Сардиния е вторият по големина остров след Сицилия в Средиземно море. Макар отстъпвайки по размер (с не повече от 7%), Сардиния значително превъзхожда не само Сицилия, но и останалите острови в Средиземно море по красота, брой и дължина на плажовете. Сардиния е не просто италиански остров – това е един специален, уникален свят със собствена култура, история и неповторима индивидуалност, който влиза в състава на Италия преди 150 години.


Розови, жълти, бежови гранитни скали, планини, покрити с храсти от хвойна, евкалиптови горички, борове, кактуси, мандаринови и нарови дървета, лозя и маслинови дръвчета. Но повече от всичко впечатлява туристите 1800-те км живописно крайбрежие. По периметъра на остров Сардиния са разпръснати 200 уникални плажа. Всеки плаж по своему е шедьовър на природата, има си име и неповторими особености на релефа и цвета на скалите, нюансите на пясъка и морето.


Морето, миещо красивите плажове на Сардиния, блести с всички цветови нюанси – от тъмно изумрудено до нежно тюркоазено, което напълно позволява на острова да се конкурира със световно известните плажове на „райските“ кътчета на света – Сейшелите, Малдивите и Френска Полинезия. Освен това, Сардиния не само се конкурира с екзотиката, но и я превъзхожда по редица фактори като туристически продукт. Местните сардински вина се радват на огромна популярност в цяла Италия. На първо място това са Vermentino La Cala, Cannonau Agriolas и просто „сладък мускат“.

Остров Сардиния, Италия

Курортите на Сардиния

Виласимиус е курортно градче на около 40 км от Каляри – столицата на Сардиния. Морето в района на Виласимиус представлява интерес за любителите на гмуркането: тук са останките на 4 потънали кораб, има подводни рифове. На 20 км от Виласимиус, в посока на Каляри има аквапарк и голф-клуб.
Коста Смералда се простира 55 км по протежение на североизточния бряг на острова и е център за елитен туризъм, с отлични пясъчни плажове, тихи заливи и великолепни планински масиви. Тук са известният клуб Sottovento, дискотеката Sopravento Club, пъба Portico и Porto Rotondo Country Club – заведение, кръстоска между музикален нощен бар, ресторант и дискотека.
По северозападния бряг на остров Сардиния се открояват още два курорта, достойни за внимание: това е живописният Стинтино и тихият, уютен Коста Парадизо.

Климат на Сардиния

Климатът в Сардиния е субтропичен. Средната температура на въздуха/водата: май +25/+17°С, юни +26/+20°С, юли +30/+23°С, август +34/+25°С, септември +27/+23°С, октомври +22/+20°C. Сезонът за къпане трае от май до средата на ноември.

Плажовете на Сардиния

Морето край бреговете на острова се смята за най-красиво в Италия и се препоръчва за любителите на гмуркането. Пясъчни плажове има доста дълги, но има и малки заливчета. Често аксесоарите за плажуване се предлагат безплатно, тъй като тук няма курортни селища, а хотелите се намират директно на плажа, на прилично разстояние един от друг, така че на един плаж да почиват само гостите близо до този хотел.

Плажовете на остров Сардиния, Италия

Развлечения и забележителности

Град Сасари е известен със своите църкви: „Св. Никола”, „Мадона дел Росарио”, „Св. Антонио” и „Св. Джовани Боско”. Не по-малко интересни са музеят на историята на известния полк Бригата Сасари, дворецът Усини, както и фрагменти от по-старите средновековни стени и фонтанът Росело.


Остров Сант Антиоко в залива Палмас е известен като едно от първите заселени места от финикийците и сред най-живописните в региона. В красивия град Алгеро заслужават внимание градската катедрала, белоснежният плаж Лидо, скалите на нос Капо Качия с прочутата пещера на Нептун, а също и най-красивите пещери на острова, влизащи в комплекса Grotte di Nettuno.


За забележителности на град Нуоро се считат централният площад Пиаца Себастиано Сата, църквата Санта Мария дела Неве, музей на нобеловата лауреатка за литература Грация Деледа, както и статуята на Христос на върха на скалата близо до града.
В Ористано интересни са кулата на Св. Христофор, катедралата „Санта Мария”, църквата “Св. Франческо”, останки от старините градски стени. Извън града може да видите катедралата „Санта Джуста”, „птичият рай“ и зелените гори на Монтиферо.


Древното римско пристанище Олбия е известно със своите безкрайни плажове на морския курорт Коста Смералда. В планинските райони около града има огромно количество археологически и исторически паметници. В Иглесиас си струва да се види византийската църква „Сан Салваторе”, руините на градската крепост, готическата катедрала „Санта Киара”, както и Музеят на минното дело.

Гмуркане в Сардиния

Архипелагът от малки острови Ла Мадалена е известен като най-доброто място за гмуркане в Корсика. Остров Будели е известен със своите плажове с розов пясък, на Капрера се намира природният резерват за морски птици и къщата-музей на Гарибалди. Рацоли и Санта Мария са популярни сред любителите на уединените плажове (там има множество малки заливи). Необитаемият Санто Стефано е известен със следи от праисторически селища, а водите край остров Спарджи крият много потънали кораби. Ла Мадалена е с богат подводен живот, а в местния музей са изложени множество интересни предмети, намерени в потъналите наблизо кораби.

Гмуркане край о. Сардиния, Италия

5 неща, които задължително трябва да направите в Сардиния

  • Веднага отидете на плажа, за да вземете дозата си ултравиолетови лъчи и морско къпане.
  • Потопете се около останките на потъналия кораб близо до Виласимиус.
  • Изпробвайте „сладкия мускат“ и го „употребявайте” (в умерени количества, разбира се) през целия си престой.
  • Не пропускайте да разгледате очарователните църкви в Сасари.
  • Посетете живописната пещера на Нептун в околностите на град Алгеро.