Как да планирате пътуването с деца, какво да вземете със себе си и как да забавлявате детето по време на полет? Знаем – пътуването с цялото семейство не е толкова лесно и забавно, колкото изглежда на пръв поглед. Важно е правилно да се подготвите. Нашият екип ще сподели опит, как да развличате децата при пътуването, как да планирате и кои дестинации и забележителности да изберете, за да премине екскурзията или почивката ви спокойно.

Организирайте пътуването, отчитайки биоритмите на детето

Опитайте се поне част от пътуването да премине, докато детето спи. Къде, къде по-лесно е да пиете кафе и от време на време да поглеждате спящия ангел, отколкото за десети път да четете „Червената шапчица“. Съвсем малките деца, с малки изключения, спят през по-голямата част. С по-големите деца трябва да положите повече усилия, за да те не заспят преди това и да бодърстват и щуреят по време на самото пътуване. Ако пътувате по-дълго от 7-8 часа, можете да изберете нощен полет, децата обикновено заспиват веднага след хранене и мирно спят до края на полета.

Идеи за игри при пътуване с деца - Loyal Travel Blog

Запасете се с идеи за игри

Ако детето ви вече е спало достатъчно, а до Бали има още 7 часа, включете въображението си. Търсете заедно през прозореца и измисляйте приказка за феята, която живее в облаците и пътува на една летяща колесница. Кажете на детето как е устроен самолетът и какво се случва в кабината на пилота. Спомнете си или предварително научете няколко игри с ръце и пръсти – те увличат децата и не изискват допълнителни пособия. Можете да вземете цветни моливи и бележник за рисуване, книжка със стикери, пъзели. Печеливш вариант е таблет с анимации (ако позволява възрастта на детето) или книга, бодро прочетена от родителя. Игрите с дребни елементи е по-добре да оставите вкъщи: да търсите падналите лего-елементи под седалките е нещо друго, но не и удоволствие.

Направете списък с вещите за пътуването

Колкото по-малко багаж – толкова по-приятно пътуване. Дори и ако вашият план е прост – например, да стигнете до Анталия, все пак трябва да носите куфар, сак, да го разнасяте, прибирате и изваждате от багажника и така нататък. Когато с вас има дете, тежкият багаж става още по-тежък. Струва си предварително да направите списък на нещата и безмилостно да изключите от него всичко, без което можете да минете. След това да се съберете всички неща на един ред и още веднъж да сортирате излишното.

В крайна сметка трябва да се получи малък (доколкото това изобщо е възможно с дете), но оптимален списък на вещите. Не мислите, че подарената от баба й рокля внучката ще носи с удоволствие? Вземете вместо нея нещо изпитано. Ако детето е малко трябва да се мисли за количка и може би за детско кенгуру. За децата си много хора вземат пътни столчета. Изберете две-три любими играчки, освен това вземете и няколко нови (малки и удобни за транспорт), за да изненадате детето в критичния момент, когато то е уморено и разстроено.

Предварително съберете аптечка, въз основа на опита си и на препоръките на лекаря. Не забравяйте и за мокри кърпички, тоалетна хартия, памперси за деца. Всяка дреболия трябва да се включи в списъка, дори и да изглежда, че няма как да забравите. Пътуванията с деца често се оказват хаотични.

Разделете багажа в куфара, сака и ръчния багаж

Вече сте преминали през митнически контрол, когато установявате, че точно любимото червено камионче на детето ви е пуснато в куфара заедно с книгата с комиксите, които могат да оправят нещата. Там някъде е останал и пуловерът, който изведнъж ще ви потрябва в климатизирания салон на самолета или автобуса. Десет минути преди това детето е отказало хранене, а сега казва, че е гладно – а не можете да си спомните къде сте сложили бананите и сока. В транспорта или просто по време на разходка из града, трябва да имате лесен достъп до всичко, което може изведнъж да ви потрябва.

Очаквайте скоро и част 2

1 коментар