Генуа е един от италианските градове, който не попада толкова в светлината на прожекторите, но със сигурност има какво да предложи на посетителите. Известен като родния град на Христофор Колумб, в него може да намерите, както забележителности от културно и историческо значение, църкви и катедрали, така и красиви гледки, вкусна храна и не чак толкова туристи като в Рим и Флоренция, да речем. А ето и 6 полезни съвета, за да си изкарате чудесно:

1. Изберете влака като средство за придвижване

влак

Със сигурност идеята за пътуване с автомобил до Генуа и шофиране в града… не е добра. Места за паркиране трудно се намират, да не казвам, че е почти невъзможно, а да не споменавам за безбройните скутери, които прелитат от всички страни.

Така че най-добрият начин за стигане до Генуа е със самолет до Милано и от там с влак за около 2 часа. Преди да се усетите, ще сте на централната гара в Генуа – Piazza Principe [Пиаца Принчипе], от където ще се намирате в непосредствена близост до едни от най-известните забележителности в града, а именно Аквариума (вторият най-голям в Европа) и Порто Антико – старото пристанище. Може да хвърлите багажа и да тръгнете на разходка.

2. Въоръжете се с шал

въоръжете-се-с-шал

Независимо от сезона и температурите, нещото, което задължително трябва да вземете със себе си, запътите ли се към Генуа, е шал (съответно зимен или летен според сезона). Разположението на града и близостта му до морето го превръщат в изключително ветровит, така че силно ви съветвам да се подготвите с връхна дреха и шал. Така ще може да се разхождате смело и ще ви е далеч по-приятно.

3. Възползвайте се от асансьорите в града

Освен стандартните методи за придвижване (градски транспорт, пеша), в Генуа може да се натъкнете на асансьори, които свързват „ниските” части на града с по-високите. Има доста такива асансьори, които ще ви спестят изкачване и работят от рано сутринта до късно вечерта срещу символична сума. Един от най-известните несъмнено е Спианата Кастелето, откъдето се открива и страхотна гледка към старата част на града. Препоръчвам да го посетите и вечерно време.

4. Изгубете се из уличките на Стария град

из уличките на Генуа

Какъв по-добър начин да усетите духа и атмосферата на Генуа, от това да се изгубите из уличките на Стария град! През деня няма никакъв проблем да обикаляте на воля, като ви препоръчвам да се отбиете в някое местно ресторантче, пекарна или тратория и да опитате от традиционните вкусотии, които се предлагат и ще ви препоръчам в следващата точка. А ако имате късмет, ще се натъкнете и на някой музикант, който да добави финалния щрих и да ви пренесе в отминалите векове…

5. Пробвайте Фокача или Паста ал песто

фокачапесто

Като заговорихме за традиционни ястия, това са двете ястия, с които Генуа е известна в цяла Италия, а и в световен мащаб. Невероятно вкусни и типични за града и региона; пестото неслучайно се нарича още „песто дженовезе” (на италиански Генуа се произнася Дженова), а фокачата… за нея казват, че не си бил в Генуа, ако не си я опитал!

6. Съчетайте пътуването до Генуа с посещение на Чинкуе тере

манарола

За да направите пътуването си още по-незабравимо и да усетите магията на регион Лигурия, може да включите в програмата си и посещение на известното райско кътче, наречено Чинкуе тере. Със сигурност няма да съжалявате!

А ако искате да задълбочите в „тайните” на Генуа, прочетете и 5 неща в Генуа, които екскурзоводът няма да ви покаже.

Е, иска ви се да тръгнете натам вече, нали?