Митът за Халкидики

Каква част истина съдържат в себе си древните митове не може да се определи, но едновременно с това именно формата на Халкидики привлича вниманието на любителите на легенди. Според митологията Халкидики е възникнал точно там, където богът на морето Посейдон е загубил своя тризъбец, мятайки го гневно по титаните Атон и Ситон. Трите остриета на този тризъбец формират три малки полуострова – Атон, Ситония и Касандра.
Полуостровите, къпещи се в Егейско море, са се превърнали в популярни курорти, привличащи туристи, православни поклонници, както и активни любители на нощните клубове и казина.

История

Богатата история на полуострова е подарила на съвременниците множество интересни и важни археологически находки. При заселването на Петралона са открити останките на най-древния европеец, който е живял там преди повече от 700 хил. години. Сега, недалеч от разкопките, е разположен Антропологическия музей. Интерес за любителите на исторически значимите места също е археологическия резерват Олинтос и най-богатия в света – Византийския музей.
Свещено място не само за гърците, но и за всички православни – това е Атон. Самият полуостров представлява затворена монашеска република, която има 20 действащи манастири. Повече от две хиляди братя, живеещи в манастирите внимателно пазят не само традицията, но и древни ръкописи, икони и други ценности. Безплатен достъп до манастирите не е позволен. Да ги посещават могат само мъже и то със специално разрешение, всички останали завършват пътуването си в град Урануполис.

Накратко за трите полуострова на Халкидики

Атон – традиционно място за поклонение за тези, които искат да почувстват невероятната сила и съприкосновение с древните светилища.

Ситония – уютно място за любителите на елитния отдих. Има казина и винарни, пристанище за яхти. Възможна е приятна дегустация на напитки от най-добрите винари в Гърция и дори сдобиване със специални подаръчни винени комплекти.

Касандра – живописна природа, множество известни хотели, модерни ритми и бурен курортен живот. Любимо място за почивка на млади туристи от различни краища на света. Въпреки факта, че Касандра е най-гъсто населен, той е запазил чистите си плажове.

Атонски манастири | Loyal Travel Blog
снимка: Георги Енчев

Атонски манастири

Величествената планина Атон се издига на 2000 метра над морското равнище. Името на полуострова на гръцки означава Света Гора и тук живеят само монаси. Манастирите на Атон всяка година се посещават от все повече поклонници, въпреки че са достъпни само за мъже и тези, които са получили специално разрешение. Всички останали, които искат да се запознаят със свещеното място, могат да се разходят край залива, миещ недостъпните крайбрежни скали на Света Гора.

Уранополис, Халкидики | Loyal Travel Blog

Урануполис

Близо до границата с монашеската държава е град Урануполис, което в превод от гръцки означава Небесния град. Плажовете на Урануполис са спретнати и добре оборудвани, крайбрежните води са чисти и безопасни за плуване. Основната историческа забележителност на града е кулата Просфория – паметник на византийската епоха. В момента е чест домакин на различни изложби.

Пещерата Петралона | Loyal Travel Blog

Пещерата Петралона

Пещерата, в която са открити останките на най-древния европейски човек, се намира в близост до село Петралона, на 55 км от Солун. Това е най-значимата забележителност на Халкидики. Карстовата пещера с причудливи колони – сталагнити (съчетание на сталактити и сталагмити), образувани от природата, се намира на западния склон на планината Кацика.

Пещерата има подземни галерии, спускащи се на 2 км дълбочина в планината, които могат да се разгледат. През 1960 г. в пещерата е открит скелет на древен човек, който е живял вероятно преди около 700 хиляди години. Открити са и следи от използването на огън от първобитните хора, които се считат за най-древните следи, открити от археолозите. В близост до входа на пещерата Петралона е антропологическия музей, който със сигурност си струва да бъде посетен.

1 коментар