Триест е голям град в Североизточна Италия и важно пристанище в Адриатическо море. Сред многото интересни за посещение места в Италия, Триест някак се губи, при това – малко незаслужено, и не е типичната туристическа дестинация в Италия. Все пак, в Триест има какво да се види. Ако имате път натам, имайте го пред вид, отбийте се дори и само за няколко часа.

Триест се намира на около 1000 километра северозападно от София, които се изминават с кола за малко повече от 10 часа, без да се брои престоят по границите и други почивки. Освен това, до Триест има редовни автобусни линии линии.

Като цяло, забележителностите в Триест са съсредоточени в централната градска част с изключение на красивия замък Мирамаре, който е в североизточните покрайнини.

Замъкът Мирамаре

Замъкът бил построен в средата на 19-ти век за резиденция на австрийския ерцхерцог Фердинанд Максимилиан, по-малък брат на австрийския император Франц Йозеф, и белгийската му съпруга Шарлот. Замъкът е на брега на морето. Към него има красиви градини , заемащи площ от 22 хектара.

Триест: замъкът Мирамаре
Триест: замъкът Мирамаре

Гледан отдалеч, Мирамаре създава някакво усещане за тайнственост – с тези бели стени, извисени на брега на морето, с назъбения покрив и със самото море – верен и вечен спътник. Идвайки по-близо до замъка, това усещане се засилва и допълва от тътнежа на вълните и вида на градините. Влезе ли човек вътре в двореца, тозчас се пренася в една атмосфера на лукс, изящество и пищност.

В замъка Мирамаре
В замъка Мирамаре

В замъка могат да се разгледат множество помещения – спалня, кабинет, богата библиотека, трапезария, стаята на Шарлот, друга спалня с интересен таван с красива дърворезба, дрешник, църква … да, и църква, много красива; лятна трапезария … Всички тези помещения, с изтънчения и богат интериор от онова време, някак пазят и предават на посетителите духа на обитателите.

Интересно и вълнуващо е посещението на замъка.

Градините на замъка Мирамаре
Градините на замъка Мирамаре

След замъка, човек може да си направи много приятна разходка в градините на Мирамаре, съпътствана с невероятни гледки към морето, тераси, красиви статуи и живописно аранжирани растения.

Билетът за замъка е 8 евро. Градините са свободни за посещение, но трябва да отидете там в работно време, което е между 9:00 до 19:00 часа.

Централният площад Пиаца Унита

Площад Пиаца Унита е с огромни размери и има директен изглед към морето. Площадът е смятан за най-големия европейски градски площад на брега на море.

Триест: пиаца Унита
Триест: пиаца Унита

Площадът е заобиколен с няколко интересни сгради. Две от тях са сградата на Кметството и сградата Стоковата борса. На площада има множество заведения и е притегателно място за жителите и гостите на Триест.

Пиаца Унита: един от най-големите европейски площади
Пиаца Унита: един от най-големите европейски площади

Канале Гранде

Канале Гранде е воден път в центъра на Триест, водещ към морето. Не е така внушителен като съименника си във Венеция, но е много приятно да се разходи човек по неговото протежение.

Триест: Канале Гранде
Триест: Канале Гранде

Римският амфитеатър

Много близо до централния площад Унита се намира интересна забележителност от римско време – амфитеатърът. Той бил строен в края на първи век. Любопитен факт е, че първоначално амфитеатърът бил вън от стените на града и с течение на времето, благодарение на разрастването и застрояването на района, тези старинни останки отдавна са част от центъра.

Римският амфитеатър
Римският амфитеатър

Катедралата Сан Джуст

От амфитеатъра нагоре се издига висок хълм – Сан Джуст, на върха на който се издига средновековен бастион и едноименната старинна катедрала. Катедралата е много интересна в архитектурно отношение и заслужава да се види както отвън, така и отвътре.

Катедралата Сан Джуст
Катедралата Сан Джуст

Снимки: Друми в думи