Мармарис е прекрасен курортен град, разположен сред акваторията на Егейско море в югозападната част на Турция. Той заема неширока плитка ивица по брега на голям залив, входът на който се затваря от остров. От север и от запад градът е заобиколен от планини, което създава тук един много специален, мек микроклимат. Сред дестинациите и предложенията на туристическа агенция Loyal Travel Мармарис е определян като най-европейския сред всички турски курорти благодарение на големия си брой хотели, отговарящи на европейските стандарти, изобилие от барове и клубове, високото качество на обслужване.

Най-известните забележителности на Мармарис

Остров Дженнет

Гледка към него се разкрива от плажовете на Мармарис. Тук се предлагат отлични възможности за активен отдих, разходки на открито, гмуркане и риболов. Струва си да посетите пещерите в централната част на острова, а също и някой от отличните рибни ресторанти на брега. Островът е идеално място за пикник и идилични занимания.

Национален парк Günnücek

Намира се на 2 км източно от Мармарис. За тези, които са се изморили от слънцето и многолюдните плажове, това е чудесно място за разходки и почивка в парка. Оборудван е със специална площадка за къмпинг, има и малък собствен плаж. Да се попадне тук е възможно, както пеша, така и с кола – на входа има паркинг. По-нататък можете да продължите пеша по пътеките на парка през гората или да се отправите към морето.

Остров Седир (островът на Клеопатра)

Намира се на 16 км от курорта. Второто име на острова е остров Клеопатра – той го получава благодарение на известния плаж с уникален, нехарактерен за региона пясък, където според легендата се е къпала самата прекрасна Клеопатра. Тук можете също да видите руините на античния град Кедра.

Замък Мармарис (Мармарис Кале)

Неговите величествени каменни постройки се извисяват над целия град и се забелязват отдалеч. Запазили се до наши дни сградите са били построени тук в началото на XVI век на мястото на по-ранните укрепления. Днес на територията на замъка се помещава музей.

Аквапарк Атлантис

Това е най-големият воден парк в курорта (още един – Аквадрийм е разположен на хълм над Мармарис). Намира се точно на брега на морето и предлага на туристите около десетина пързалки, басейни, заведения и други забавления. Той особено ще се хареса на тези, които идват на почивка в Мармарис с деца.

Полезни съвети за тези, които отиват на почивка в Мармарис

  • Любителите на гмуркането задължително трябва да се възползват от възможността и да го направят в Мармарис. Тук има около 50 места за гмуркане, а под водата може да се видят не само морските обитатели, но и необичайни пейзажи и антични руини.
  • Любителите на веселите нощни развлечения, които са на екскурзия или почивка в Мармарис, задължително трябва да посетят клуб „Тюрбан“. Откритият дансинг тук продължава направо в морето – много впечатляващо! 
  • Отправяйки се към Мармарис спокойно можете да планирате не само плажен отдих, но и разглеждане на забележителности. В близката околност, буквално на минути разстояние има много интересни забележителности.
  • Около курорта има много хвойнови гори, така че тук съветват да идват туристите, страдащи от белодробни заболявания. На 80 км от Мармарис се намира град Далян – известен със своята лечебна кал и минерални извори.
  • По плажовете на Мармарис често се срещат продавачи на плодове, вода и всевъзможни сладкиши. Тяхната дейност тук е незаконна и качеството на продаваните продукти от никого не се контролира, така че за собствената си безопасност по-добре не купувайте от тях нищо.
  • При избор на сувенири, обърнете внимание на местния мед: този район е известен с този природен деликатес. Тук можете да си купите, както обикновен цветен, така и оригинален от мащерка или боров мед.
  • Западно от Мармарис се намират няколко много живописни залива. Почивайки в този град, задължително си заслужава да се отправите на морско пътешествие с яхта, което ще ви остави ярки впечатления.
  • В цената на екскурзията с яхта обикновено е включен обяд, но трябва да знаете, че за напитките обикновено се налага да се доплаща отделно. Не забравяйте да си вземете пари, че в жегите се ожаднява.
  • Както навсякъде в Турция, цените в Мармарис на екскурзионните пътувания в хотелите са значително по-високи, отколкото в офисите на местните туроператори. Освен това, допълнителна отстъпка можете да получите при закупуване на екскурзия за 4 и повече души.

Ако имате късмет да попаднете през май в Мармарис, непременно си заслужава да посетите фестивала на яхтите, който се провежда в залива на Мармарис всяка година. През този период тук се събират огромен брой всевъзможни яхти – зрелището е неописуемо.