Легендата, скрита зад Санта Мария дел Фиоре – перлата на Флоренция

6752

Възхитителната Санта Мария дел Фиоре, пред която редица туристи затаяват дъх, днес е символ на италианската култура и притегателен център за огромен брой посетители. Подобно на много от италианските съкровища обаче, най-голямата църква в емблематичния град Флоренция, също таи дълбоко в себе си своите тайни, предавани поколения наред.

Съдържа ли църквата скрити символи и замесена ли е отново любовта – ще разберете от легендата, скрита зад стените на Санта Мария дел Фиоре.

Историята на Санта Мария дел Фиоре

Строената няколко века величествена сграда, днес се издига върху основите на древната базилика „Санта Репарата“. Първата копка на внушителния флорентински храм е извършена на 9 септември 1296 година от кардинал Пиетро Валериано Дурагуера. Санта Мария дел Фиоре била строена в продължение на цели шест дълги века и под наблюдението на над десет различни архитекта.

Първият от тях бил Арнолфо ди Камбио. Той проектирал първоначалния вариант на днешната уникална забележителност. След смъртта му обаче строежът бил прекратен и едва тридесет години след това той бива подновен от архитектът Джото. Това се случва зареди откритите в „Санта Репарата“ мощи на Св. Зиновий Флорентийски през 1330 година. Седем години по-късно чумната епидемия плъзва из цялата местност и прекратява проектирането на сградата до 1349 година.

Андреа Орканя, Джовани ди Лапо Гини, Алберто Арналди, Джовани д’Амброджо, Джовани ди Лапо Гини и Нери ди Фьораванте са само част от архитектите, работили за това днес да се наслаждаваме на величествената Санта Мария дел Фиоре.

През 1418 година единственото, което трябвало да се направи, след като старата църква „Санта Репарата“ била разрушена, било да бъде издигнат купола на сградата. Това обаче се оказало нелека задача, предвид липсата на техника, с която да бъде изградена четиридесетметровата основа, съдържала се в амбициозния проект.

Санта-мария-дел-фиоре

През 1423 година с него се захваща подкрепяният от Козимо Медичи – Филипо Брунелески. Невероятната мисъл на Брунелески успява да роди един великолепен резултат. Той изгражда два купола, построени един в друг, съставени от четири милиона тухли. За да успее да издигне на подобна височина тежащите 1500 тона тухли, той изобретява крана и подпомага строежа на Санта Мария дел Фиоре.

Сградата, която виждаме днес, разположена на флорентинския Пиаца дел Дуомо, е завършена през 1881 година и е ясно доказателство за невероятния италиански архитектурен стил.

Легендата, която крие Санта Мария дел Фиоре

Удивителната Санта Мария дел Фиоре, освен че е най-голямата местна катедрала, тя крие в себе си много малки детайли, невидими от пръв поглед. Сред тях, точно от лявата страна на църквата, по посока към улица „Виа Ричасоли“, има поставена каменна глава на бик, чиято история може да ви изненада!

Въпреки че никой не може със сигурност да твърди защо всъщност бикът е издигнат на това място, съществуват две теории, опитващи се да разгадаят съществуването му. Според едната от тях, строителите решили да почетат труда на неуморимите животни, използвани за строежа на сградата.

Местната легенда обаче от своя страна твърди, че по време на построяването на катедралата един от каменоделците имал връзка със съпругата на богат търговец от района. Когато съпругът й открил предателството, той подал жалба директно до църковния съд, който да приключи случая. Съкрушен от случващото се, каменоделецът решил да отмъсти на съперника си, изграждайки агресивен образ, символизиращ невъзможната му любов.

За да затвърди изцяло съобщението си, той насочва рогата на бика точно срещу магазина на излъгания съпруг, за да му напомни кой е истинския човек, в когото жена му е влюбена.

Където и да се крие истината, така или иначе, местните предпочитат да вярват, че силата на любовта е по-голяма от тази на животните, използвани в строежа!

Усетете духа на древното италианско съкровище – Флоренция!

Искате ли да се потопите в уникалната атмосфера на един от най-емблематичните градове на Италия? Желаете ли да разгледате Понте Векио и да опознаете галерия „Уфици“? Ако мечтаете да се насладите на изобилието от забележителности, скрити в сърцето на Флоренция, то тогава последвайте ни на една обиколка из всички чудеса под небето на Тоскана!

РЕЗЕРВИРАЙТЕ ВАШАТА ЕКСКУРЗИЯ В ИТАЛИЯ