Сещате се за израза „това място е като излязло от приказките!”, нали?

Е, днес ще ви разкажа за едно приказно местенце в буквалния смисъл на думата – селцето на Попай Моряка в Малта.

къща на Попай

Мястото е известно още под името Sweetheaven Village [Суитхевън], в превод „сладък рай”. Представлява общо 19 на брой пъстроцветни характерни дървени сгради в ретро стил, разположени в северозападната част на остров Малта, по-точно в залива Анкор Бей, в ментово зелените води на Средиземно море, на няколко километра от село Мелиеха (Мелея).

Подготовката по построяването им е дълга, дървото за тях е внесено от Холандия и Канада, а тъй като селището се намира на брега, е изграден вълнолом, за да го предпази от силата на морските вълни.

Селото на Попай – снимачна площадка на игрален филм

филм на Попай

По-интересното за това място е, че всъщност е построено през 1979г. като декор, когато Уолт Дисни и Парамаунт Пикчърс решават да заснемат игрален филм за Попай моряка, чиято главна роля се изпълнява от Робин Уилямс.

Търсенето на място, подходящо за снимки ги отвежда на остров Малта, където край бреговете на село Мелиеха, откриват сгушено идеалното кътче и по този начин се появява на бял свят Суитхевън.

Заснемането на филма продължило 7 месеца, а отзивите за него са противоречиви, но това за което няма спор е, че селището на Попай остава и се превръща в едно от най-посещаваните места в Малта.

След края на продукцията, в селото са добавени и други атракции, посветени основно на семейства, пътуващи с деца и младежи.

Селото на Попай – туристическа атракция за малки и пораснали деца

Нека припомним основното за Попай моряка – това е герой, който става супер силен след като яде спанак, известен още с псевдонима „Желязната ръка”.
Попай-анимация

Но дори и да не обичате спанак, селото на Попай е едно много приятно местенце, което ще ви очарова с колоритните си улички и приказен дух.

Работно време:

Днес то работи като открит музей и е отворен за посетители от понеделник до неделя от 9.30 до 17.30 часа, август – до 19:30, а от ноември до февруари – до 16:30 (само през уикендите).

Уикендът, разбира се, има по-голям наплив от хора, така че ако имате възможност – най-добре е да го посетите през седмицата.

На територията му има различни къщи с игри, музеи и представления (куклени и други), създадени специално за посетители. Освен това, децата могат да се снимат с аниматори, преоблечени като героите на Уолт Дисни: Попай, Оливия, Блуто и Полдо.

залив Анкор бей

В средата на селото на Попай в Малта има проекционна зала, в която посетителите могат да гледат филми и видеа, свързани с продукцията на филма. Освен това, през определени периоди от годината, се организират групови обеди и вечери, а когато времето е благоприятно, се предлагат и разходки с лодка в залива Anchor bay, от където може да се насладите на гледката от друг ъгъл.

Цените за входа варират между 10 и 15 Е според сезона.

Цената включва пощенски картички, игрище за миниголф, вход в киното, шезлонги, чадъри и душове. Могат да се  използват и водните атрациони, като трамплини за гмуркане и басейн.

Днес, селцето на Попай се използва и като оригинално място за сватба и за сватбени снимки.

Споменавайки снимки, едно е сигурно – ако сте фенове на красивите Инстаграм снимки – то това е едно чудесно място да се развихрите!

Селцето-на Попай

Съвет: едно от най-добрите места за снимки е надолу от голф игрището, в подножието на скалите. А втората най-емблематична гледка се разкрива реално като сте извън селото и погледнете към него.

Надявам се публикацията да ви е допаднала и да сте се почувствали като в приказка, поне за малко! =))