Преди време ви представих Крушевац – една от старите сръбски столици. Днес е ред на Ниш. Град Ниш в съседна Сърбия е добра идея за уикенд (че и за еднодневна) разходка.

Ниш се намира на около 165 километра от София и до него се пътува около 2 часа и половина, без да се включват почивки и забавяне по границата. Градът е трети по големина в Сърбия. През него минава река Нишава, която там е доста широка, за разлика от коритото й на българска територия.

Интересен факт за Ниш в исторически план е, че е родно място на император Константин Велики – първият християнски римски император; основател на Константинопол. По римско време градът се е казвал Наисус.

Забележителности на път към Ниш

Пътят от границата към Ниш преминава недалеч от няколко интересни места, които може да включите в маршрута си.

Темски манастир

Темският манастир Свети Георги се намира на около 16 километра северно от Пирот. Разположен е на живописно място – дефилето на река Темска. Освен с мястото, манастирът е интересен с това, че е бивш български и със старинната си църква със стенописи от 16-ти и 17-ти век век.

Темски манастир
Темски манастир

Водопадите в дефилето на река Темска

Ако отидете край манастира през пролетта, може да комбинирате разходката с два водопада. Първият се намира малко преди манастира, вдясно край пътя преди последния завой към манастира. До шосето има декоративна къщичка, от която започва кратка пътека до средната част на водопада.

В дефилето на река Темска
В дефилето на река Темска

Ако продължите по шосето след Темския манастир, след около километър вдясно от пътя ще видите друг красив водопад. Той е на малка река-приток на река Темска и се казва Буковачки До.

В дефилето на река Темска - водопад Буковачки До
В дефилето на река Темска – водопад Буковачки До

Трети водопад се спуска от билото на висок склон на левия бряг на река Темска на около 2 километра след манастира.

Пирот – крепост Калето

В Пирот може да се разходите на път към Ниш или да прекарате цял ден там. В центъра на града се издига крепостта Калето, която по външен вид малко прилича на крепостта Баба Вида във Видим, макар и в умален размер. За пиротската крепост има легенда, че е построена през 14-ти век от Момчил войвода – родопски владетел по произход българин. Неговите владения са се намирали в Западните Родопи и в Беломорието, а първа негова столица е Подвис в Родопите – днес това е туристически обект Момчилова крепост край село Градът.

Пиротска крепост
Пиротска крепост

Суковски манастир

Суковският манастир Успение Богородично се намира в живописното дефиле на река Ерма, на около 18 км югоизточно от Пирот, до село Суково. Той също е бивш български манастир. Няма точни сведения кога е основан. Сегашната църква е построена в средата на 19-ти век.

Погановски манастир

Погановският манастир Свети Йоан Богослов е в околностите на Цариброд (Димитровград), на десетина километра южно от Суковския и също е на брега на Ерма. Досещате се – и той е бил български. Смята се, че е построен в края на 14-ти век или в началото на 15-ти век.

Забележителности в Ниш

Основните забележителности в Ниш са разположени в централната част на града с две изключения – Челе кула и Медиана.

Челе кула

Челе кула или още Черепната кула е 3 метрова каменна кула с вградени черепи, превърната във впечатляващ монумент, напомнящ за загиналите въстанници в битката при Ниш срещу турците. Въстаниците са разгромени, а телата им – обезглавени. За назидание черепите им били зазидани в стените на кулата.

Челе кула
Челе кула

Днес кулата се намира в малък параклис в източните покрайнини на Ниш.

Челе кула - параклисът
Челе кула – параклисът

Медиана

Медиана е римска вила, резиденция на император Константин. Останките от вилата днес са туристически обект и се намират много близо до Челе кула.

Това бяха изключенията, за които ви споменах. Другите интересни места са в центъра на Ниш.

Паметник на Стеван Сремац и героя му Калча

Мястото е идеално за интересна снимка. Намира се край главната търговска улица в Ниш и представлява бронзова композиция, която изобразява сръбския писател Стефан Сремац и един от неговите герои – ловджията Калча с вярното му куче. Сремац е известен сръбски писател, който живял в Ниш 10 години. Калча е герой от романът му Ивкова слава.

Ниш: Паметник на Стеван Сремац и героя му Калча
Паметник на Стеван Сремац и героя му Калча

Археологически музей

Там може да разгледате богата експозиция от антични и средновековни находки.

Концентрационен лагер Червен кръст

Обектът е от началото на Втората Световна война. В лагера са били заточени около 30 000 души, а 12 000 от тях били екзекутирани. Доста зловещи цифри.

Нишка крепост

Нишката крепост се намира в централната градска част на брега на река Нишава. Широк мост над реката я свързва с централната търговска улица. Районът около крепостта е превърнат в приятен за разходка и отдих градски парк. Крепостта е от времето на Османската империя – построена е в началото на 18-ти век върху останки от по-стари крепости.

Ниш - крепостта и река Нишава
Ниш – крепостта и река Нишава

Вижте тук актуалните предложения за екскурзия в Сърбия. Информация за още интересни места в западната ни съседка, ще намерите в тази статия.

Снимки: Друми в думи