Здравейте отново,

Продължаваме да ровичкаме из раницата на фотографа пътешественик. Всъщност много често с навлизането на безогледалните фотокамери раницата се превръща в по-компактна чанта, но от практиката си няма как да отрека колко по-удобно е целият товар, който е с нас да е на гърба от колкото на рамото.

Поговорихме си за фотокамери, поговорихме и за обективи. Какво още е хубаво да ни е под ръка за по-добри снимки?

Статив

Колкото повече толкова повече. Знаете тази сентенция на един не безизвестен мечо герой.

Добрият статив е стабилен, голям и тежи качествено. Звучи приятно нали? Особено при 35 градуса насред слънчево-напечените испански улици. Активно пътуващите фотографи е добре да се насочат към специализирани тревъл серия стативи. Те са компактни, доста по-леки, без да се жертва стабилността им. Не са особено високи, но за сметка на това някои модели лесно се побират в някой джоб на раницата, или закачени отстрани на нея. Съществуват и 100% джобни варианти, които ще ви позволят да закрепите камерата на някоя ограда, увиете около клон или просто поставите на маса.

Стативът е нужен аксесоар особено ако сте любители на нощната фотография, или снимането на дълга експозиция.

Карта памет

Честно казано, за какво са ви всички камери обективи и стативи, ако нямате карти памет? На тях се записват всички спомени, които ще видите през камерата си. Добре е да сте добре запасени с памет. Колко? Определете вие според стилът си на снимане. Ако обичате да правите хиляди снимки дневно… то по-добре се запасете с повече памет.

Докато снимате, не трийте снимки. Може да се случи погрешка да изтриете снимка, която не искате, а също така хабите батерията на фотокамерата в разглеждане вместо в снимане. Снимки трийте у дома, когато ги разгледате на голям екран.

Съхранявайте добре картите памет, най-добре в специализирани чантички или кутии. Рентгеновите лъчи на летището не увреждат картите памет.

Аксесоари за почистване на оптика

Обективите изискват внимателно отношение, особено да се пазят от замърсяване повърхностите на предната и задната леща. Все пак и те са цапат и е добре да бъдат почистени, за да не губите от оптичните качества. В някоя от последващите теми ще споделим по-подробно как да се грижите добре за бляскавата повърхност на лещата, а за сега ще кажем само – инвестирайте в добър комплект  с четка, разтвор и специална кърпа, вместо да залагате единствено на микрофибърна кърпичка за очила.

Резервна батерия. Да това не е задължително условие, ако снимате с топ клас DLSR, чиято батерия издържа по 2-3 хиляди кадъра с едно зареждане. По-компактните камери, особено безогледалните са лакоми на ресурс и резервната батерия е задължителна. Проверете също дали камерата ви е от такова поколение, че да може да се зарежда през USB порта, ако да то докато обядвате може да го включите към енергийната банка, която предполагам всеки носи в чантата си.

Бутилка с вода и швейцарско ножче

Както се казва няма какво да се коментира за тях… а да… ако ще летите със самолет приберете ножчето в чекираният багаж, така няма да направите някой митничар много щастлив с хубава придобивка.

Ние хората сме различни и освен това изброеното може да открием още какви ли не джунджурии във фотографските ни раници. Какво може да се намери във вашите? Споделете в коментарите.