Възможностите за посещаване на близки и далечни дестинации нарастват, а офертите за самолетни билети стават все по-изкушаващи. Липсата на „достатъчно“ средства вече не е оправдание за лишаване от пътувания или пътешествия. Запознавайки се предварително със страната, която искате да посетите, и имайки в запас няколко трика, които могат да съкратят разходите ви,  можете да направите мечтаното пътуване съвсем достъпно. На какво да обърнем по-конкретно внимание, когато искаме да осъществим бюджетно пътуване? Какви трикове можем да използваме?

Багажът

Пътувайте леко, с раница и най-необходимите дрехи, обувки и аксесоари. Така можете да си позволите нискотарифни полети и пътуване единствено с ръчен багаж. Носете спален чувал, за всеки случай, ако изскочи интересна алтернатива за нощувка, като на палатка, например.

Самолетни билети – търсачки и блогове за изгодни оферти

Отделете време да проучите кои са най-достъпните начини да летите до страната, която искате да посетите. Вариант е да проверите от коя европейска столица има най-изгодни оферти. До нея можете да се придвижите с някоя от нискотарифните компании, които опрерират в България. Най-лесно е да изпозлвате търсачки като MomondoSkyscanner или тази на Loyal Travel като задавате различните градове за изходяща точка. За още по-изгодни оферти може да следите сайтове и блогове като Flynous и Fly4free, където се публикуват засечени грешки в изчисляването на билетите, промоции на авиокомпании и други трикове, които можете да приложите.

Локален транспорт

Предварително се запознайте с видовете и цените на транспорта. Колкото повече време и по-малко точни планове имате за пътуване, толкова по-изгодни начини на придвижване ще намерите.

  • Можете да се придвижвате на стоп, ако сигурността в страната не ви притеснява. Добра информация за този вид транспорт за много места по света има в Hitchwiki. Адреналинът ще е висок, ще имате възможност да се запознаете с местни, а разходът няма да присъства в сметките изобщо.
  • За изминаване на големи разстояния най-практични са автобусите и влаковете. В Централна Америка, например, местните авобуси – „chicken bus“ са най-типичният, евтин и колоритен транспорт. В Европа могат да се намерят изгодни оферти за билети за влак, особено ако се закупят предварително.
  • Ако сте компания от двама и повече, можете да наемете кола, джип, миниван или кемпер. Проверете цените на горивото. Това е най-подходящият начин да пътувате сред природата, а може да спести и от разход за нощувка.
Междуградски автобус („chicken bus“) в Никарагуа.
Снимка: Елица Попова

Нощувки

Изборът на вид настаняване зависи от това колко авантюристично сте настроени. Който и вариант да ви допада, имайте предвид и отдалечеността до местата, които искате да посетите, за да не повишите транспортните си разходи.

  • Един от най-бюджетните варианти е през платформата Couchsurfing, която е разпространена почти навсякъде по света. Всеки домакин има профил, който можете да разгледате, да се свържете с него и да бъдете негов гост.
  • Настаняването в хостел е един от най-разпространените варианти за бюджетно нощуване. Сайтове като Hostelworld и Booking предлагат най-голямо разнообразие. Избирайте хостели с баланс между цена и рейтинг. Най-изгоните оферти са в стаи с повече от 3-4 души, макар че отново зависи от дестинацията.
  • Airbnb навлезе като един от най-популярните варианти за нощувка.Това също е платформа за настаняване в дома на местни, но вече под формата на платена туристическа услуга. Често може да намерите по-изгодни оферти там, отколкото в хостел.
  • Локални варианти за настаняване – За тях най-добре питайте на място. Пример са т.нар. „casa particular„, с които е популярна Куба. Представляват настанявате тип „bed & breakfast“ и това е един чудесен начин да се докоснете до живота на местните.

Храна

  • В почти всички страни в Европа най-изгодно е да пазаруваш храна от супермаркет и да си я приготвяш сам. Сандвич или два за през деня могат да са много удобни. Разбира се, от значение и къде нощувате, затова наличието на кухня и закуска в цената са предимство. В страните от Югоизточна Азия, от друга страна, в супермаркетите няма да намерите продуктите, които сме свикнали да консумираме у нас. Дoри да ги има, цената им ще е много висока.
  • Там вече „царица“ е уличната храна. Не само много по-евтина и разнообразна, но и по-вкусна. Не бързайте да сядате в туристическите ресторанти. Огледайте се за местни такива, посещавани от много хора. Гаранция, че така ще се докоснете до най-автентичния вкус и изживяване.
Уличен ресторант в Тайланд.
Снимка: Елица Попова

Туровете

Запознайте се с мястото- историческа, културна, природна забележителност, до което искате да стигнете, и вижте дали няма вариант сами да го направите. Можете да взаимствате идеята и маршрута от туристическите турове, които се предлагат. Ако ви привличат трековете сред дивата природа, свалете някое мобилно приложение с карти на региона, например MAPS.ME. Единственото, което ви трябва е телефон с GPS приемник.

Езикът

Научете поне няколко фрази и думи на местния език и не се страхувайте да ги изпозлвате. Това може да отвори много врати и да „спечели“ местните. Ако искате да пазарувате, полезно е да знаете числата, за да може да се пазарите за цената, когато е възможно.

Планирането и времето

Не бързайте! Насладете се на мястото и се потопете в живота на местните. Колкото по-гъвкави сте в плановете си и те не ви притискат, толкова повече алтернативи ще се появят.

Ако пътувате или планирате да пътувате бюджетно, вие вече сте „backpacker“. Това е и ключовата дума, която ще ви разкрие тайните на този тип пътуване навсякъде по света. Пътешестването с малко разходи почти винаги гарантира по-автентично изживяване, повече приключение и възможности за по-продължително пътуване. Така че не се замисляйте, ами грабвайте раницата!