Йогата и пътуването са най-добрата комбинация, за която можем да мечтаем. Пътуването ни дава нови хоризонти, предизвиква ни, учи ни на нови неща, среща ни с нови хора. А, йогата? Ами и тя същото. Но едновременно с това ни балансира, заземява ни, дава ни здраве и нова гледна точка.

Предполагам, че и вие като мен обичате да пътувате?! А, практикувате ли йога?

Като йога ентусиаст, за нищо на света не мога да се откажа от йога практиката си, независимо къде се намирам. Но и защо да го правя? Днес съм ви подготвила няколко съвета как да практикувате йога, дори когато сте на път. Тези съвети ще ви помогнат да спазвате здравословните си навици, и паралелно с това, да преодолявате по-лесно стреса от новото място и да релаксирате след дългите разходки.    

Дихателни практики и медитация по време на полета

Може да започнете своята практика още докато сте в самолета. За някои хора, летенето не е от най-любимите неща, а и времето може да се оползотвори по един чудесен начин. Направете няколко дихателни упражнения или отделете време за кратка медитация. Не бива да забравяте, че йога е нещо много повече от една или две асани.

Определете си място за практиката

Веднъж пристигнали, дали в хотела или квартирата, може да определите своето място за йога практика. Ако нямате меко килимче в стаята, спокойно може да използвате и леглото за вашата сутрешна или вечерна практика. Важно е само да се чувствате удобно.

Използвайте youtube или мобилни апликации за йога

Ако нямате вдъхновение да измислите какви съчетания от асани да направите, може да си пуснете 10-20 мин. видео, което ще е напълно достатъчно да раздвижи тялото ви и да успокои съзнанието ви.

Проверете локални йога студиа

Най-хубавото в пътуването и йогата е свързването с други хора, така че спокойно може да проверите за някое местно йога студио и да излезете от комфортната си зона. Така ще се потопите в атмосферата на града по един съвсем различен начин, ще се запознаете с нови хора, и разбира се … ще практикувате йога.

Намерете нови начини да практикувате

Докато се разхождате из новите улици може да ви осени съвсем нова идея, как да практикувате по различен от обичайния за вас начин. Може да провокираме себе си и да излезете извън постелката, да експериментирате, да направите нещо ново. Защо не?

Наслаждавайте на момента

И все пак, нищо не е задължително. Ако не чувствате нужда да правите всеки ден йога, нека е така. Важно е да изградите навик, а не – график. Защото йога ни учи да оценяваме момента, да бъдем тук и сега. Какво по-хубаво да останем осъзнати, именно докато сме на път? Да оценим събуждането на ново място, да оценим вкуса на различната храна и на новите гледки, които се разкриват пред нас?

Приятно пътуване и намасте!

1 коментар