Минералните води от дълбоки източници имат изключителни лечебни свойства. При минералните извори са построени множество известни лечебно-оздравителни курорти. В термалните спа центрове в Европа можете прекрасно да отпуснете тялото и душата си, при това и с по-малък бюджет. Екипът на Loyal Travel се е спрял на следните пет спа центъра:

· Термален парк „Градините на Посейдон“ – Италия, остров Иския

Този красив парк, заемащ площ от 60 хил. кв.м., е разположен на 40 км от Неапол, на остров Иския, в непосредствена близост до град Форио. Тук има повече от 20 минерални басейна с температура на водата от 28 до 38 градуса. Всеки басейн е с митологично име и съответната древногръцка статуя. Освен минералните басейни, тук се предлагат различни спа процедури с използването на горещи камъни, водорасли и специални масла. Масажистите, козметиците и физиотерапевтите са отлични. Има даже и антична сауна в пещера, винарска изба, първокласен ресторант и луксозен половинкилометров пясъчен плаж.

Работно време: всеки ден от 4 април до 31 октомври. Цена на абонамент за цял ден (от 9.00 до 19.00 ч.) за възрастен – 32 евро; за деца от 3 до 11 години – 16 евро; билет за половин ден (от 13.00 до 19.00) за възрастен – 27 евро, за деца – 13,50 евро. Уеб сайт: www.giardiniposeidonterme.com

· Виенски минерални бани – Австрия, Виена

Термален комплекс Therme Wien е най-големият термален комплекс в Австрия с 26 басейна, 24 сауни и бани на обща площ от 6 хиляди квадратни метра. Отделните зони са разположени по течението на рекичка, която тече през целия комплекс и имат свои имена: Камък на красотата, Камък за почивка, Камък на приключенията, Каменни сауни и Камък фитнес. Между тях са разположени две големи термални зони, приканващи почиващите да се отпуснат и да си починат в затворен или отворен басейн, на подгряващи се пейки или удобен шезлонг. Има и стая за ароматерапия с водни легла, романтичен басейн в пещера, шезлонги със сферична форма за дълбока релаксация и зала с камина. Децата могат от сърце се забавляват в увеселителен парк и пързалки за скокове във вода.

Работно време: всеки ден от 9.00 до 22.00 часа (с изключение на 24 декември). Цената на 6 часово посещение – 26,2 евро, за деца – 14,6 евро. Уеб сайт: www.thermewien.at

· Термален комплекс „Каракала Терми“ – Германия, Баден-Баден

Каракала Терми са известни в цял свят. Модерен термален комплекс, построен на мястото на римски бани, в които преди две хиляди години са се къпали римски патриции. Комплексът разполага с открити и закрити басейни, зали с течаща топла и студена минерална вода, джакузи, бар, ресторант, галерия с минерална вода, идваща от подземните дълбини, масажни зали, сауна и истинска римска баня със стенописи и скулптури. Най-популярните спа-процедури: перлени, хидромасаж, релаксиращи и парни бани, които допринасят за отделянето на токсините, арома масаж, стоунтерапия със студени и горещи камъни, полинезийски масаж с черупки, хавайски масаж, пилинг с кафява захар и бананова обвивка. Също така, на голям успех се радват специалните програми за мъжете, влюбените двойки и младоженците.

Работно време: всеки ден от 8.00 до 22.00 часа. Цена: 4 часово посещение – 21 евро (деца до 7 години в спа центъра не се допускат, а деца над 1,5 години могат да се оставят под наблюдението на служители в игровата зона).

P1190221

· Минерални бани Сечени – Унгария, Будапеща

Сечени е най-големият балнеологичен комплекс в Европа, разположен в сърцето на градския парк Варошлигет в Будапеща. Той включва 11 терапевтични басейни, 3 сауни, минерални и кални бани. Открити плувни басейни, където горещата вода извира от дълбочина 1240 метра и може да се посещават дори и през зимата: температурата на водата в големия басейн е +27 градуса, а в „горещия“ басейн +38 градуса. Сградата на комплекса е в дворцов стил, построена 1909-1913 година. Територията на комплекса е украсена със саксии с цветя и белоснежни скулптури.

Работно време: парна баня и термална част – от 6.00 до 19.00 ч., на басейна – от 6.00 до 22.00 часа. Цена: дневен абонамент за възрастни и деца над 2 години – 16 евро. Уеб сайт: www.szechenyifurdo.hu

· Балнеарио де Арчена (Balneario De Archena) – Испания, на 25 км от Мурсия

Този балнеологичен курорт се намира в непосредствена близост до град Арчена. Водите на неговите термални извори са c температура 52,5 градуса и притежават оздравителни свойства. Тук има два басейна с термални води, водопади, вани, джакузи, както лечебни и разкрасителни процедури. Този курорт-санаториум е основан преди повече от две хиляди години от римляните, които са използвали водата за лечение на легионерите. На територията на термалния комплекс са запазени руини на римски бани, а също и построен през 1660 г. параклис на Дева Мария, даващ здраве. Заобиколена от планини тече малка река, растат нарове, мандаринови и лимонови дървета. Може да се настаните в един от трите хотела, разположени на територията на курорта или да наемете жилище в Мурсия и Арчена.

Цена на дневното посещение на минералните басейни в делнични дни: слаб сезон (ноември до март) – 8 евро; за силния сезон – 12 евро; в почивните дни и на празници, съответно – 14 и 18 евро, а за деца – 6.5 и 8 евро. Уеб сайт: www.balnearioarchena.com