Това е първата статия от новата ни рубрика ФотоПътешественик, която организираме заедно с нашите приятели от PhotoCafe. В рубриката ще споделяме полезни съвети за начинаещи фотопътешественици и интересни ревюта на техника.

Не се стряскайте – раницата няма да е голяма, но пък ще е я напълним все с неща, които ще ви помогнат да съхраните спомена от пътешествието завинаги.
Казват, че най-хубавият сувенир от всяко пътуване са спомените. А какво по-хубаво от това да ги има не само в мислите ни, но и като снимки, които всеки път щом погледнете усилват емоцията от спомена.
Изпадали ли сте в ситуация да се готвите за път и да се чудите коя е най-подходящата фотокамера, и какво още трябва да има към нея, за да са хубави снимките ни.
Е… ние ще се опитаме да ви дадем няколко насоки имено за това. И така първото ни преживяване заедно ще бъде да надникнем в чантата ни с техника за из път.

КАМЕРАТА

Не е нужно да имате свръх скъп или професионален фотоапарат, за да имате хубави снимки. Снимките са преди всичко преживяване и емоция, а заниманието да ги направите трябва да ви доставя удоволствие, така както самото пътуване.
Ако сте начинаещ в сферата на фотографията, но се увличате, то тръгнете от бюджета когато взимате нова камера.
На пазара днес има достъпна техника, която би ви свършила чудесна работа, за да запечатате най-хубавите моменти от екскурзията си. Ориентирайте се към камери които са компактни по размер, но могат да ви дадат функционалност.
В момента доста от марките са пуснали компактни модели с несменяема оптика, но със сравнително голям сензор и хубав светлосилен обектив.

По-добрият вариант е да се ориентирате към актуалните в момента безогледални фотокамери със сменяема оптика.

Може да откриете предложение от почти всяка марка, а и не е нужно винаги да вземате най-новият топ модел.
Добре известните “големи и черни” DSLR фото камери заемат доста място в багажа ни и ако едно време нямахме избор то днес… Разбира се не ги зачеркваме с лека ръка. Този тип камери са се доказали през годините, имат своите предимства пред безогледалките и могат да бъда верен спътник на всеки фотограф.
И все пак по време на пътешествие, където се предполага, че ще искате да видите колкото се може повече, последното което бихте искали е да носите тежка раница с голяааааам черен фотоапарат.
Удобството преди всичко.

ОБЕКТИВЪТ

Тази точка ще е по-интересна на онези които са заложили на камери със сменяема оптика – без значение от модела или марката. Много често при пътешествия ни се иска да снимаме всичко и в такива случаи си задаваме въпроса „Кой е подходящият туристически обектив?“. Е, тук ще се наложи да бъдем по-общи тъй като марките са много и всяка произвежда за своите камери специални обективи, плюс трети производители – и пазарът става много разнообразен.
Най-често за повечето любители подходящите обективи за път са т. нар. варио обективи. Тези обективи лесно могат да приближат сниманият обект, или да разширят зрителният ни ъгъл, без да мърдаме от мястото си. Удобни са тъй като спестяват времето за смяна на различни обективи, а от там и съответно броя обективи които носите. Най-разпространени сред потребителите са обективи от типа 18-200мм (като тези стойности могат да варират при различните марки).
Един от задължителните обективи които трябва да има един пътешественик това е ултра широкият (например нещо като 10-24 за APS-C матрица или 16-35 за пълноразмерна). Особено в градска архитектура и подходящо кадриране може да се постигна впечатляващи визии.
Някои фотографи търсят максимално качество и затова залагат на „твърди“ обективи (обектив с фиксирано фокусно разстояние). Освен по-високото качество, тези обективи са по-леки, компактни светлосилни. Намирането на точният кадър е предизвикателство и се налага доста ходене и клякане в търсене на добро кадриране.
Няма точна рецепта за точният комплект камера-обектив за пътуващият фотограф. Разглеждайте снимки и четете блоговете на такъв тип фотографи, там те често споделят практически и технически съвети и така може да се ориентирате допълнително в изборът си.
Да не забравяме, че само камера и обектив не са достатъчни, но за нужните ни аксесоари на път, ще си поговорим при следващата ни среща.

1 коментар