Цяла година планираме заветния отпуск, организираме пътуването и се настройваме за миговете на заслужена почивка. За да не пропиляваме безценните моменти на удоволствие от почивката, никак не е излишно да сме информирани за жизнения цикъл и нужди на тялото си. Всеки човек живее в определен биологичен ритъм. Ритъмът е денонощен (циркаден), месечен и годишен. Спазването на денонощният ритъм е най-важен за организма.

Да речем, че летите за почивка до екзотично Мексико. Голямата разлика във времето първоначално не се усеща толкова остро. Новите впечатления позволяват първия ден да се мобилизирате и да не усещате умора. Но на втория ден по необясними причини изведнъж започвате да се изморявате и да се чувствате отпаднали. А истинската причина е, че просто у дома си по същото това време вие отдавна вече сте били в прегръдките на Морфей (древногр. бог на сънищата). В организма започва сътресение и знак за промяна. Денят се обърква с нощта, появяват се признаците на главоболие, сърцебиене, скача или пада кръвното налягане, влошава се паметта и вниманието.

Съвети:

  • Когато часовата разлика е повече от 4-5 часа, опитайте се да планирате пътуването така, че да пристигнете на мястото за почивка през нощта – така вие естествено ще се слеете с местното време.
  • Първия ден – по-малко активност и дейности. Просто поспете повече, разходете се из мястото за отдих пеша.
  • Хапвайте банани – те са достъпни навсякъде, присъстват в почти всяко меню и са естествен антидепресант – съдържат много витамин B, калий, желязо, фибри, действащи срещу безсънието и стреса, повишават настроението.
  • Поне в първите дни пийте по-малко алкохол. Тогава аклиматизацията ще мине по-гладко.

Обратното броене – реаклиматизация

Практиката показва, че обратната адаптация на организма (реаклиматизацията) на повечето хора протича много по-трудно, отколкото аклиматизацията. Едва приспособилия се към новата среда организъм (особено ако почивката е кратка) отново трябва да се настройва. В резултат на тази дезориентация във времето и пространството организмът изпада в стрес – и в психологичния смисъл на думата, и във физиологичния. И нерядко, колкото по-комфортно сте се чувствали по време на почивката, толкова по-трудно минава реаклиматизацията ви.

Съвети:

  • Планирайте завръщането си от почивката така, че да имате свободни за безделие 2-3 дни преди да отидете на работа. Целта е да потиснете възбудата, за да се балансира денонощния ви ритъм. В този случай на помощ идват природните адаптогени (женшен), вещества регулиращи по естествен път адаптацията на организма ни.
  • Не скачайте в работата с главата надолу – смяната на ритъма и времето трябва да стане плавно. По възможност намалете работната седмица, което ще позволи по-бързо да се върнете към обичайния си режим.
  • Всяка ваканция, отпуск се асоциира у нас с някакви специални усещания. Независимо дали посещаваме екзотични места, кафенета, музеи или концерти и т.н., всичко това са тези емоции, които предизвикват у нас положителни спомени. Затова и във всекидневния живот трябва да си устройваме малки празници за поддържане нивото на настроение.
  • За тези, които по време на почивката си активно са се движили, не е излишно да продължат да спортуват и за в бъдеще. Не искат да се затваряте в залата? Ежедневните половинчасови разходки на открито ще окажат неоценима полза за вашия организъм. Физическите упражнения премахват стреса и напрежението.
  • Въведете си правило поне един ден в седмицата да посещавате басейн или сауна (масаж), да карате велосипед или изпълнявате йога упражнения.
  • Не на последно място важна роля играе правилното хранене, особено след напрегнат трудов ден. Свежи салати и зеленчуци, богати на витамини плодове и зърнени храни представляват добър хранителен режим. Липсата на микроелементи лесно ще се компенсира, ако разнообразите диетата си с риба или орехи.

Чрез тези прости препоръки ще запазите усещането за бодрост, а отминалата почивка още дълго време ще оказва своето положително влияние.