Приготвянето на багажа може да е истинско предизвикателство. Има хора, на които отнема седмици и дълго обмислят какво точно ще им е нужно, губят време в чудене и често не преценяват точно колко багаж да вземат.

Има и друг тип хора, които подготвят багажа си бързо, без да мислят много и взимат всичко, което видят първо като по този начин често забравят важни неща.

Но когато си от третия тип, а именно от хората, които пътуват често, независимо дали за кратко или за по-дълъг период, се научаваш на някои хитрини, с които да приготвяш по-лесно багажа си за път.

Ще споделя с вас някои от тях, които да отговорят на въпроса „Как да приготвим багажа си за дълъг път?”

1. Съобразете избора си с климатичните условия на мястото, което ще посетите.

Проверете прогнозата за времето на съответната дестинация, но винаги взимайте нещо връхно, по-топло, дори и да отивате на лятна почивка, както и нещо по-леко в обратния случай. Ако ще вали, е хубаво да имате дъждобран.

2. Направете списък

списък

Точно така – вземете лист и химикал или ако ви е по-удобно телефон/лаптоп и запишете всичко, което мислите, че трябва да вземете с вас. По този начин ще имате време да добавите нови неща и да премахнете излишните.

След което:

3. Наредете всичко на леглото

всичко-на-видимо-място

Когато видите целия си багаж, нареден на леглото (или на друга подходяща повърхност), вече ще имате по-реална представа какво е „задължително” да присъства в куфара ви и от какво може да се лишите.

4. Оптимизирайте

Дори да заминавате на дълъг път, не е нужно да взимате целия гардероб със себе си, така че най добре да се спрете на 2-3 панталона (+ пола/рокля за дамите) и да комбинирате останалото с тях. Премахнете дрехи, които няма с какво да съчетаете.

Първото нещо, което да изберете без съмнение са обувките. Няколко чифта обувки, прибрани в пликове и друго отделение, ако разполагате с такова.

5. Навийте дрехите, вместо да ги сгъвате

дрехи-в-багажа

Това ще предотврати мачкането на дрехите ви, ще ви спести гладене, а и доста място. Освен това, ще ви е по-лесно да ги вадите без да се налага да изкарвате всичко от куфара/сака.

Започнете с панталоните и дънките.

6. Използвайте празните пространства

Това  е много важен момент – мислете така, все едно играете на тетрис. Ако ще носите колан и имате риза, например, навийте го и го сложете в яката на ризата. Ако вземате слушалки, може да ги приберете в калъф за очила, който ще ги предпази. Ако нямате специално отделение за обувките, отново ги наместете в празните места.

Един съвет за дамите относно гримовете: за да предотвратите счупването им, може да сложите памук между тях. Това важи и за по-чупливи вещи като цяло.

7. Сложете ароматизаторче в багажа си

Особено ако заминавате за дълъг път и искате дрехите ви да миришат на свежо, е хубаво да добавите ароматизатор по ваш вкус в багажа си.

8. Не носете цялата си техника

Най-добре е да не мъкнете цялата си техника – спрете се на 2-3 неща, като не забравяте, че телефонът ви е мултифункционален. Ако обичате да четете , за път – електронният четец ще ви спести значително пространство.

електронен-четец

Ако ще носите няколко уреда и ще летите със самолет, най-добре е да ги сложите в специален калъф/чантичка за тази цел (включително и зарядните). По този начин ще ви е доста по-лесно да минавате проверките.

9. Сложете нещо различаващо се на багажа ви, за да не го объркате – често се случва.

ключодържател-за-багаж

Ще намерите куфара/сака/раницата си с лекота, а и ще избегнете риска от това да размените багажа си с някой друг и да провалите част от почивката си. Може да използвате ключодържатели за багаж или цветни връзки, ленти – каквото се сетите, за да може лесно да го разпознаете.

 10. Измерете багажа си

Ако пътувате със самолет, проучете компанията, с която ще пътувате и лимитите за теглото на багажа. Неприятно е, когато трябва да доплащаме, заради някой килограм в повече, така че най-добре да го избегнем.

И така, това бяха няколко трика, с които по-лесно да приготвяте багажа си за дълъг път. Ако се сещате за други, не се колебайте да ги споделите 😉 Прочетете още „Как да изберем куфар при покупка?“