Развълнувани сте от предстоящата ви СПА почивка и се чудите дали сте достатъчно подготвени за отпускащата поредица от процедури? За пореден път преглеждате каталога и все пак не сте наясно дали масажът с топли вулканични камъни или хидроколагеновата терапия ще предразположи тялото ви за обещания релаксиращ резултат? Ако търсите начин да разсеете натрупаното напрежение, но не сте сигурни дали сте наясно с цялостните изисквания за поведение в центъра, то следващите редове определено ще ви помогнат да се справите с този проблем!

За да се насладите максимално на престоя си и да отпуснете сетивата си, ще ви запознаем с всички писани и неписани правила, съдържащи се в така значимия СПА етикет. Ще ви помогнем за предварителната подготовка, оставяйки всичко останало в ръцете на квалифицираните терапевти…

10-те златни правила на СПА етикета

Ако разглеждате обстойно СПА зоната, ще ви направи силно впечатление пленителната тиха атмосфера, предразполагаща ви към цялостен релакс и приятно уединение. С цел да постигне точно този ефект върху вашето съзнание, центъра изисква от вас да спазвате няколко лесни, но изключително важни правила, които да направят почивката ви още по-пълноценна!

СПА-етикет

Събрахме всички тях в един кратък списък, който да ви бъде от полза, преди да се отдадете на дългоочакваната ви СПА почивка.

1. Направете предварителна резервация

Едно от най-важните правила на СПА етикета включва задължителната организация на процедурите. Искате полинезийски масаж, детоксикираща терапия или салицилов пилинг? Обадете се предварително на рецепцията и си запазете час в удобно за вас време.

Специалистите съветват да отидете 10-15 минути преди посочения час, за да можете да отпуснете тялото и ума си. Не забравяйте да уведомите персонала ако страдате от алергии или други заболявания, за да могат терапевтите да съобразят процедурата с вашето състояние. Ако пък се наложи да отложите направената резервация, то тогава задължително се обадете в центъра своевременно.

2. Помислете за облеклото

Ако докато стягате багажа си се чудите как да се подготвите за престоя ви в СПА зоната – не се притеснявайте! Вземете със себе си единствено бански костюм – всичко останало ще ви бъде предоставено. Ако ще посещавате фитнеса или залата за йога, вземете също спортен екип и подходящи спортни обувки.

Хавлии, халати и чехли ще бъдат на ваше разположение по време на престоя ви в центъра, а от вас се изисква само да се отпуснете и да се наслаждавате на приятните терапии. И както хотелите често напомнят, не забравяйте да използвате само толкова хавлии, колкото в действителност са ви необходими. Обслужващият персонал ще ви предостави достатъчно време, за да се преоблечете и подготвите за процедурата, но имайте предвид, че забавянето ви може да бъде за сметка на времето ви за масаж.

3. Не взимайте с вас ценни вещи

Преди да пристигнете в СПА зоната, уверете се, че не сте взели със себе си ценни вещи. Оставете всички бижута и пари, защото СПА центъра не носи отговорност за изгубени вещи.

Целта на престоя ви в релакс зоната е да отпуснете максимално съзнанието си. По тази причина не ви препоръчваме да мислите за безопасността на личните ви вещи. Отървете се от напрежението и просто се наслаждавайте на изживяването!

4. Изберете сами терапевта си

Следващият съвет, който можем да ви дадем е да се възползвате от възможността на избор на обслужващ масажист. Посочете предварително ако предпочитате терапевтът да бъде мъж или ако желаете да бъдете обслужени от жена.

Друга важна подробност, която рядко се изказва гласно, но е част от СПА етикета е поощрението на терапевта. Ако сте останали доволни от извършената процедура, оставете на рецепцията някакъв материален стимул за съответния рехабилитатор, в знак на благодарност. Сумата обикновено е добре да възлиза на 10 – 20% от стойността на процедурата.

5. Отидете в центъра с чиста кожа

Погрижете се за себе си, малко преди да пристъпите към същинското посещение на центъра. Специалистите съветват, задължително да отидете в СПА центъра с чиста кожа, за да можете да извлечете максимума от всяка терапия. Не се притеснявайте ако преди процедурата сте решили да спортувате във фитнеса – терапевтът ще ви предостави възможност да вземете душ.

В зависимост от терапията, се препоръчва жените да бъдат епилирани, а при лицева процедура – мъжете да са гладко обръснати. Важна подробност е да не използвате парфюми в СПА зоната, защото силният аромат може да дразни останалите.

СПА-етикет

6. Отложете храната и напитките

Рядко в различните СПА центрове обръщат внимание на приемането на храна и напитки преди процедурите. Важно е да знаете обаче, че не е препоръчителен приемът на храна до един час преди посещението ви в СПА зоната. Задължително е да пиете много вода през целия ден, особено ако смятате да горите калории във фитнеса.

Друг аспект, с който трябва да сте наясно, засяга приемането на алкохол. По възможност, не пийте алкохолни напитки до един ден преди процедурата. Така ще успеете да се насладите на отпускащата поредица от терапии без да се чувствате некомфортно.

7. Пазете тишина

Уникалната атмосфера, за която ви загатнахме по-горе, може да се постигне
с помощта на клиентите на СПА центъра. По етикет е необходимо да пазите тишина в отделните помещения в зоната, а в общите части – да говорете тихо.

С влизането в зоната за отдих, изключете телефоните си. Освен че ще помогнете на тялото ви да се отпусне и да забрави за напрежението, ще осигурите спокойствие и на другите посетители. Не забравяйте да уважавате личното пространство на останалите.

8. Вие изберете атмосферата

Основната цел на СПА центъра е да ви подари едно отпускащо сетивата преживяване, което ще ви накара да забравите за забързаното ежедневие. За да го постигне, мястото иска да ви предразположи спрямо личните ви предпочитания.

Възползвайте се от тази възможност, избирайки каква ще бъде атмосферата в помещението. Искате да регулирате светлината или да подберете приятна фонова музика? Искате да разговаряте с терапевта или да се насладите на пълна тишина? Кажете всичко това в предварителните ви изисквания и обслужващият екип ще се съобрази с тях!

9. Проучете различните СПА съоръжения

Особено ако посещавате центъра за пръв път, добре е да разгледате разнообразието от СПА съоръжения, с които центъра разполага. Това ще ви помогне да организирате времето си и целенасочено да използвате всяка една свободна минута от престоя ви.

Ако смятате разположението на помещенията в СПА зоната за прекалено объркващо, помолете обслужващият персонал да проведе обиколка с вас. Те ще ви покажат всички места, от които можете да се възползвате и ще ви насочат към правилните съоръжения.

10. Оставете масажа за накрая

Последната спирка от вълнуващото ви СПА преживяване, трябва да бъде отпускащият масаж. Ако смятате да посетите фитнес центъра, сауната и плувния басейн, то тогава задължително можете да сложите масажа на последно място в графика ви.

При положение, че искате да се насладите на няколко различни СПА процедури, засягащи различно място от вашето тяло, можете да се консултирате с терапевта относно последователността на терапиите.

И не забравяйте – изберете правилният СПА център!

Търсенето на качествен СПА център, който да отговаря на личните ви предпочитания може да отнеме доста от ценното ви време. За да си подарите едно истинско релаксиращо преживяване, можете да изберете един от най-добрите български СПА хотели – RIU Pravets Golf & SPA Resort. Мястото се намира в близост до столицата и предлага удивителна гледка към очарователното езеро на Правец и огромни възможности за незабравима семейна почивка!

РЕЗЕРВИРАЙТЕ ВАШАТА СПА ПОЧИВКА