Малкият граничен град Одрин (Edirne), който се намира на 230 км северозападно от Истанбул, е един от най-добре запазените османски градове и удобна „врата” за влизане на територията на Турция, както от Гърция, така и от България.

Кратка историческа информация

Градът е основан на мястото на сливане на реките Марица, Тунджа и Арда от римския император Адриан през втори век от нашата ера (откъдето идва и старото му историческо име – Адрианопол) на мястото на още по-древното тракийско селище Ускудама. От 1365 до 1453 година градът е бил столица на Османската империя, през 1829 и 1878 г. е превземан от руските войски, а през 1913 г. е превзет от българските войски и минава към България, но след края на Втората балканска война отново е върнат на Османската империя. Гърците от 1920 до 1922 година анексират Одрин, заедно с останалата част от турска Тракия и вече Лозанското споразумение от 1923 година го връща обратно под контрола на Турция.

Забележителности

  • Центърът на града, изобилстващ от базари и изискани частни домове, буквално е засипан с паметници от османския период, които са прославили Одрин. Най-добрият от тях се извисява в центъра на града – джамията Селимийе или Селим джамия от 1568-1574 година е най-голямата в Турция, сред най-забележителните паметници на ислямската култура и най-добрата работа на архитекта Коджа Мимар Синан. Джамията се намира в центъра на комплекса „кюлие”, в който са включени медресетата, училището Ал Хадис, болница и бани, а четирите й минарета, всяко с височина от 71 метра, се считат за вторите по височина в света (след Мека).
  • Сега тук се помещава Музеят на турското и ислямското изкуство, отворен от четвъртък до неделя от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа; входът е 2 TRY. Към комплекса принадлежат и джамията на Баязид II, в която сега се намира едноименния медицински музей, парка Дилявер Бей и пазарът Араста от XVII век, използван като закрит пазар.
  • Най-добрата отправна точка за опознаване на града е Ески джамия (от 1403 г., най-старата джамия в града), от която лесно може да се достигне до Бедестен – първият закрит пазар в Одрин, част от доходите на който отиват за поддържане на близката джамия. Подобният на сарай комплекс е с четиринадесет зали и е бил внимателно възстановен в края на ХХ век, но изобилието от модерни магазини значително разваля интериора му.
  • Наблизо се намира и вторият закрит пазар в Одрин – „Али паша чаршъ”, построен от същия онзи Мимар Синан през 1568 година. Страшен пожар от 1992 г. силно го поврежда, но при и до днес продължаващата реконструкция са открити в него неизвестни по-рано елементи, специално подчертаващи красивият му многокуполен таван.
  • Срещу северния вход на пазара се издига Капъ Коле – единственият остатък от византийски крепостни стени, частично реставрирана преди няколко години (и досега текат разкопки). А на запад започва лабиринт от старите улици на квартала Кале, построен още при византийците и досега отличаващ се от останалите квартали с характерните си тераси и балкони по средновековните си сгради.
  • Музеят на турското и ислямското изкуство се намира североизточно от джамията Селимийе и разполага с добра колекция от гръко-римски находки и обширна етнографска секция. Малко по на север се издига доста необичайната по своята архитектура джамия „Уч Шерефели” („Трите тераси“ – 1447-1457 година), реставрираща се в момента, а точно срещу нея – Соколу хамам (отворен всеки ден от 6.00 до 22.00 часа), построен от Синан в XVI век.
  • Североизточно от центъра на града се намира джамията Мурадие (XV век), с прилежащия наблизо манастир на дервишите (интересно е, че това е женски манастир), красиво украсен със синя теракота.
  • От тук може да се излезе на брега на Тунджа с многобройните й стари мостове, двореца на Сюлейман и комплекса „Баязид” (1484-1488 год.) – най-големият оздравителен център, някога строен в Османската империя (джамия, склад, пекарна, хотел на дервиши, медицинско училище и психиатрична болница). Тук, в пределите на стените на комплекса, се намира своеобразен център за терапия или „дарюшифа„, в която сега се помещава доста скучен Университетски медицински музей на Тракия (отворен от четвъртък до неделя от 9.00 ч. до 17.00 ч., вход – 3TRY) с колекция от старо медицинско оборудване и снимки.
  • Около града, на 60 км южно от Одрин, е град Узункьопрю (Uzunkopru, „Дългият мост“). Широко известен, както не е трудно да се досетите от името, със своя стар извит мост с дължина 1,4 км през река Ергене. Построен преди повече от шестстотин години, мостът от 174 арки все още е напълно функционален, въпреки постоянните земетресения и много интензивно използване.