Холандия е държава с много имена и много лица! А веднъж щом сте посетили градините на Кукенхоф ще разберете защо Холандия е наричана домът на лалетата.

Паркът Кукенхоф със своята палитра от цветове заслужава да се посети като най-красивия пролетен фестивал в Европа.

Кукенхоф

Името Кукенхоф означава „Кухненски градини“ и произлиза още от 15ти век. В далечното минало, паркът е бил част от градините на имението на благородната графиня Жаклин , която лично се занимавала с отглеждането на различни билки и подправки, използвани за блюдата на нейната трапеза.

Преди около 160 години, кметът на град Лис започва работа с около 20 производителя на лалета, за да преобразят градините. Водени от идеята да представят разнообразието от своите хибридни лалета, те започнали да провеждат изложби на открито. Целта е била не само продажбата на цветя, но и да вдъхновят повече хора да отглеждат и аранжират цветя в домовете си.

Кукенхоф

Всяка година паркът отваря врати през пролетния сезон за период от около 3 месеца, за да радва посетители от цял свят.

През 2019 година, градините на Кукнехоф ще бъдат отворени от 21 март до 19 май. Догодина е и една от най-специалните за парка, тъй като ще представи 70-тото издание на пролетния фестивал. Ако все още се колебаете какво пътешествие да планирате за следващата пролет, Кукенхоф със сигурност заслужава вашето внимание.

Кукенхоф

Ако сте решили да посетите това цветно и вдъхновяващо изложение, ето и 6 важни съвета за да планувате вашето пътуване:

Как се стига до Кукенхоф

Кукенхоф се намира между Амстердам и Хага. Има доста и най-разнообразни начини за да се стигне до градините на Кукенхоф.

С кола може лесно да стигнете от Амстердам до Кукенхоф за около 40 минути. През пролетта има специални автобуси от летище Схипол и централна гара Лейден в Амстердам до Кукенхоф.

Имайте предвид че ако пътувате с кола до Кукенхоф, трябва да си закупите билет за паркинг, който е около €6 за един ден. Препоръчвам да го резервирате предварително онлайн заедно с билетите за парка.

Кукенхоф

Билети

Билети могат да се закупят и на място, но препоръчвам резервирането на билет предварително онлайн, за да спестите време в деня когато посещавате градините.

Билетите за 2019 все още не са пуснати за продажба, но това се очаква да се случи в следващите няколко месеца тук.

Кукенхоф

Добрите новини са че дори и да не сте планували все още пътуването си за пролетта, пак може да закупите билети за Кукенхоф тъй като те са без дата. Билетите могат да бъдат използвани веднъж през целия сезон без значение по кое време ще посетите парка.

Цената на билета за възрастен е около €18. Може да изберете и комбиниран билет с транспорт от различни локации в Холандия от тук.

Кукенхоф

Кога да посетите парка

Прекрасния пролетен парк отваря врати само за около 2-3 месеца в годината. В зависимост колко е била сурова зимата, лалетата разцъфват по различно време. Препоръчвам да посетите градините към средата или края на Април, за да може да се любувате на максимален брой разцъфнали цветя.

Имайте предвид че уикендите и обедните часове са най-натоварени. Посещение рано сутринта или по-късно следобед в началото на седмицата е най-добрия вариант, за да се насладите максимално на парка.

Кукенхоф

Колко време да отделите за градините

Парка Кукенхоф е с работно време от 08:00 до 19:30 часа. Дали ще останете цял ден или само няколко часа, зависи изцяло от вас. Аз бих препоръчала цял ден, за да не се налага да бързате и за да може спокойно да напълните окото си с красотата на полетата с лалета.

Кукенхоф

При лошо време

Тъй като парка е отворен само през пролетния сезон, е много трудно да се определи какво ще бъде времето. Освен градините на открито има и доста оранжерии, в които разнообразието от цветя и цветове продължава.

Аз посетих парка към средата на Април. В началото на деня беше изключително облачно и очаквах че ще завали, за това се бях подготвила с дъждобран. След няколко часа обаче облаците се изчистиха да направят път на слънцето и времето се оказа изключително приятно за разходка сред прекрасните цветя и аромати.

Кукенхоф

Не само лалета

Въпреки че Холандия е известна като страната на лалетата, в градините на Кукенхоф може да се насладите на над 7 милиона вида цветя. Парка е разположен на територия от около 30 хектара и разнообразието от цветя е безкрайно. Лалетата заемат основно място в парка с над 100 различни вида. Тъй като повечето цветя са хибридни, има много малка вероятност да сте виждали такива и преди.

Кукенхоф

Безкрайни цветни ивици от зюмбюли, нарциси, орхидеи, лалета и всякакви видове цветя красят градините на Кукенхоф. Докато се разхождате из алеите на парка, ще имате чувството че сте на парад на цветята, а ароматът на цветовете ще ви пренесе в друг свят.

Кукенхоф

Извън парка

Ако сте планирали да стигнете до парка с кола, през много голяма част от пътя ще се движите по пътища заградени с безкрайни полета от лалета. Гледката на безброй редове от цветове, оформени почти като дъга, е спираща дъха. Запомнете че тези полета са частни и е забранено разхождането между редовете с лалета. Това обаче не означава че не може да им се наслаждавате от далеч и да си направите една две снимки за спомен от това прекрасно място.

Кукенхоф

Парка Кукенхоф е най-красивият пролетен парк в Европа с огромно разнообразие от цветя. Ароматът и палитрата от цветове ще ви пренесе сякаш в друг свят. Прекрасните градини ще донесат усмивка на лицето ви и дълго след това ще носите спомен за този прекрасен пролетен парад.

Планирали ли сте пътуването си за следващата пролет? Градините на Кукенхоф са една прекрасна идея за едно кратко Априлско пътуване. Бихте ли добавили този парк в плановете си?