От другата страна на Черно море е разположена една удивителна държава, а именно Грузия. Грузия в последните няколко години започва да привлича все повече и повече туристи със своите култура, природа, кухня и цялостна уникалност. Ако все още не сте посещавали бившата съветска република, ето 7 причини защо да изберете Грузия като дестинация за следващото Ви пътуване.

Невероятната Грузинска природа

Грузия е разположена между Европа и Азия и дори е спорно към кой от двата континента принадлежи. На запад граничи с Черно море и заема централната и източната част на Кавказ. Всички тези фактори оформят невероятната Грузинска природа.

Ако сте човек, който обича природата (че кой не я обича?!) и харесва да е заобиколен от масивни планини, гори, морският бряг или пък да се наслаждава на прекрасни гледки на хоризонта, то тогава Грузия няма как да не ви хареса. Дори столицата, Тбилиси, е заобиколена от хълмове, напомняйки нашият Пловдив.

Грузинските планини безспорно са едни от най-красивите, които аз лично съм виждала. Те са и една от основните причини, поради която все повече и повече туристи посещават Грузия.

Ако сте планинари, ще се влюбите в Грузинските планини

Като споменахме Грузинските планини, ако сте планинар, със сигурност ще се влюбите в Грузия. Първо, планините са безумно красиви и второ, възможностите за планински туризъм са почти безкрайни.

Едни от най-високите върхове в Грузия включват Казбек, Шхара, Ушба, Джанга, Шота Руставели и др. Тези върхове са на 4000 метра, някои дори и на повече от 5000+ метра надморска височина. Разбира се, ако решите да изкачите някой от тези върхове, трябва да сте добре подготвени и с подходяща екипировка.

Освен високите върхове, има още множество възможности за преходи. Едни от най-известните няколко дневни преходи са от Местиа до Ушгули, от Сванети до Рача, от Омало до Шатили. Най-популярният еднодневен преход е до ледникът Гергети, който се намира в подножието на връх Казбек на 3 200 метра надморска височина.

Когато тръгнете на преход в Грузия е добре да знаете, че в някои от планините има високо разположени села, където може да откриете някоя къща за гости, където да отседнете, но хижи като цяло няма и най-добре е да носите със себе си палатка.

Столицата Тбилиси

Тбилиси е един от любимите ми градове. Грузинската столица има много какво да предложи и едва ли би ви доскучало. Ето и списък с няколко места в Тбилиси, които да не пропускате да видите, както и неща, които да правите:

  • Старият град на Тбилиси – лабиринт от тесни и симпатични улички в центъра на града.
  • Ботаническата градина – има и водопад, в който може да се къпете.
  • Мостът на мира – местните казват, че не си бил в Тбилиси, ако не се преминал по този мост.
  • Кукленото шоу в наклонената часовникова кула – всеки ден в 12 на обяд и 7 вечерта. Шоуто се нарича ‘’Кръговратът на живота’’.
  • Парк Мтацминда – увеселителен парк, от където можете да се насладите на гледки към целият град.
  • Мемориалът на кралете – забележителност, за която дори и много от местните хора не знаят.
  • Сяровите бани
  • Крепостта Нарикала и статуята на Майката на Грузия – история и гледки към Старият град на Тбилиси.

Гостоприемството на местните хора

Грузинците са много топли и гостоприемни хора. Въпреки че в градовете, и особено в Тбилиси, може би не може да се усети, ако пътувате около страната и посещавате по-малко населени места, ще разберете какво имам предвид.

Грузинската кухня

Грузия е известна с националната си кухня, която е богата на местни ястия, но също така предлага и много вегетариански такива.

Какво да опитате в Грузия:

  • Пури – грузински хляб
  • Хачапури – питка със сирене
  • Хачапури Аджарули – има различни варианти на това ястие, като най-популярният е със сирене, масло и яйце. Ястието наподобява лодка.
  • Хинкали – това ястие наподобява ‘’дъмплингс’’ и се предлага с различни пълнежи като месо, сирене, картофи и гъби.
  • Оджахури – месо с картофи
  • Грузинско сирене
  • Лобио – боб чорба

За най-вкусните хинкали в Тбилиси отидете в ресторант Pasanauri.

Освен гореизброените ястия, грузинците предлагат също и хубави и свежи салати. Едно от любимите мои ястия е бадрижани – печен патладжан с паста от орехи и чесън, много вкусно!

Друго традиционно нещо за Грузия, което можете да опитате е чурхчела. Това е традиционно сладкарско изделие от ядки и плодов сироп. В Тбилиси баби го продават почти на всяка улица.

Грузинското вино

Освен с националната си кухня, Грузия е известна и с виното си. С виното са свързани много грузински традиции и то е неразделна част от всички празненства и ритуали.

В Грузия се отглеждат над 400 сорта грозде, а един от най-известните райони за отглеждане и производство на вино е Кахети, в Източна Грузия.

Древната традиция за производство на вино в глинени делви е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Из центъра и старият град на Тбилиси има множество винарни, които предлагат безплатни дегустации.  

История

Грузия има дълга история зад гърба си. През 1918 г. се обявява за независима държава, след което през 1921 г. Русия окупира тогавашната Грузинска демократична Република и страната става част от СССР. Грузия продължава да бъде част от СССР до 1991 г. , когато отново се обявява за независима. Към днешна дата все още съществуват грузински територии под Руска власт.  

Един от най-безскрупулните диктатори познат на човечеството, Йосиф Сталин, е родом от Гори, Грузия. В градчето днес съществува “Къща-музей Сталин“, която е най-голямата забележителност в Гори и привлича хиляди туристи.

Влюбих се в Грузия още след първото ми посещение през 2017. През тази година, 2018, посетих Грузия отново и се влюбих в нея още по-силно. Грузия е една от най-любимите ми дестинации и с толкова места за посещаване и неща за правене е трудно да доскучае или омръзне на човек. Нямам търпение вече до следващото ми посещение, има още толкова много места, които искам да видя, и най-вече пътеки, които искам да извървя.