Страните от Централна Америка често са пренебрегвани от турситическия поток към тази част на света за сметка на Северна, Южна Америка и Карибския басейн. Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Ел Салвадор, Гватемала и Белиз обаче, притежават много богато разнообразие от природа, култури и история. Тук ще откриете основните причини, поради които тези страни са едни от най-подходящите за български туристи, които предпочитат да пътуват бюджетно.

Из улиците на Никарагуа
Снимка: Елица Попова

1. Без визи за българи

В нито една от страните не се изискват визи за българи, ако престоят е до 90 дни. Входните и изходните такси са много ниски, около 20 лв, но с малко късмет можте да се разминете с тях 🙂

2. Компактна територия и разнообразна природа

Централна Америка предлага огромно разнообразие от природни, исторически и културни забележителности на маки разстояния едно от друго. По западното тихоокеанско крайбрежие, където плажовете са подходящи за сърф, е разположена верига от активни вулкани, които могат да се посетят. Tе пък са заобиколени от гъсти джунгли, обитавани от екзотични видове и криещи спомени за цивилизацията на Маите. Да не забравяме и примамливото карибско крайбрежие с фин жълт пясък и локации, подходящи за гмуркане.

Тихоокенаското крайбрежие на Коста Рика
Снимка: Елица Попова

3. Достъпен местен транспорт

Вариантите са много в зависимост от предпочитанията ви за пътуване. Най-популярни и колоритни са „chicken bus“ – стари американски училищни автобуси пригодени за местните условия. Транспортната мрежа е много добре развита, а единственото, което трябва да знаете, е крайната ви дестинация. Шофьорите ще ви кажат къде да слезете, а тези от следващия автобус ще ви качат на него. Цените са ниски – изминаването на 100км стратира от цени 2-3 лв. На места, като в Никарагуа например, е прието да хванете стоп за маршрут около 30 мин, но понякога искат заплащане за услугата. Ако предпочитате по-удобен и сигурен транспорт, срещу малко по-висока сума можете да пътувате с туристическа маршрутка.

„Chicken bus“, Никарагуа
Снимка: Елица Попова

4. Евтини нощувки

Хостелите са най-популярни сред бюджетните туристи. Цените варират между 8-20 лв на вечер, в зависимост от условията и броя хора в стая. Този тип настаняване е удобен, защото предоставя всичко, от което човек на път се нуждае – кухня, пералня, туристически услуги и контакт с други пътуващи. Местните „hospedaje“ са още по-бюджетен вариант, но тях трудно можете да запазите предварително през интернет. Най-често там се настаняват местни хора, затова и условията често не са пригодени за туристи.

5. Храната е навсякъде

Най-изкушаващи са малките ресторантчета по ъглите на пазарите, където някоя симпатична възрастна дама забърква вкусна яхния. Изборът не е богат, но порциите са големи, а цената рядко ще надхвърли 4-5 лв. За бързо следобедно хапване можете да опитате тамале, енчилада, емпанада, пупуса или някоя друга улична „закуска“ от търовските колички пръснати из площадите и улиците. Ако предпочитате да приготвяте храната си сами, местните пазари са богати на плодове (най-вече) и зеленчуци. Няма да можете да се наситите на авокадо, папая, манго, които са в изобилие навсякъде! Дори, когато сте на път по цял ден, не е нобходимо да се зареждате с храна. Периодично във всеки автобус се качват местни, които предлагат всевъзможни храни – от бонбони и сладолед, до пиле с ориз и руги гозби. Дори да нямате апетит, любопитството какво се крие в кошницата на поредния търговец, ще ви раздели с още левче. Шанс да останете гладни по време на дълго пътуване не съществува!

Улична храна (пупуси), Гватемала
Снимка: Елица Попова

6. Туризъм все още в процес на развитие

Поради липсата на голям брой туристи по тези места, възможностите да се възползвате от ниските цени, които местните плащат, са големи. Цените на туристическите услуги – наемане на гидове, гмуркане, сърф уроци и т.н. също държат ниски нива в сравнение с останалия свят. Ако сте достатъчно смели, можете да взаимствате маршрути от туровете, които хостелът ви предлага, и да ги направите сами, без гид. На места дори можете да се пазарите за входната такса на паркове и забележителности.

Тукан, Хондурас
Снимка: Елица Попова

7. Отзивчиви и дружелюбни местни

Стига да владеете испански, дори и няколко думи могат да „отворят“ неподозирани врати. Навсякъде местните са готови да отделят от времето си, за да помогнат. В страни като Ел Салвадор и Хондурас, вероятно дори ще ви поканят в домовете си и ще споделят трапезата си с вас.

Бюджетното пътуване набира популярност сред туристите, които посещават Централна Америка. Има немалко източници на информация, които помагат в планирането на подобно пътуване. Фейсбук групи като Backpacking Central America и Backpacking Nicaragua са източници на най-актуалната информация, която хората на път дават. Форуми като Тripadvisor са неизчерпаем източник на нестандартни идеи и отговори на много въпроси покрай планирането. Така че, заредете се с желание и свободно време и стягайте раницата!