Страховити вулкани, пищни и уханни борови гори, неземно красиви пейзажи от изстинала лава, километри пясъчни дюни, тъй напомнящи за Сахара и праисторически обекти, чието предназначение не е разгадано и до ден днешен. Не, това не е декор за филм – това са Канарските острови, с които ще ви запознаем днес.

Идвайки на острова на вечното лято, където дори и през зимата температурите не падат под +18 °C, е трудно да се откъснете от луксозните вулканични плажове, океана, сърфинга или дайвинга, за да си организирате опознавателна екскурзия на околностите. Но си струва, повярвайте ни.

Полетата от лава на остров Лансароте и вулканът Ел Тейде, водопадите на остров Ла Палма и субтропичният Ла Гомера, изумителният подводен свят на Ел Йеро и още поне сто места. Всички те заслужават да се откъснете от небесно-лазурния цвят на басейна и да се отправите по планините и долините на изумителния архипелаг. А за плажовете, кухнята и развитата инфраструктура на Канарските острови думите не достигат – те са практически съвършени.

Вижте още: Почивка на Канарските острови – остров Тенерифе

Brilliant ocean beach sunrise with palm trees
Снимка: www.canary-isles.com

Климат

За по-голяма част от Канарските острови е характерен мек климат. Зимата е топла (+19/+23°C), лятото е горещо (+24/+30°C). Средната температура на водата през лятото е +20/+23°C, през зимата +17/+20°C. Температурата на Тенерифе не пада под +20°C, а през лятото не се вдига над +25°C. Водата в океана е +20/+22°C. При Гран Канария има някои особености – остра смяна на природните зони: от високи, покрити от гори планини, по върховете на които почти винаги има сняг, към слънчеви плажове. Планинските върхове затрудняват проникването на студените северни ветрове в южната част на острова, така че там преобладава топъл и сух климат.

Основните курорти и острови

Най-големият остров от архипелага на Канарските острови, това е остров Тенерифе. Той може да предложи по избор и спокойна, уединена почивка, и шумно веселие. Например, Лос Кристианос, както и съседният Лас Америкас, са доста шумни курорти, посещавани главно от англичани и германци, търсещи алкохол и дискотеки. А Пуерто де ла Крус на свой ред е много подходящ за спокойна почивка „насаме с природата“. Само че крайбрежието там е стръмно и скалисто, плажове почти няма: туристите основно се къпят в басейните на хотелите. Остров Гран Канария е добър от всички страни. За любителите на почивката в по-големи туристически центрове с множество хотели и апартаменти, магазини, ресторанти, барове и атракциони, той със сигурност ще се понрави. Но на острова има и малки курорти, които са специализирани за практикуване на водни спортове и разполагат с пристан за яхти, откъдето можете да се отправите на екскурзии по море, да покарате уиндсърф, половувате в открито море, да скочите с парашут – като цяло активно да се забавлявате. Истинска „перла“ на острова е Дюни (Dunas de Maspalomas). Това е практически Сахара в миниатюрен вид с чист пясък със златист цвят и красиви петкилометрови плажове.

Пясъчните плажове на Фуертевентура са много километри, по африкански широки и предимно пусти – най-добрите и най-дългите от Канарския архипелаг.

Най-накрая, най-източният остров – Лансароте, който е природен резерват, но не заради флората или фауната си, а заради вулканите си. „Лунният пейзаж“ е основната екзотика на това място. Островът е чудесно място за отдих, не е наситен с цивилизовани развлечения.

Тенерифе, Канарски о-ви

Какво да разгледаме на Канарите

• Невероятните дюни на Маспаломас;
• Казино и аква парк „Акваланд“ на остров Гран Канария;
• Вулканичен парк „Тиманфая”;
• Огнената планина и наблюдателната площадка Мирадор дел Рио, на Лансароте;
• Национален парк „Тейде” и пирамидите на град Гуимар на Тенерифе;
• Най-доброто в Гомера – резерватът Гарахонай и базалтовите колони в Лос Органос;
• Ел Йеро е интересен с нормандските си селища и националния парк „Лагартарио”;
• Ла Палма с древните ѝ хвойнови гори и петроглифи;
• Забележителностите на Фуертевентура – стада кози, пещери и мелници, както и Музея на Бетанкур върху кратера на затихнал вулкан.

7 неща, които задължително да направите на Канарите

1. Да попаднете през февруари на карнавала в Тенерифе;
2. Поглезете очите си с посещение на „Лоро парк” в Пуерто де ла Крус (Тенерифе);
3. Да помечтаете за това следващият път да можете да се настаните в най-малкия хотел в света „Punta Grande” на остров Йеро (необходима е предварителна резервация);
4. Да се обзаведете с нови „петички” след процедурата fish-spa;
5. Да се почувствате като песъчинка, стоейки на брега на страховития Атлантически океан;
6. Да се насладите на лунните пейзажи и палмови оазиси на 10 минути път един от друг на остров Гран Канария;
7. Да погледате звездите през отличните телескопите в обсерваторията Roque Los Muchachos на остров Ла Палма.