Като запалени пътешественици и яростни привърженици на авантюристичните пътувания, често ви разказваме за удивителните места, които непременно трябва да посетите. Този път дестинацията, която сме ви подготвили е Румъния, а маршрутът, по който ще ви разведем достига до прелестната Дунавска делта. Ще ви разкажем за удивителните красоти, скрити зад величествения природен феномен!

Констанца – най-старият обитаем румънски град

Началната ни точка от тази вълнуваща обиколка ни отвежда в пленителния град – Костанца. Разположената в непосредствена близост до българската граница местност се радва на очарователното крайбрежие на Черно море. Освен с тъмните води на западния черноморски бряг, градът ще ви посрещне и с най-голямото румънско пристанище.

Костанца- по-делтата-на-Дунав

Разходете се из приятните старинни улички и усетете многомилионната история на Костанца, доказателство за която са множеството впечатляващи римски останки. На центъра на града ще откриете прекрасни древни сгради, обагрени с изкусно описани фасади. Посетете местния Исторически и Археологически музеи, катедралата „Св. Петър и Павел” и джамията „Великия Махмути“. А когато стигнете до морския бряг, вдигнете поглед към внушителната сграда на Казиното.

Оживения румънски курорт Мамая

Следващата ни стъпка ни води до очарователната Мамая – най-големият морски курорт в страната, намиращ се на север от Костанца. Непременно първото ви впечатление за града ще ви подскаже за огромното изобилие от кафенета, ресторанти, таверни, барове, заведения и редица луксозни клубове. И докато за младите мястото е „Ибиса на Източна Европа“, за пътешествениците, ценители на природните красоти, Мамая е курорт, изпълнен с безброй пленителни гледки!

мамая-по-делтата-на-дунав

Великолепните плажове, прекрасната зеленина и невероятно красивите залези в Мамая ще ви оставят без дъх! Освен всичко това, мястото е сгушено на тясната ивица земя между Сютгьолското езеро и Черно море. Поради нетипичното си разположение, интригуващо туристи от цял свят, Мамая е сравняван с мексиканския курортен град Канкун. Считано от юни до септември, всяка година курорта се превръща в една от най-атрактивните развлекателни дестинации на територията на Румъния!

Тулча – столицата на Дунавската делта

Преди да се насладите на неповторимата разходка по делтата на Дунав, следващата дестинация, която трябва да посетите е именно нейната столица. Усетете завладяващата атмосфера на мястото, където могъщата река най-накрая завършва своето пътешествие из Европа, започващо от германското плато Баар в планината Шварцвалд!

Тулча-делтата-на-дунав

Подобно на Рим, румънската перла Тулча също лежи на седем величествени хълма. За разлика от италианската столица обаче, Тулча е основана от даките през седми век пр. Хр. Историята, писана хилядолетия наред, проличава от възхитителната древна архитектура, изпълваща пределите на града.

Сред акцентите на Тулча се нареждат църквата „Св. Георги“, известна още като „българската църква“, Аквариумът, Музея на изкуствата, Паметникът на независимостта и разбира се, следващата ни стъпка – „Дунавската делта“!

По делтата на Дунав

Отвъд очарованието на Тулча, зад сянката на яркозелените гори, пред погледа ви ще се разкрие поразителен пейзаж от преплитащи се кристалночисти дунавски води! Поемете дълбоко дъх, защото с изненада ще откриете, че удивителната красота на този рядък природен феномен ще ви остави безмълвни!

делтата-на-дунав

С постепенното ви навлизане в пленителния лабиринт от канали ще осъзнаете, че мястото в действителност е рай за любителите на дивата природа! Ще бъдете посрещнати от едно непринудено спокойствие, таящо се в шума на водата, гласа на омайните птици и неповторимото ухание на зелена трева!

Спокойните води, плаващите тръстикови гори, пасища и пясъчни дюни обхващат цели 3500 кв. км. и са дом на огромно разнообразие от животински видове. Разхождайки се по делтата на Дунав, можете да забележите над 3,450 вида животни и около 1700 вида растения.

делтата-на-дунав

От ранна пролет до късно лято посетителите на делтата могат да наблюдават редки птици като арктически гъски и египетски бели пеликани. А всяка вечер над необятния хоризонт имат уникалната възможност да се насладят на истински внушителните пурпурни залези!

ЕКСКУРЗИЯ ПО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ