Кейсария | Loyal Travel Blog

Ако все още не сте били в Израел и дори не сте имали като вариант за посещение тази малка страна, ние сме готови да ви дадем десет причини, поради които е възможно да промените решението си. И така, нека да преминем към това, което може да се види в Израел, ако сте тук за първи път. Екипът ни е изброил десет неща, които си струва да направите, посещавайки Израел:

  1. Да минете по „Виа Долороса” (улица в стария Йерусалим) и да се докоснете до камъка, на който се е облегнал Христос, падайки под тежестта на кръста.
  2. Да напишете бележка до Бога със своето най-съкровено желание и да я сложите в цепнатина между камъните на Стената на Плача. Бог е обещал да бъде на тази стена винаги. Това е мястото, на което най-добре се чуват и изпълняват молитвите. Дори хора, които не са религиозни и особено вярващи казват, че тук, до стената, чувстват особена енергия. Може би това е енергията на тези, които стотици години са донасяли тук болка и радост, мъка и късмет, вяра и неверие.
  3. Да се изкачите на храмовия хълм до джамията „Кубат ас-Сахра”, защото именно на това място старозаветния Авраам е принесъл в жертва Исаак. Тук се е намирала светая светих на Храмовия хълм и оттук Мохамед се е възнесъл на небето – така, че от неговата святост скала надвиснала над него и само Архангел Джибраил, познат ни като Гавраил, със своята ръка върнал скалата на мястото й. Над скалата преди 13 века са построили „Купола на Скалата“. За съжаление, ако не сте мюсюлманин, няма да можете да влезете в Купола, но дори и само пребиваването до такъв артефакт раздвижва кръвта.
  4. Да посетите Храма на Божи гроб с цял списък от места, които всеки християнин трябва да види поне веднъж в живота си. Например, в центъра на Голгота стои олтар, в основата на който има малко отверстие. Това е достъп до мястото, където е стоял кръста с разпнатия Исус. Милиони ръце са го докосвали и може би от това сякаш той пари дланите ви и едновременно се усеща хлада на планината.
  5. Да почетете вестник, докато се къпете в Мъртво море. Да, да, именно това е любимо занимание и забава за много туристи. А главното е, че не е нужно никакво напрежение: лежиш на водата, а тя те поддържа и ти четеш последните хроники. И това е разбираемо – водата е толкова солена, че човек се отпуска без да потъва. Мъртво море като най-ниската точка на земята се е образувало на място на разделянето на две тектонични плочи. Точно в тази цепнатина се е образувало и морето.
  6. Да видите древноримската Кесария. Изненадващо, но в самия Рим се е съхранила по-малко от древноримската архитектура, отколкото в Израел. Ето, например, в Кесария – и древноримското пристанище, и хиподрума, и останките от римски бани, дворци и дори амфитеатъра, който е реконструиран и в него от време на време се провеждат различни концерти.
  7. Да отидете на екскурзия през пустинята Негев и „да се разходите“ по кратера Махтеш Рамон. В онези далечни времена, от които не са останали никакви писмени източници и дори скална живопис, тази територия е била под древно море. В продължение на милиони години тук са се отлагали тонове мека почва, горните слоеве на която с течение на времето са се втвърдили. А по време на силна тектонична активност морето е изчезнало, плочите от движението съвсем са се събрали и са оформили платформа. С течение на времето горната част на платформата се е обветрила, създавайки огромен естествен кратер в центъра на пустинята Негев.
  8. Да посетите рибарското село Капернаум. Освен остатъци от голяма стара синагога и единственото каменно изображение на еврейска скиния, където са били съхранявани скрижалите на Завета, тук се намира и къщата на апостол Петър и всъщност това е мястото, където Христос е ходил по водата.
  9. Да се кръстите в река Йордан. Мястото, което всяка година събира стотици хиляди поклонници от цял свя21т се нарича Ярденит. Но малко хора знаят, че това не е истинското място на кръщението на Христос. Истинското се намира в Йорданската долина в Палестина, недалеч от границата с Йордания и се нарича Витавара. Не е толкова лесно да стигнете до него, но е възможно. Между другото, то още е известно и като мястото, където 12-те племена на Израел са въведени в Обетованата Земя.
  10. Да пробвате раплинг и да изпитате силата си, волята, а също и да почувствате страха от височините на каньоните край Мъртво море. Раплинг – това е контролирано спускане от планината с алпинистко оборудване. Опитвали ли сте… ех, какъв адреналин!

Това със сигурност не е всичко, което можете да видите в Израел. Има ги и град Ейлат с Червено море, и коралите, и Тел Авив с нощните му барове, и невероятните ресторанти с вкусна храна, и Бахайските градини в Хайфа, и Рош ха Никра на границата с Ливан. Пътувайте – тук има какво да се види! Разгледайте всички оферти на туристическа агенция Loyal Travel за пътуване до Израел.