Случвало ли ви се е да изпаднете в неловка ситуация, в чужбина, заради обичай който не познавате?  На всички ни се е случвало 🙂 Ето списък с част от традиции в различните държави, които е добре да познвате:

В Рио де Жанейро хората си разменят по две целувки за поздрав (както и във Франция), но например в Сао Паоло обичаят е да се разменя само по една целувка. Целувките за поздрав не важат, когато се срещат двама мъже.

Ако кихнете в Испания е много вероятно да ви кажат „Хесус“ (Исус). Това не бива да ви очудва – това предпазва от зло и от дявола, тъй като в уязвимия момент на кихане устата е отворена и се вярва, че така дяволът може лесно да проникне в тялото.

В България мляскането е показател за лошо възпитание. В Китай обаче обноските по време на хранене са по-различни от европейската практика. Сърбане, мляскане, говорене с пълна уста – няма проблеми! Само не си духайте носа, когато сте на маса. За целта трябва да отидете до тоалетната.

Не оставяйте дървените клечки в ориза. Японците имат традиция, с която приготвят ориз и поставят клечките вертикално в купата, когато някой почине.

Ще направите лошо впечатление ако оставите бакшиш в британски път. Ако искате да благодарите за доброто обслужване, кажете на бармата „And one for yourself“ (И едно за теб).

Жителите на морския град Порто отбелязват лятното слънцестоене по специален начин: с фестивал в нощта между 23 и 24 юни, когато в Стария град танцуват, слушат музика и хапват традиционните гриловани сардини. Който иска да празнува обаче, не трябва да забравя да носи със себе си задължителния аксесоар: пластмасов шарен чук, с който се чукат един друг по главите за късмет. Преди това се е правело с праз лук. Фестивалът завършва с празнични фойерверки.