Повечето от вас знаят, че през 2017 г. стартирахме дълъг и сложен процес по ребрандиране на марката Loyal Travel и създаване и утвърждаване на нови туристически продукти. Логичната следваща стъпка бе да се обнови основният сайт на туристическата агенция, който от два месеца вече е активен и работи на пълни обороти.

Зад обновения уебсайт стои изцяло нова и специално разработена система за управление на туристическата ни агенция. В следващите месеци ще се активират още много нови категории с продукти. Подготвили сме ви и много изненади. Целта на новия уебсайт на Loyal Travel е да предостави максимално богато разнообразие от туристически услуги по изключително лесен за ползване начин и, разбира се, на възможно най-изгодната цена.

Днес ще ви разкажа малко повече за основната функция на сайта и как работи най-новият модул – онлайн разплащанията.

Стъпка 1: Избираме си оферта

Имаме една основна търсачка на началната страница, която работи с дестинации, за които вече има добавени оферти. Вече може да добавите и предпочитан период от вас, за да се покажат по-бързи и точни резултати. Имайте предвид, че в момента има около 200 активирани оферти, като всяка седмица се активират по нови 50 предложения за различни дестинации. Търсачката ще става все по-умна с времето и ще показва все повече опции.

Имаме и търсачка за бързи ключови думи за потребители, които са наясно какво точно търсят. На първото изображение по-долу са маркирани двата вида търсачки, а на второто изображение се виждат резултатите от търсенето за Германия. За тази статия ще избера програмата „Баварски замъци и Боденско езеро„. На третото изображение ще се види екран със самата оферта и детайлите по нея.

  

 

Можете да разгледате всички детайли по офертата, включително програмата по дни, какво включва цената, полезна информация, галерия със снимки и т.н. Но ако сте влезли, за да направите бърза резервация, можете да кликнете директно на бутона „Изчисли цена“.

Подготвили сме калкулатор, който в реално време ще изчислява крайната цена на пътуването според броя туристи – възрастни или деца. След като сте избрали необходим брой туристи и сте готови за резервация, можете да кликнете на бутон „Избери дата“. Това ще ви пренасочи към резервационния процес, който е изключително кратък и лесен, а в същото време съобразен с всички изисквания и закони за онлайн резервация на туристически пакет и свързани туристически услуги.

Стъпка 2: Избрали сме дата, избрали сме и брой туристи – следва резервацията

Резервационният процес за екскурзии и почивки е разбит на два основни етапа, като тук повечето условности идват от изискванията на ЗТ, ЗДДС, ЗЕТ и др. Първият етап е да направите заявка за резервация. Като възложител (титуляр) по резерваията, вие можете да направите от свое име заявка, която е за пътуване на до 48 човека. Възложителят е отговорната страна пред Туроператора и той подписва договора за пътуването.

За да направите успешна заявка за резервация, е необходимо да потвърдите още веднъж броя туристи, да посочите желания начин за настаняване и да попълните вашите лични данни. На изображенията по-долу се виждат трите стъпки, а четвъртото изображение е екранът, който ще видите след успешно генерираната заявка – резервация. Важно : Това не е резервация и местата ви все още не се пазят!

   

В четвъртото изображение съм направил няколко стрелки, които сочат важни неща:

  1. Менюто за управление на резервацията – Виждате, че „Възложител“ и „Настаняване“ имат зелено тикче. Това означава, че всички данни по тези въпроси са коректни и са вече готови. В същото време „Туристи“, „Допълнителни услуги“, „Договор“ и „Плащане“ светят в жълто – това означава, че е необходимо да се потвърди информация или да се попълнят още данни.
  2. Статус на резервация – В момента тя е „Чакаща“, защото реално към момента имаме единствено заявка за резервация – нямаме реалните данни на туристите, нямаме избрани допълнителни услуги – не сме казали какво точно ще искаме. След като попълним необходимите данни, резервацията ще получи статус „Потвърдена“.
  3. В секцията „Туристи и услуги“ пише, че няма данни за туриста. Това са данните на туристите, които ще пътуват по резервацията, която правим. Т.е. може Възложителят да не е турист по резервацията, затова е важно да се попълят необходмите лични данни на всички туристи, за да се генерира договорът.

 

Стъпка 3: Добавяме туристите и подписваме договора

За да имаме реална резервация и да сме си гарантирали пътуването, е необходимо да опишем кои туристи ще пътуват по избраната почивка/екскурзия. За целта е необходимо да се опишат доста лични данни (едно от най-досадните неща на нашия бизнес). Според вида пътуване и според вида дестинация, ще се искат различен вид лични данни. Тук системата ще ви каже какво липсва, след като добавите туристите.

На първото изображение по-долу се вижда как добавям данните за Турист №1. След като запиша данните, е необходимо да добавя и данните на Турист № 2. Важно: След като резервацията стане потвърдена, не можете да променяте данни на туристите. Можете да добавяте, но не и да променяте – това може да го направи само наш служител.

В допълнителните услуги (второто изображение) не се виждат други услуги, които мога да добавям, освен застраховката „Отмяна на пътуване“. Това е така, защото самата програма няма допълнителни услуги, които можете да заявите – всичко е включено в цената.

На третото изображение се вижда как се подписва договорът – попълвате трите имена на Възложителя заедно с ЕГН-то и договорът по резервацията вече е подписан. Не всички резервации ще имат еднакъв вид договор. Според вида пътуване, държава, транспорт, Туроператор, ще се генерират различни видове документи по резервацията. Можете да управлявате целия процес и да следите всички документи през менюто „Документи и опции“.

  

Важно е да уточним, че невинаги статусът на резервацията ще се промени автоматично на „Потвърдена“, тъй като понякога е нужно наш служител да потвърди резервацията ръчно. Това ще се случва все по-рядко, тъй като работим по автоматизирането на почти всички процеси. 

Стъпка 4: Плащаме резервацията

 

Логично, последната стъпка е да платим резервацията си. След като сме добавили всички необходими данни, подписали сме договора и резервацията ни е вече със статус „Потвърдена“ – единственото, което остава да направим е да платим необходимия депозит (или пълната сума) по резервацията.

Сумите се изчисляват автоматично и ще получите подробности за дължимата сума и сроковете за плащане по имейл. На последното изображение се вижда платеният статус на резервацията ни и как всички полета са със зелен маркер. Остава само да си стегнем багажа 🙂