Как да планирате пътуването с деца, какво да вземете със себе си и как да забавлявате детето по време на полет? Ние знаем – пътуването с цялото семейство не е толкова лесно и забавно, колкото изглежда на пръв поглед. Важно е правилно да се подготвите. Нашият екип ще сподели опит, как да развличате децата при пътуването, как да планирате и кои дестинации и забележителности да изберете, за да премине екскурзията или почивката ви спокойно.

Вижте още: Как да не се побъркате, когато пътувате с деца – Част 1

За храната помислете предварително

Опитните родители са стратези и включват, както дългосрочно планиране (да нахранят детето си в Италия), така и краткосрочно (нещо за днес на обяд, нещо, което да вземете със себе си в случай на внезапен глад). Отидете в ресторанта малко по-рано, докато детето не е загубило напълно търпение, докато се приготвят поръчаните ястия. Често децата на ново място губят апетита си и можем да ги разберем. И без това всичко им е непознато, а дори и за вечеря вместо котлет – ориз със зеленчуци и скариди. Оставете кулинарните експерименти и в първите дни яжте това, което ви е повече познато и привично. Малък резерв от дълготрайни и лесни за приготвяне продукти можете да вземете със себе си от дома.

Избягвайте групови екскурзии, където всичко е разписано по часове

Детето иска шоколадов сладолед, да се спусне след балона във формата на маймунка – и всичко това точно сега, веднага, в противен случай ще преобърне земята. А вие се опитвате да слушате думите на екскурзовода за това къде, кога и от кого са направени първите ръчни часовници. Или още по-лошо: до вас автобуса натиска нервно клаксона, защото трябва да потегли към следващата забележителност. С деца е по-удобно да можете да бъдете гъвкав, да се правят паузи, когато е необходимо – без да се обременяват с това околните.

Изберете места, подходящи за почивка с дете

Преди да резервирате оферта уточнете:

  • има ли на територията на хотела или мястото за настаняване детска площадка, аниматори, детски басейн;
  • какво е покритието на плажа, каква е дълбочината на дъното, не е ли с твърде големи вълни;
  • възможно ли е да се наеме бавачка, за да се отделят няколко часа и да си организирате романтична вечеря за двама;
  • каква храна е предвидена за малките туристи;
  • предлага ли се бебешко кошче и влиза ли тя в цената на стаята.

Друг вариант е да отседнете в апартамент. Така бебето, детето ще си има собствена стая, а вие ще имате възможност да приготвяте обичайната храна в нормална кухня. За да се спрете на оферта с подходящ хотел или апартамент, консултантите на Loyal Travel с готовност ще ви помогнат.

Не планирайте твърде плътна програма

За три дни две пещери, древен град и национален парк? Не и този път. Децата лесно могат да се занимават половин час на една алея в ботаническата градина и да гонят пеперудите, докато вие сте нервен, че не разполагате с време за всичко, което сте планирали. Дори за обяд предвиждайте най-малко един час вместо половин. Промяната на времето и дългата адаптация към новото място също внасят корекции в плановете. Удобно е предварително да съставите спокойна програма, а ако успеете да отидете на повече места, толкова по-добре.

Редувайте развлеченията

Децата обичат разнообразието. Ако вчера сте ходили на високопланински езера, днес се отправете към аквапарк. След посещение на крепости и дворци, добре е после да пояздите. След разходка до някоя катедрала, после да поиграете на топка на плажа. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-често трябва да се променят заниманията, за да задържите вниманието му. А в достойно развлечение може да се превърне дори това, което ви изглежда доста банално. Предложете на детето си да види как се пече хляб в пещ. Обърнете му внимание за няколкото каменни лъва, охраняващи входа на ресторант, примерно. Обяснете му какво означава амулета във формата на синьо око. Отидете в магазин за антики и заедно търсете съкровище. Представете си, че излизате за първи път извън пределите на родния си град. Какво ще ви изненада най-много? Това разкажете и на детето си – то ще бъде благодарен слушател.

И накрая – издишайте

Дори ако пътувате с деца за първи път. В чужбина. В страна, чийто език не говорите. Децата са две, а само вие сте възрастен. Във всички случаи, преди всичко – успокойте се. Няма да сме първите, които ви казват, че децата попиват настроението на родителите. Помислете за това, което може да ви даде увереност: телефони на най-добрите местни педиатри или кола под наем (за да се избегне обществения транспорт). А когато си осигурите надежден тил, главата ви ще е мирна, ще се справите с предизвикателството „с деца на почивка” и самите деца ще оценят приключението.