От 31 юли до 06 август се провежда летният лагер-школа „Европейско Кенгуру 2014“ в Банско, на който Loyal School e съорганизатор вече трета година. В него вземат участие както победителите и събралите най-много точки от проведения на 7 юни 2014 г. в София национален кръг на състезанието, така и ученици от цяла България, деца от Франция, Румъния, Русия. Програмата е пълна с интересни задачи, игри и ребуси, които са истинско предизвикателство за логиката, знанията, уменията и усета на децата. Не липсват и много забавления, нови приятелства, награди и екскурзии.

Нека разкажем малко и за самото състезание – история, формат, регламент и провеждане.

На 15 май 1991 група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин организират състезание, което скоро получава името „Френско Кенгуру”.Идеята да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици е заимствана от „Австралийско кенгуру”, което е създадено и се провежда на английски език от австралийският математик и популяризатор на математиката Питър О’Халоран през 80-те години на XX век. Успехът на френското състезание е изненадващ – около 120 000 са участниците през 1991, а само няколко години по-късно броят им достига и надхвърля 1 милион. Състезанието постепенно разширява границите си и чрез френските културни служби в Европа се организира в много страни извън Франция. В България състезанието води началото си от 1993 година. През 1994 година в Страсбург, в Съвета на Европа, се провежда Генерална асамблея, на която се основава Асоциация „Kangourou sans Frontieres” („Кенгуру без граници”). През 1994 година състезанието получава наградата „Даламбер”на Дружеството на френските математици за изключителен принос в популяризирането на математиката. От 1995 г. състезанието се нарича „Европейско Кенгуру”. У нас състезанието се организира от Съюза на математиците в България, който членува в Асоциацията от 1997 година.

Всяка държава провежда състезанието на родния си език – част от задачите са общи за всички участници, а друга част са локални и характерни за съответната страна – има право да промени най-много по 5 задачи за всяка възрастова група в зависимост от особеностите на учебното съдържание. Участниците от всички държави решават едни и същи задачи, в един и същи ден и по едно и също време. В последните две издания на състезанието са включени специални теми за ученици със специални потребности. Състезанието е отворено за всички ученици от 7 до 20 години със средни математически възможности. Зависимост от възрастта на състезателите, те са разпределени в групи Ecoliers, Benjamins, Cadets, Juniors, Students. В България, групите са 2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10 и 11-12 клас.

Европейско математическо състезание „Кенгуру“ в България има два кръга:

– Първи кръг (регионален/областен) – състезанието е отворено за всички и е насочено към ученици със средни математически възможности.

– Втори кръг (национален) – участието е срещу покана и е предназначено за талантливи ученици, получили най-високи резултати по време на Регионалния кръг (по 10 ученици за всяка възрастова група).

Тази година в първият кръг, който е в рамките на Международно състезание са взели участие повече от 3,5 милиона ученици от над 40 държави.

Не отдавна от Франция се завърнаха и петимата възпитаници на бургаската математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, изпратени там като награда за цялостното си представяне в националния кръг на „Европейско кенгуру“. Учениците и тяхната преподавателка Йовка Николова имаха седем неповторими дни в лагер в Централна Франция, гр. Вандом, недалеч от Тур и Амброаз. Решаване на задачи, пъзели, игра с куба на Рубик, математически състезания са само част от заниманията по време на лагера. Богата туристическа програма,тематични вечери и много, много нови приятелства ..

Други 10 деца от бургаската гимназия, също участници в „Европейско кенгуру”, ще обогатят знанията си за Европа и ще намерят нови приятели. Тяхната награда за доброто им представяне е лагер в Румъния.

Ето как премина първата вечер от летния лагер „Европейско кенгуру 2014“- Банско в снимки 🙂