Днес се спряхме на Бодрум – най-купонджийският курорт на Турция. Столица на нощния живот за цялата страна с рекордна гъстота на барове, нощни клубове, ресторанти и дискотеки на квадратен километър. В 14-те залива на полуострова са разположени селища и хотели, а едноименният град е построен в самия му център. Тук, за разлика от повечето други турски курорти, които са посещавани основно от германски туристи, по-активни са французи, скандинавци и англичани.

Бодрум е една от най-търсените летни дестинации!

Разгледайте оферти за:

Днешен Бодрум е изграден на мястото на древния град Халикарнас, където се е намирал известния Халикарнаски мавзолей (353 г.пр.н.е.) – едно от седемте чудеса на света. Уви, през Средновековието чудото е било унищожено от земетресения, а останки от него днес могат да се видят само в Британския музей в Лондон. Въпреки това, в Бодрум се е съхранило нещо от славното древно наследство и многовековните свидетелства за древните цивилизации в Стария град мирно съжителстват тук със съвремието.

Бодрум се състои от две части. Източна половина – с дълги, тесни, но удобни плажове, изкуствено създадени в полза на туризма. Зад плажовете, на заден план са разположени различни барове, ресторанти и клубове. А животът във втората половина, западната, по-скоро е фокусиран около яхтите и яхт-клубовете. Тук се намират по-скъпите супермаркети и ресторанти. Благодарение на честите ветрове този курорт е още и добро място за любителите на сърфинга и други водни спортове.

 

Развлечения, местни екскурзии и забележителности на Бодрум

 

  • Основната атракция на курорта е замъка на Св. Петър (Петромиум), който го разделя на две части. Западна част – това е съвременността с всички присъщи на нашия век изкушения: луксозни хотели, големи нощни клубове, разгорещяващи дискотеки и яхти (любими на баровците с еластични портфейли). Изток си е изток – старата част на Бодрум, която предлага на туристите множество автентични традиционни базарчета и ресторанти. На север от замъка също се намира базар и малък район със стари каменни сгради с дворове, напомнящи за онези времена, когато Турция не беше наводнена още с тълпи туристи от цял свят, а за „all inclusive“ бяха чували много малко хора в града.
  • Замъкът днес е Музей на подводната археология, където можете да видите най-стария в света потънал кораб „Улубурун“, златен печат на Нефертити, древни ръкописи и много други артефакти. Работно време: четвъртък-неделя – 8:30 до 12:00 и 13:00-17:30 ч. Билетът дава право за посещение на всички зали в музея, както и да се поскитате покрай старите стени и бойни кули на замъка.
  • Гробницата на Мавзол – мавзолеят, който е считан за едно от седемте чудеса на света (сега на това място се намира интересен музей). Той е разположен само на 400 метра западно от центъра на Бодрум, на улица Turgutreis Caddesi. По-рано гробницата, планирана и реализирана от архитектите Питеос и Сатирос, е била основата си 39 на 33 м при 60 м височина. А нейният степенен пирамидален покрив е бил украсен със скулптура на колесница, която сега се съхранява в Британския музей. Работно време: четвъртък–неделя – 8:30 до 12:00 и 13:00-17:30 ч.
  • На хълм в северната част на града има частично реставриран елинистически театър с капацитет от 13 000 зрители. Оттук добре се вижда залеза на слънцето, както и щастливите лица на музиканти и танцьори по време на периодично организираните тук концерти и фестивали. От „древността“ също заслужава да се види портата на Миндос, която е на запад от кръстовището на улиците Turgutreis Caddesi и Cafer Pasa Caddesi.
  • Други забележителности: Черния остров (Kara Аda) c горещите извори, вливащи се в пещера, където можете да стигнете само с кораб; плажът Ортакент (Ortakent) и Аквариума (Aquarium) – уединено заливче с прозрачна и чиста вода.
  • От Бодрум, както и от Мармарис, можете да стигнете до гръцкия остров Родос. Ако пътувате от Мармарис до Родос с моторна лодка ще ви отнеме 40 минути, а от Бодрум трябва да плувате около 3 часа.
  • Главно място за среща на купонджиите е крайбрежната алея и яхтеното пристанище. Hadigari Night Club е най-добрият бар в града, разположен на улица „Алим бей”. А Halikarnas е сред най-големите танцувални зали в света. Входен билет включва и безплатна напитка за добре дошли.

 

Накратко, от Loyal Travel ви представяме 9 неща, които да разберете и направите в Бодрум:

 

    1. Резервирайте изгодно своята лятна почивка в Бодрум
    2. Може би ще ви е интересно да разберете, че в превод от турски Bodrum означава „мазе“.
    3. Да отидете в замъка на Бодрум, за да може, наред с другите неща, да видите с очите си надписа, запазен над входната врата в малката кула Гатино – „Тук няма Бог“ (Inde Deus Abest). Вътре се е намирал затвор и зала за мъчения.
    4. В замъка да не пропуснете Музея на подводната археология – единствен в Турция. Сред тези съкровища има чудесна колекция на ранното ислямско стъкло.
    5. Отидете на еднодневна екскурзия с един от дървените гюлети около полуострова с обиколка по живописните заливи и спирки на малките островчета.
    6. Или направо си резервирайте круиз по протежение на цялото крайбрежие – mavi yolculuk  (в превод от турски „лазурно пътешествие“).
    7. Отдайте почит със своето посещение на Халикарнаския мавзолей (и по-точно на това, което е останало от него), макар и бившо, едно от 7-те чудеса на света. Луксозната гробница е построена по поръчка на могъщия владетел Мавзол, а името му се е превърнало в основа за думата „мавзолей“.
    8. Почувствайте ритъма на бурния нощен живот, носещ славата на курорта.
    9. Посетете плажа на залива Бардакчъ на източния бряг на големия полуостров, за да чуете свързаната с тези места легенда за Хермафродит и да повярвате (или не), че всички мъже, отпиващи вода от извора Салмакис, стават женствени.
    10. Покарайте уиндсърф, пробвайте парасейлинг, водни ски в Гюмбет, Битез или други курортни селища в района на Бодрум.