Когато се подготвяме за път, често забравяме някои важни неща в последния момент, а други просто ни убягват. Ето защо реших да съставя списък с 9 неща, които да не оставяте у дома:

1.   Два документа за самоличност

Тръгнете ли на път, особено на екскурзия в чужбина, винаги носете в себе си 2 документа за самоличност – лична карта и паспорт, но ги сложете на 2 отделни места след като пристигнете. Това ще ви спести много главоболия (и средства), в случай на откраднат, повреден или изгубен документ.

Наскоро ми се случи, ето защо започвам именно от това. Съветвам ви същото и за парите ви, ако носите кеш – разделете ги на две места (отново след благополучното ви пристигане).

2.    Зарядно за телефона
зарядно-за-телефон

В съвременния свят, колкото и да не ни се иска да го признаем, сме малко или много зависими от „смарт” устройствата си.

В този ред на мисли, не забравяйте да сложите зарядното за телефона си в куфара, защото без него няма да можете да осъществявате спешни повиквания, да слушате музика, да се консултирате с навигацията, или да комуникирате с Airbnb хоста си.

3.   Преобразувател на напрежение

Едно от най-важните неща, които пътниците често забравят да вземат по време на международни пътувания, е преобразувател на мощност (power converter). Предварително проверете онлайн, за да видите кой тип конвертор ще ви е необходим за страната, която планирате да посетите, за да сте подготвени.

4.   Слънчеви очила
слънчеви-очила

Уверете се, че не сте забравили да пъхнете чифт слънчеви очила в куфара, непосредствено преди вашето пътуване. Най-вероятно в някакъв момент ще шофирате с лице срещу слънцето или ще вървите срещу него, а силата на слънчевите UV лъчи не е за подценяване, тъй като може да бъде пагубна за очите и кожата на лицето ви.

5. Храна

Горещо препоръчвам да се запасите със солидно количество енергийни барове (за спешни случаи) преди пътуване. Това е нещо, което определено ще влезе в употреба по време на път, когато огладнеете преждевременно. Както се споменаваше в една телевизионна реклама – „Не си ти, когато си гладен!”

6. Лекарства

Не е казано, че непременно ще ви потрябват или, че няма да има аптеки около вас, но най-добре да вземете няколко основни лекарства според това какво най-често ви боли. Дискомфортът по време на пътувания може да провали част от почивката ни, ако не разполагаме със средства срещу него, които да приложим веднага. Най-добре да сме подготвени.

7. Слушалки
слушалки

Тънките стени на хотела и шумните пътници в самолета са неизбежна част от почти всяко пътуване, затова вземете мерки предварително и опаковайте чифт слушалки (тип тапи, защото не заемат място), които лесно могат да се включат в телефона или iPod-а ви.

8. Бързосъхнеща хавлия

В някои части на света, хотелите и къщите за гости не предоставят кърпи, така че е добре да носите своя собствена. Традиционни кърпи за баня са доста обемисти и съхнат бавно, затова ги оставете у дома и опаковайте бързосъхнеща кърпа. Те са в пъти по-практични и спестяват доста място в куфара. Прочетете и Как да приготвим багажa си за дълъг път.
 

9. Настроение

И едно от най-най-важните неща, което да носите със себе си и да НЕ забравяте, е ДОБРОТО СИ НАСТРОЕНИЕ! Каквото и да се случи или обърка (да, почти винаги нещо не се случва точно по план…), приемете го с усмивка!

носете-настроение

И както се пее в известната песен на Боби Макферин „Don’t worry, be happy!”