Селцето, заради което Ницше два часа на ден изкачва стръмнините. Мястото, където Грейс Кели среща своя принц. Най-интересният музей на Пикасо. Днес ще ви разкажем за 7-те най-интересни места на Лазурния бряг.

1. Остров Свети Оноре – Кан, Франция

Това е идеалното място за любителите на тишината, вълнуващите пейзажи и цъфтящите градини. Стига да се отдалечите само на няколко километра от Кан, вие ще се намерите в съвсем друг свят и дори епоха. На острова и до днес функционира абатство на 1600 години. Монасите, както и преди векове, се грижат за евкалиптови горички, отглеждат зеленчуци и плодове. А още правят целебен ликьор от грозде и билки, а рецептата се пази в тайна. Но можете да се насладите на питието направо във вътрешния двор на манастира. Остров Свети Оноре е съвсем малък – лесно е да го обиколите за един час. Въпреки това, със сигурност ще искате да останете тук по-дълго. Това е място с цъфтящи лозя, параклиси, скалисти заливи, причудливо извити крайбрежни борове и тишина, която се нарушава само от вятъра.

2. Град Вилфранш-сюр-Мер – Лазурен бряг, Франция

Град Вилфранш-сюр-Мер – Лазурен бряг, Франция

Малкият град, недалеч от Ница, се отличава с особена фотогеничност – местните пейзажи си „просят” да бъдат снимани, а много режисьори се стремят да „вдъхнат“ поне късче от Вилфранш в своите филми. Именно тук Алфред Хичкок е снимал кадри на „Да хванеш крадец“, а Франкенхаймър е запечатал града в „Ронин“.

Въобще, в „свободния град“, защото точно така се превежда името, можете да намерите много интересни неща. Например, параклиса „Св. Петър“, който е рисуван от френския художник и режисьор Жан Кокто. Сред другите изненади са 130-метровата средновековна улица Obskure, повече приличаща на подземен проход с павираните си площи, отрупани с плетена мебел ресторанти и цветя в глинени саксии.

3. Гурдон – Лазурен бряг, Франция

Тук трябва да дойдете със статив или в най-лошия случай с фотоапарат. Все пак не е чудно, че това селище е включено в списъка с най-красивите села на Франция! За да попадне в класацията, Гурдон притежава всичко необходимо – разтърсващи гледки (намира се на върха на 750-метрова скала), средновековно очарование и ярки цветове. Сред забележителностите на селото се откроява замък от XII век, както и пищни градини. Вярно е, че да се влезе в тях е трудно: паркът е отворен само от април до септември по предварително записване за групи от 10 души. Но нищо не пречи да се разходите из калдъръмените улички на Гурдон, възхищавайки се на заобикалящата ви природа, да погалите някои от пухените селски котки и, защо не, да срещнете своя принц. Точно така е станало с Грейс Кели, която през 1955 г. се е снимала в „Да хванеш крадец“ на Хичкок. Именно тук тя се запознава с принца на Монако – Рение. По-късно Кели се превръща в негова жена и дори получава титлата „Принцеса Грейс“.

4. Замъкът Грималди – Антиб, Франция

В този замък са живели един куп известни личности, но да го прослави успява само един. През 1946 г. в Антиб пристига Пабло Пикасо. Властите са предложили на художника да използва замъка Грималди, който принадлежи на общината като… ателие. Художникът прекарал в курорта около шест месеца, рисувайки го и в резултат на работата му около двайсет нарисувани тук картини, включително „Нощен риболов край Антиб“.

Именно и тези негови работи са се превърнали в основа за бъдещия музей на Пикасо, открит в замъка Грималди през 1966 година. Самият художник нарича времето, прекарано в Антиб, много ползотворно. Днес в колекцията на музея се съхраняват около 250 негови творби. Освен това, тук могат да се видят картини на Модиляни, Пикабия, странните, но толкова очарователни скулптури на Миро и Риш.

5. Ез – Лазурен бряг, Франция

Всъщност, Ез отдавна е време да се преименува в Оз. Толкова много това градче с неговите каменни къщи, заплетени лилавеещи цветя, тесни улички, керемидени покриви и кули прилича на приказно кралство. За да стигнете дотук, ще трябва да минете по пешеходния маршрут на немския философ Ницше, който преминавал пеша по два часа на ден. Изкачвайки стръмнини, преминавайки по опасни скални тераси, провирайки се през гъсталаци от кипарис и акации, накрая ще бъдете възнаградени с главозамайващи гледки на Средиземно море и разходка из приказно красивото градче. Именно тук е обичал да почива известният Уолт Дисни – а може би идеите за своите магически замъци той е черпил именно в Ез, в града с керемидени покриви, колоритни къщи и цветущи градини.

6. Грас – Лазурен бряг, Франция

За всички фенове на „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд – това е градчето. Главна парфюмерийна фабрика на Франция. Местните фермери не искат и да знаят какво са картофи и царевица, те засяват и събират изключително жасмин, рози и цитрусови плодове. Само в Грас има около 5 големи и повече от 40 малки фабрики за производство на парфюми – лесно е да си представим колко ароматен е този град! Дори и основната му забележителност е свързана с аромати. В Грас се намира музей към известната парфюмерийна фабрика Фрагонар. Тук можете да се разхождате сред сложни устройства за дестилация и да научите как са правили парфюм по времето на „Парфюмът“, дори да създадете свой собствен аромат.

7. Йер – Франция

Най-старият курорт на Лазурния бряг, но това не е променило факта, че е очарователното градче, което някога са обожавали кралица Виктория, Наполеон, Толстой. В курорта е наистина трудно да не се влюбите. В него има от очарованието на древността, невъзмутимо спокойствие, постоянство и усещане за вечно лято. Благодарение на мекия климат, градът буквално е потопен сред градини. Тук дори се отглеждат за износ… палми – над 100 хиляди от тези растения всяка година се разпръскват по целия свят. В Йер трябва да се разходите и хапнете в центъра на стария град на площад Massilon, да направите снимки на няколкото средновековни църкви и невероятната Мавританска вила. А за десерт си оставете местните плажове, които тук са наистина луксозни.