Застраховка помощ при пътуване в чужбина, здравна застраховка, медицинска застраховка, защита при пътуване в чужбина, туристическа застраховка – все много имена за едно и също нещо. Направо да се побъркаш… Нормално е човек, който не е запознат с този тип застрахователен продукт да зададе иначе така логичният и екзистенциален въпрос:

В какво се състои застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ съществува от незнайни времена, в нейните много и различни разновидности. В днешно време почти няма застрахователна компания, която да не я предлага на своите клиенти. Въпреки че всеки човек пътувал поне веднъж извън България е разполагал с такава застраховка, пак остават много неизвестни и въпроси около това какво точно покрива това чудо и защо ни е така необходимо.

застраховка-помощ-при-пътуване-в-чужбина

Застраховката има за цел да осигури покриването на разходи за болнично и извънболнично лечение в случаите, когато човек претърпи злополука, инцидент или има спешна нужда от медицинска помощ или медикаменти в чужбина. Основно застраховката се предлага в 2 разновидности:

С включен асистънс – осигуряване на съдействие и покриване на разходите в чужбина.
Без асистънс – заплащане на място и покриване на разходите след връщането у дома.

Освен че се покриват възникнали разходи за лечение в чужбина, според сложността на ситуацията може да се осигури и т. нар. „отделно връщане“ или репатриране до страната по постоянно местоживеене. Може да се наложи покриване на разходите за пътуване на член от семейството, който да прибере пострадал човек или транспортиране на тленни останки в случай на настъпила смърт. Други разходи, които могат да бъдат покрити са такива за спешна дентална помощ или издирвателни и спасителни мероприятия.

застраховка-помощ-при-пътуване-в-чужбина

Тук могат да се предвидят също разходи възникнали при кражба, забавяне на доставка или повреда на багаж, адвокатски разноски и други допълнителни покрития. Всички тези условия се определят от застрахователната компания или клиента сам може да избере какво да включва неговата застраховка.

Разбира се, цената на застраховката може да варира според избраните или включените покрития, техният размер и възрастта на клиента. Възможно е да бъдат отчетени предхождащи заболявания или увреждания, практикуване на спорт и други. Сумата може да зависи също от целта, продължителността и обхвата на пътуването.

Какви разходи покрива застраховката

В най-общите случаи, когато говорим за стандартна застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“, базовите покрития, които се включват в нея са:

Разходи за болнично и амбулаторно лечение
Спешна дентална помощ
Репатриране

Цената на застраховката се движи в широки граници – от няколко стотинки на човек на ден, до няколко десетки лева. Зависи от избраните покрития, възраст, обхват, продължителност и т. н.

цена-на-застраховка-помощ-при-пътуване-в-чужбина

На нашия пазар има около 20-30 застрахователни компании, които предлагат тази застраховка и нейните разновидности. Екипът на туристическа агенция Loyal Travel може да ви предложи застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ на „Мондиал Асистънс“ – една от водещите световни застрахователни и асистънс компании, специализирани именно в туристическо застраховане. Компанията не начислява допълнителни такси за хора в напреднала възраст, при любителско практикуване на спортове и няма ограничение за възрастта на застрахованите лица. Попитайте ни и изберете вашата най-подходяща застраховка за пътуване в чужбина.

…и понеже много се разприказвахме, а на вас ви доскуча, повече подробности за медицински застраховки, покрития, европейска здравна карта ще има следващия път. До скоро! 🙂