Българите, които ползват услугите на туристическа агенция, за новогодишните празници избират с предимство направленията Сърбия, Македония, Турция, Румъния. Това са най-често предпочитаните дестинации за последните 2-3 години. Смятаме, че това вероятно се дължи на желанието на българина да съчетае по-икономично пътуване и празник. В същото време количеството на резервациите за Нова година нараства в сравнение с други години.

Нова година в Белград

Сърбия

Зимна Сърбия привлича придирчивия турист с ниски цени, близостта до България, както чисто географски, така и по душа. Любителите на зимните спортове ще могат да покарат ски дори и нощем, а друг плюс са изключително достъпните цени на ски уроците.
Сръбската кухня е много разнообразна и е в състояние да задоволи почти всеки вкус. Най-евтин е местният балкански бюрек. Особено популярност има месният специалитет чевапчичи, а плескавицата не се нуждае от реклама. Тук можете да си хапнете и познатите ви мусака, пълнени сърми и капама, отгоре с овче кисело мляко. Опитайте местната напитка виняк (вид бренди).
В Белград си струва да посетите парк „Ада Сиганлия“, Националния музей на площада на Републиката с богата археологическа колекция и колекция от живопис, къщата на княз Милош, Стария дворец, Етнографския музей на Студентския площад, Двореца на княгиня Любица в Стари град.

Нова година в Сърбия

Нова година в Скопие

Македония

Към настоящия момент Македония продължава да бъде една от най-неизследваните страни в Европа. Да дойдете тук означава да се окажете в сърцето на една от най-контрастните култури: македонци и албанци, православни и мюсюлмани, турци и гърци.
Местната кухня е резултат от смесване на кулинарните традиции на различни народи. В многобройните македонски ресторанти и кафенета туристите могат да се насладят на печено мляно месо турски стил, евтината и вкусна закуска бюрек. За национални ястия тук се считат „гравче на тавче“ и охридска пъстърва, която се продава в ресторантите на килограм. От спиртните напитки популярна е ракията, която се среща в два цветови варианта – бяла и жълта.
В Македония може не само да релаксирате, но и да се докоснете до основите на православната култура. Ето съкратен списък на основните забележителности на страната, които си струва да посетите: Иверски манастир, манастир „Св. Дионисий”, манастир „Св. Йоаким Осоговски”, храмът „Св. Йоан Богослов” в Канео, църквата „Св. Климент” в Охрид, Охридското езеро, националния парк „Галичица“, Преспанското езеро, Дойранското езеро.

Нова година в Македония

Нова година в Скопие

Турция

Турция е страна на велики цивилизации, които са оставили след себе си освен покрити със сняг планини, топло море и ласкав климат, също и небивал брой архитектурни паметници. Освен това, Турция е известна шопинг дестинация. Тук ще откриете разнообразие от магазини, където може да прекарате доста време, „къпейки” се в огромни намаления и разпродажби на дрехи, обувки и аксесоари. Купуват се предимно бижута, сладкиши, а също платове и килими.
Стълбовете на турската кухня: овче и телешко месо, бобови растения, зеленчуци (домати, лук, чесън, патладжан), много различни подправки, ориз и хляб като основни гарнитури. Популярните ястия се правят основно от месо – вариации на кебапи и кюфтета, приготвени на скара или задушени в сос. Неизменна съставка са мезетата. Заслужава си да опитате турските баклави и локум.
Най-много забележителности има в Истанбул, в квартал Султанахмед: дворецът „Топкапъ“ (първият дворец на султаните, бивша резиденция на Османската империя), църквата „Света София“, Синята джамия (първата в света джамия с шест минарета), Йеребатан сарнъджъ (подземно хранилище за вода). В района на „новия град“ определено заслужава да се види дворецът Долмабахче и известният Босфорски мост.

Нова година в Турция

Нова година в Букурещ

Румъния

Едва ли не всяко четвърто историческо място в Румъния претендира, че е било свързано с живота на известния Влад Цепеш (граф Дракула). Може дори да се каже, че „бащата“ на всички вампири се е превърнал в своеобразна туристическа „марка“ на страната. Румъния предлага красивата природа на Карпатите, а през зимата няколко ски-курорта с добри писти и развита инфраструктура.
Румънската кухня е доста оригинална. Съставена е на основата на месо, различни зеленчуци и сладка царевица. Най-популярното ястие е румънското кебапче „мититеи“ или „мичи“ печено на открит огън, пикантни колбаси от три разновидности месо. Популярен е също качамакът.
Букурещ е един от най-големите в югоизточна Европа, търговски и културен център на страната. Тук се намират някои от най-добрите музеи на Балканите, но най-голям интерес за туристите представлява историческата част на града. Там са разположени Дворецът на правосъдието, Президентския дворец, Кралския дворец, където сега е отворен Художествения музей на Румъния, а също Триумфалната арка и сградата на Националната банка. В миналото наричан „Малкия Париж“, днес градът представлява интересен микс от старо и ново. Тук едни до други можете да видите тривековна църква, офис сграда от стъкло и стомана и бетонно жилищно чудовище от социализма.

Нова година в Румъния