозни хотели, ресторанти и плажове, модерни стадиони и музеи, университет (по възраст съперничещ си с Оксфорд), зоологическа градина и много други. Населението на града е над 2 милиона души. Центърът на Тунис представлява средновековен град с тесни улици, джамии, пазари и магазини.
Историците смятат, че през IV век пр.н.е. на територията на съвременния град е имало малко селце, което се е наричало Тюнис. И съдбата му е неразривно свързана с историята на неговия северен съсед – Картаген. Във времена на мир той е добил популярност на тихо и спокойно място с нарастващо население, упражняващо занаятчийство и търговия. Но през 146 г.пр.н.е. Тюнис е бил разрушен заедно с Картаген и чак след 150 години е бил възстановен отново.

Ето 10 добри причини да [highlight] посетите Тунис [/highlight] , показващи най-доброто, което може да предложи тази част на Северна Африка – от слънчеви бани на плажа до пазаруване:

1. Плажовете

Голяма част (1400км) от средиземноморското крайбрежие на Тунис са бели пясъчни плажове, някои от които са просто фантастични. Курорти като Хамамет и Монастир, луксозни места като Порт Ел Кантауи и остров Джерба, въпреки че са много населени, осигуряват всичко необходимо за комфортния престой, включително и разнообразни водни развлечения като каране на ски и парасейлинг.

2. Пустините
Сахара доминира. Туристите могат да се разходят с АТВ или камила сред лунния пейзаж на Матмата, където е заснет филма „Междузвездни войни“, а след това да се полюбуват на залеза над оазиса – градовете Тозер и Дуз.

3. История и забележителности
В Тунис те не се ограничават само до престижните курорти. Страната разполага със зашеметяващи древни паметници, датиращи от хиляди години. Освен Картаген има още много римски забележителности. Може би най-добрият е Дуга – градът възвишаващ се над пейзажи с пшеница. Във вила Була Регия има подземни етажи, спасяващи от жегата – рядък шанс да посетите истинска римска стая. Амфитеатърът Ел Джем е съперник на римския Колизеум, извисяващ се над малко градче в средата на Тунис, мраморни шахти и други места, достъпни за туристи.

4. SPA(СПА)
Тунис е известен и с центровете за ароматотерапия. Още Хипократ (известен като бащата на съвременната медицина и таласотерапия) е забелязал, че ръцете на рибарите, които често са били порязани, не са податливи на инфекции и раните зарастват бързо. След много изследвания той заключил, че морската вода има лечебни свойства. За центровете с таласотерапия морската вода се извежда на разстояние 450 метра от брега и дълбочина от 6 метра. Таласотерапия в Тунис включва подобряване на кръвообращението, антицелулитни процедури, понижаване на тегло; премахване на ставни болки и болки в гърба, увеличаване на жизнената енергия.

5. Кухнята
Диапазонът с местата, където можете да опитате изкушенията от местната кухня е много широк – от най-престижните ресторанти в Тунис до стилни тротоарни кафенета в курорти като Порт Ел Кантауи. Както повечето арабски страни, тунизийската кухня използва главно говеждо, козе, телешко и пилешко месо, както и боб, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни комбинации. Тъй като мюсюлманите не ядат свинско, за сметка на това широко употребявана е рибата (особено риба тон, считана за нейна страна и носеща името й) и морските дарове, ястия с яйца и млечнокисели продукти (особено сирене).

6. Шопинг
В базарите на Тунис, Сус и други големи градове, можете да се насладите на бартер. Ярки килими, кожа, керамика, мед и сребро, шарени плетива – това са не само чудесни сувенири за спомен, но и повод да се преговаря с търговците за забавление.

7. Голф
Тунис е не само златни плажове, а има и широка гама от зелени ливади. Най-популярните места за голф се считат Хамамет, Монастир/Сканес и Табарка.

8. Екскурзии
Присъединете се към групи, които са придружени от водачи или наемете автомобил и започнете опознаването на малко известни, но страхотни места като Кайруан, с несравнимата джамия и впечатляващи останки от римските Дуга и Була Регия.

9. Градът
Тунис съчетава смесица от тесни улички, оживени пазари със сенчести алеи и елегантни сгради европейски стил. Не трябва да се пропуска Музеят Бардо, който е известен с най-известните колекции от римски мозайки.

10. Фестивалите
Трябва да се докоснете до автентичните традиции на Сахара като надбягвания с камили, магически представления и номадски танци по време на годишния фестивал в Дуз през декември. Северният град Табарка се отличава със страхотни летни музикални фестивали: раи (алжирска музика), латино и джаз фестивали. Тунизийска традиционна музика, както и международни поп звезди могат да се чуят на Международния фестивал в Картаген. В Набел и Хамамет също се провеждат оживени летни музикални фестивали с участието на местни художници.

Почивки и екскурзии в Тунис

Разкажете ни за вашите впечатления от Тунис в коментарите 🙂