• Построяването на замъка

Този прекрасен и известен замък се намира в много красива местност, на 30 км от Брашов. Жителите на Брашов са го построили със собствени пари през 1382 г. и в замяна на това са освободени от данъци в хазната на Румъния за няколко стотин години напред.

 • Загадъчната архитектура

Замъкът Бран е музей-крепост, където се ражда известната история за граф Дракула – вампирa. Изграждането на двете отбранителни кули е завършено през 1622-1625г. Замъкът е построен на върха на една скала, той има форма на трапец. Замъкът Бран е служил като своего рода стратегическа крепостна отбрана на четири нива. Тези нива се свързват посредством стълби. Вътре в тайнствен лабиринт се преплитат коридори и зали. Във вътрешния двор на замъка има кладенец, който няма как да не привлече внимание. Според легендата кладенецът води до подземие.

 • Собствениците

Собствениците на замъка от началото на неговото съществуване са много. В самото началото той е принадлежал на господаря Мирча Стария, а след това е преминал в притежание на жителите на Брашов. Сред местните хора се носят легенди, че именно в замъка Бран по време на походите си е отсядал Влад Цепеш – Дракула. Замъкът е заобиколен от гори, в които е обичал да ловува Цепеш. Друга легенда разказва, че Влад е измъчвал турските си врагове в подземията на замъка.

 • Мистерията около Влад Цепеш – Дракула 

Бран, Румъния

Влад получава по рождение името „Дракул“(дявол) от баща си. Има много спорове около името му и откъде го получава. Добавката на буквата „а“ в края се появява във времето като олицетворение на жестоките методи за разправа на Влад с враговете му. И този човек – Влад Цепеш, ни става известен като Влад Дракула. Всичко около този човек е обвито в мистерия. Дори не знаем кога и къде точно е роден. За него се знае, например, че той е бил един автократичен княз на Влахия. Установено е, че през тези години Влашко не е било най-спокойното място в средновековна Европа. След като става владетел първо отстранява всички боляри, които не са му били верни и лоялни. Дракула се разправил с неверниците по особено жесток начин – екзекутирал ги чрез набучване на кол. Това наказание жестокият владетел заимствал от турците и станал първият, който го прилага в цяла Европа.

 • Замъкът като подарък

Местните жители поднасят замъка като подарък на кралица Мария през декември 1920 г. за това, че през 1918 г. тя е допринесла за обединяването на румънските провинции. По-натам замъкът Бран е реконструиран под зоркото око на Карел Лиман, чешки архитект. Реконструкцията продължава седем години (1920-1927), а след това замъкът става неузнаваем: красива резиденция, която е заобиколена от всички страни с алеи, паркове, тераси и кладенци.

 • Владение на замъка

През Средновековието замъкът е бил обитаван от саксонци. Те са били врагове на Цепеш и не искали да се подчиняват на правилата за търговия по територията на Влахия. От записите на летописците се разбира, че Матияш Корвин заточил Влад Цепеш в стая на замъка, в която затворникът прекарал около два месеца. След това преместват Влад Цепеш във Вишеград.

 • Популярност

Замъкът става известен като „Замъка на Дракула“ едва преди около тридесет години, когато туристи от всички краища на света се стичат, за да намерят доказателства за съществуването на вампира граф Дракула. И така туристите откриват древния замък, разположен на входа на Трансилвания, на самия връх на скалата. Замъкът Бран е много подобен на този, който е описан в романа „Дракула“ на Брам Стокър.

Трябва да се спомене и това, че замъкът е изпълнен с множество тайни входове и различни подземни лабиринти, които позволяват незабелязано да се проникне в замъка, в същото време и незабелязано да се измъкнете.
Днес замъкът Бран е сред най-ценните паметници на средновековното изкуство в Румъния. Музей, който е доказателство и символ на историята и изкуството от миналото.

Екскурзии в Румъния

2 КОМЕНТАРИ

 1. Много красиво и интересно място! А покрай Замъка са изградили цяло селце с подходящи атракциони – със скелети и вампири. В близост се намира и хълмът Ръшнов, върху който има стара крепост /Замък/ със същото име.
  В началото на 13 век замъкът Ръшнов се появява на хълма, като основната му цел е да зашитава местното население и това в околните села при евентуални нападения. Историята на тази крепост е впечатляваща.
  Според някои историци, замъкът Ръшнов е една от седемте трансилвански български крепости. Той навярно е построен от българите, като в хода на историческите събития е наследен после от унгарците и австрийците. Смята се, че изначално на хълма над Ръшнов е имало старинна римска и тракийска (дакска) крепост, която носела името Comidava.

  Не го пропускайте, когато сте наблизо.