[highlight] Париж [/highlight] – градът на влюбените и елегантния шик. Куполът на световната мода и наследството на велики френски крале. Едва ли ще успеете да усетите аристократичната атмосфера на града без да попаднете лично на това място. Ако решите самостоятелно да разгледате основните забележителности на Париж, ви предлагаме списък на десетте главни места, които задължително трябва да видите.

1. АЙФЕЛОВАТА КУЛА

Айфеловата кула | Loyal Travel Blog

Несъмнено най-популярната забележителност на Париж, Айфеловата кула всъщност е трябвало да бъде само временно съоръжение. Всички сме чували твърдението „И помни, че най-постоянни са временните неща” — К. Кофта. Като че ли в потвърждение на тези думи кулата стои и до ден днешен в столицата на Франция и дори е един от символите на страната. Построена е 1889г. за едно световно изложение в чест на 100 години от Френската революция. Целта на местните власти е била да осигурят чрез съоръжението добра видимост на града отвисоко за своите посетители. Достъпни за посетители са три от нивата на кулата. За да се изкачите до върха и се насладите на прекрасна панорама към Париж, ще трябва да преодолеете 1665 стъпала, като най-горните нива на кулата са достъпни само с асансьор.

2. ТРИУМФАЛНАТА АРКА

Триумфалната арка Париж | Loyal Travel Blog

Легендарната парижка арка започнали да строят по заповед на Наполеон. С изграждането й най-известният френски владетел решил да увековечи съкрушителната победа на французите над руско-австрийските войски при Аустерлиц (битката на тримата императори). Триумфалната арка в Париж е украсена с пищни барелефи и величави скулптури. Както и на Айфеловата кула, тук има панорамна площадка.

3. ШАНЗ-ЕЛИЗЕ

Шанз Елизе Париж | Loyal Travel Blog

Друга атракция, която просто не бива да пропуснете, посещавайки френската столицата, е булевард Шанз-Елизе (от френски „Елисейските полета”) – най-известната улица в Париж. Широка (70м) и просторна (1910м), с огромно количество разположени на нея магазини, кафенета и ресторанти, простиращи се от площад „Конкорд“ чак до Триумфалната арка.

4. ЛУВЪРА

Лувъра Париж | Loyal Travel Blog

Влизайки в един от най-величествени и големи музеи в света, като през стъклена пирамида ще попаднете в свят, където своето място са намерили ценни предмети на изкуството. Колекцията на Лувъра е определено от най-богатите в света. Освен шедьоврите на европейската живопис в Лувъра се съхраняват невероятни археологически находки, съкровища на френската корона и множество други експонати.

5. КАТЕДРАЛАТА НОТР-ДАМ

Нотр-Дам Париж | Loyal Travel Blog

Възпятата от Виктор Юго катедрала Нотр-Дам-дьо-Шартр (Парижката Света Богородица) е извън всякакво съмнение най-известната църква в Париж и блестящ образец на средновековната архитектура. Строителството на катедралата е продължило цели 200 години и започва през 1163 г. Именно в тази църква се осъществява коронацията на френските монарси.

6. МОНМАРТЪР

Мулен Руж Париж | Loyal Travel Blog

Вече няколко десетилетия името на Монмартър (буквално означаващ „планината на мъчениците”) е неразривно свързано с изкуството и за да бъдем точни – с хората на изкуството. Бохемският парижки квартал е мека за художници от различни школи. В Монмартър си струва да посетите прочутото кабаре „Мулен Руж“, както и Музея на Салвадор Дали, събрал над 300 творби на художника. Истински диамант на Монмартър е снежно бялата църква „Сакре Кьор” (от фр. „Свято сърце”), построена в романско-византийски стил в началото на XX век.

7. ЛЮКСЕМБУРГСКИЯ ДВОРЕЦ

Люксембургския дворец в Париж | Loyal Travel Blog

Някога луксозният дворец в Латинския квартал е принадлежал на френските крале. След революцията той е превърнат в затвор, а днес в двореца се помещава френският сенат, разположен сред разкошната Люксембургска градина.

8. ЦЕНТЪРА „ЖОРЖ ПОМПИДУ“

Пмпиду Париж | Loyal Travel Blog

В центъра Помпиду се провеждат огромен брой изложби, представяния и всякакви културни мероприятия. Дори да нямате време да го погледнете отвътре, заслужава си да разгледате сградата на културния център Помпиду поне отвън. Сградата се отличава с особена архитектура, опасана е от многоцветни външни тръби и проектирана по начин, позволяващ движението и хората в музея да са на показ.

9. ПЛОЩАД КОНКОРД (Площад на съгласието)

Площад Конкорд | Loyal Travel Blog

Най-големият площад на Париж, с колосално историческо значение. Именно на този площад са били гилотинирани Мария Антоанета и Луи XVI. По време на революцията площадът е наричан площад Революция, а сегашното си име той получава през 1795 г. в знак за край на кървавите разпри и помирение на френските съсловия.

10. ДОМ НА ИНВАЛИДИТЕ

Дом на инвалидите в Париж | Loyal Travel Blog

Архитектурният комплекс в Париж, добил названието Дом на Инвалидите, е построен по инициатива на Луи XIV. Това е един от първите домове в чест на инвалидите от войните в Европа, първоначално служил за настаняване на бездомни ветерани от войната. Тук се намират множество музеи, в това число – Парижкия музей на армията, а също и Църквата на инвалидите, под чиято катедрала в криптата са погребани останките на Наполеон Бонапарт.

  Уикенд в Париж   Екскурзии във Франция

1 коментар