Вулканите – едни от най-величествените и примамливи природни феномени. Магнетизмът на тези горящи живи планини привлича всеки пътешественик търсещ адреналин.

По протежението на западното крайбрежие на Централна Америка се срещат две тектонични плочи, част от т.нар. Огнен пръстен. Това е причината там да са се образували над 70 вулкана, повечето от тях активни. Голяма част от туристическите услуги в тези страни предоставят възможност за наблюдаване или дори изкачване на активни вулкани. С малко подготовка и повече кураж обаче, всеки може сам да предприеме подобно начинание, с минилен бюджет, а дори и безплатно! Разбира се, никога не трябва да се подценява безопасността и непредвидимостта на природата.

Вулканът Телика близо до Леон, Никарагуа
Снимка: Елица Попова

Подготовка и информация

Преди да поемете към това приключение е необходимо да се въоръжите с достатъчно информация. Не всички вулкани са „гостоприемни“ и допускат туристи в близост.

  • В местата за настаняване и туристическите агенции обикновено има множество турове, от които можете да черпите идея да следващата ви дестинация. По тях ще се ориентирате за продължителността на трека, безопасната локация, до която може да се стигне, наличието на входни такси в парка, нуждата от определена екипировка.
  • Следват на помощ интернет и статиите на блогъри, които са предприемали сами преходите. Взаимствайте някои практични трикове, проверете дали е  безопасно да тръгнете без водач и за какво трябва да внимавате по пътя. За вулкана Санта Ана в Ел Салвадор например, е задължително да имате въоръжен ескорт с вас.
  • Най-актуална информация за вулкана, който мислите да посетите, можете да намерите във фейсбук групата Backpacking Central America. Задайте своя въпрос и бързо ще получите отговор от туристи или местни, които са на мястото в момента. Ако пътувате сами, там може да намерите съмишленици, с които да поемете на път. Форумите на Tripadvisor също могат да са добър помощник в планирането.

Придвижване и маршрут

Обикновено местата, от които стартират маршрутите към вулканите, са разположени в или около малки градчета и села. Един вариант за придвижване до там са местните автобуси (chicken bus) – редовен и много евтин вариант. Ако се чувствате късметлии и искате приключението да започне още по-рано, можете да хванете стоп.

Що се отнася до самото изкачване – мобилни приложения като MAPS.ME ил Backcountry Navigator предоставят голям набор от карти и маршрути на района. Единственото, което ви трябва, е включен GPS и следене на локацията, на която сте.

Вулканът Св. Анна, Ел Салвадор. Активен вулкан с кратер тип лагуна.
Снимка: Елица Попова

Какво да носим със себе си

Както при изкачване в планината, така и при преход към кратера на вулкан, е добре да се съобрази какво да се носи за удобство и сигурност. Маршрутът за някои вулкани преминава през джунгла, а на други склоновете са посипани с вулканична ронлива пръст. Съобразете това, преди да поемете на преход.

  • Туристическите обувки или маратонки с грайфер са най-удобни за подобни терени. Добре е да се носят дрехи за различни температури. В ниското обикновено е горещно, но с изкачване температурите падат, а и времето може рязко да се промени. Височината и адаптацията към нея също не са за подценяване. В Гватемала например, някои вулкани се извисяват над 4000 мнв.
  • Слънцезащитен крем, спрей против комари и компактна аптечка трябва задължително да присъстват в раницата. По пътя може да няма питейна вода, така че поне два-три литра са препоръчителни, в зависимост от дължината на прехода и температурите. И последно, но не и по важност – маска за дишане. Финият прах от почвата около вулканите се вдига на всяка крачка и е добре да се използва маска. Тя би била полезна и близо до кратера, където въздухът е наситен с опасни газове.
  • В близост до някои активни вулкани има къмпинг места, където можете да нощувате. Ако носите палатка и спален чувал (на места може и да наемете такива), това е чудесна възможност да наблюдавате лавата в кратера през нощта!

И все пак – сигурността???

Предвид че в Централна Америка се намират едни от най-криминалните страни в света, сигурността не е за пренебрегване. Ибягвайте да предприемате преход сами, информирайте собствениците на хостелите накъде поемате и кога смятате да се върнете, усмихвайте се на местните и поздравявайте. Последното е може би най-успешният ключ за спокойствието ви на пътя!

Е, все пак не позволявайте и на прекалената предпазливост да ви лиши от удоволствията на пътуването!

Можеш да се приближиш близо до кратера на вулкана… на своя отговорност 🙂
Вулканът Телика, Никарагуа.
Снимка: Елица Попова

Избягвам туристическите турове, но… не бих се престарашил/а да тръгна сам/а

Спокойно! Има още един вариант за тези, които държат на сигурността и спокойствието. В много полезного от градчетата и селата, от където стартират маршрутите, има местни, които на драго сърце биха отделили ден да са водачи срещу скромно заплащане. Полезно за вас ще е да говорите поне малко испански, за да размените няколко думи и изживяването да е още по-богато.

Вулканът Фуего, Гватемала.
Изригванията му могат да сея вулкан Акатенанго разположен на 4 км разстояние.
Снимка: Елица Попова

А сега изкачването на вулкан звучи ли ви по-достъпно и осъществимо? Опитайте и адреналинът и емоцията няма да ви позволят да спрете!