В света съществуват множество градове с развита система от канали, протоци и мостове, поради което често ги наричат „Венеция“ в собствените им страни. За най-интересните от тях ще поговорим в тази статия. Сравнение на архитектурния облик и историята на тези градове с оригиналната Венеция, разбира се, няма да правим. Целта на тази статия е друга – да ви разкаже за градове, чиито жители, също както и венецианците, живеят на вода.

1. Испанската Венеция – Емпуриабрава

На средиземноморския бряг на испанска Каталуния, в Коста Брава, близо до френската граница и на около 150 км от Барселона, се намира малкото градче Емпуриабрава (Ampuriabrava) със застроените си къщи в средиземноморски стил и още известно като испанската Венеция. Общата дължина на гъстата мрежа от канали тук е почти 25 км, а броят на кейовете около пет хиляди. За разлика от италианската Венеция, тук до домовете може да се стига, както с кола, така и с лодка.

2. Португалската Венеция – Авейро

На около 250 км на север от Лисабон се намира португалската Венеция – градчето Авейро (Aveiro), което е сред най-ярките забележителности в Португалия. Авейро привлича със своите канали, по които се разминават ярко боядисани лодки – молисейро, както и с иезуитския манастир от XV век.

3. Американската Венеция – Форт Лодърдейл

 

В САЩ също имат своя собствена американска Венеция – курортният град Форт Лодърдейл (Fort Lauderdale), който е във Флорида. Тъй като мрежата от канали тук е много развита, много от местните жители имат собствени лодки и яхти с които се придвижват из града.

4. Китайската Венеция – Чжоучжуан

В източната част на Китай, в провинция Дзянсу, на брега на езерото Baixian се намира един от най-живописните градове в страната – Чжоучжуан (Zhouzhuang). Множество канали, красива архитектура и старинни мостове са главните местни забележителности, притеглящи тук ежегодно стотици хиляди туристи.

5. Китайската Венеция – Суджоу

В Китай няколко града претендират за титлата китайската Венеция. Вторият кандидат е древният град Суджоу, който също се намира в провинция Дзянсу, но вече в близост до Шанхай. Градът е известен със своите старинни райони с канали, красиви сгради и каменни мостове.

6. Китайската Венеция – Вужен

Малкият древен и много живописен град Вужен (Wuzhen) е третата китайска Венеция, разположен в източната част на страната, в провинция Джъдзян. Единен архитектурен стил на местните къщи, старинни каменни мостове и многобройни канали с множество автентични дървени лодки привличат туристи от цял Китай.

7. Холандската Венеция – Гитхорн

В Холандия също имат своя Венеция – градчето Гитхорн (Giethoorn) се намира на 120 км североизточно от Амстердам. Тук туристите могат да се придвижват по вода по малки канали, образували се на място за добив на торф. Над тях са разположени дървени мостове, а наоколо са разпръснати цветни къщи в традиционен стил. Тук няма никакви автомобилни пътища, а само велосипедни алеи.