Лятна почивка за деца

Изтощени, бледи и тъжни, без апетит и често боледуващи – такива са децата през пролетта и това кара родителите да търсят подходящо решение за лятната почивка за децата си. Двете седмици отпуск през лятото започват да изглеждат недостатъчни, за да се възстанови детето напълно и да се подготви за следващата учебна година. Затова те търсят други алтернативи, които да заредят детето с необходимите сили и емоции.

Макар че основните принципи на детската почивка не са формулирани еднозначно, ясно е, че главната й цел е да достави онези здравословни фактори, от които детето е било лишено през годината, целта на почивката е укрепване на физическото и психичното здраве на детето.

От тази гледна точка според психолозите пътуването до Париж, Амстердам или Берлин не би свършило работа, въпреки че ще има познавателна ценност и ще разшири кръгозора на детето.

За да е ефективна детската почивка трябва да се вземат под внимание основните принципи и фактори за реализирането на една пълноценна почивка:

Пауза в обучението – това означава, че децата и тийнейджърите трябва да променят обстановката и да престанат да бъдат насилствено обучавани. За сметка на това те могат да учат чрез опознаване, научавайки много други неща, които досега не са им били известни– как се казва едно или друго цвете, как се пали огън, как се лови риба и т.н.

Осигуряване на максимална двигателна активност – да се разхождат, тичат, скачат, да се къпят, да яздят коне, да карат велосипед или лодка – няма значение какво, стига да ги стимулира да се движат.

Храната – да се хранят правилно: редовно и пълноценно .

Чист въздух – излизането извън града и отдалечаването от колите, заводите, тъплите, магазините и битовата химия е задължително условие. По близо до природата в екологично чисти райони, на морския бряг.

Новите приятелства – контактите, още един фактор, който формира децата, действа мотивиращо и помага за натрупване на социален опит.

При организирането на детска почивка трябва да се спазват определени принципи:

  • Почивката не трябва да е изпитание нито за децата, нито за родителите. Колкото по-отдалечени са децата от дома си, толкова по-сериозни са проблемите с аклиматизирането им. Зависимостта е право пропорционална на възрастта и здравословните проблеми през годината. Почивката не е еднозначно добра или лоша. Слънцето е положителен фактор, но ако няма къде да се скриеш от него, става отрицателен. Ходенето бос е прекрасно по ливада, но не и по асфалта.
  • Морският въздух и вода са нещо положително, но те трябва да са съчетани с здравословен режим и атрактивна забавна и развлекателна програма, за да е пълноценна почивката на всяко дете.

 

2 КОМЕНТАРИ