Курорт Лидо ди Йезоло е уютно сгушен в северната част на Апенинския полуостров, на самия бряг на Адриатическо море. Благодарение на това, че е заобиколен от Алпите, тук никога няма бури и силни ветрове, а достатъчно плиткото море край бреговете на Лидо ди Йезоло през летните месеци може да се затопли до +30 °C. Сезонът за къпане в Лидо ди Йезоло започва от средата на май до средата на октомври. Курортът е известен в цяла Италия със своя специален „златист пясък“, топло и плитко море, широки и добре поддържани плажове.

Като морски „плажен“ курорт Лидо ди Йезоло започва да се развива през 60-те години на ХХ век. Курортът се развива не спонтанно, а е проектиран на база всички особености и вече наличен опит в строителството на морски курорти в Италия, като при Римини, например. По протежение на плажната ивица, на почти 15 км дължина, се простират трите линии хотели на курорта. На първа линия са хотели в непосредствена близост до плажа и на самия него, след това има пешеходна алея с много магазини и ресторанти, а после още две линии с хотели, като автомобилният път е чак след третата линия хотели.

Градът е доста тих, спокоен, лишен от обичайната туристическа суета, но в същото време не е „сънливо царство“. В голяма степен курортът е проектиран за спокоен и семеен отдих, но тук има и всички видове развлечения, които биха се харесали на особено шумните младежки компании. Лидо ди Йезоло се отличава с тесни, добре поддържани улици, разположени по протежение на брега; неголеми, компактни и много комфортни хотели, с малките уютни вили на местните жители. Тук цари спокойна домашна атмосфера, пропита от духа на италианската провинция, в която се усеща и влиянието на съвременната цивилизация. В курорта (както в хотелите, така и поотделно) има множество салони за красота, спа, медицински и здравни центрове с фитнес зали, хидромасажни и кални бани, биотерапевтично лечение и масаж.

Забележителности и развлечения в курорта Лидо ди Йезоло

Едно безспорно предимство на Лидо ди Йезоло е близостта му до един от най-красивите и най-романтични градове в света — Венеция. Преодолявайки разстояние само от тридесет километра, като едновременно с това си направите приятна морска разходка, можете да видите с очите си венецианската приказка и дори за известно време да се превърнете в един от нейните герои. Безкрайно дълго да се скитате по наистина тесните, виещи се улички покрай канала, да се разходите с гондола и да погледате града от катедралата „Санта Мария Маджоре“, да посетите поне един от островите на венецианската лагуна, където животът се случва в съвсем различно темпо.

Освен това, от Лидо ди Йезоло се организират еднодневни туристически обиколки до Флоренция (някога столица и главен италиански град) и Верона, където по удивителен начин се съчетават античност, Средновековие и съвременност. Не пропускайте възможността да видите и планинските езера, разположени в непосредствена близост до курорта. Например, езерото Санта Кроче в подножието на планината. Тук има кабинков лифт, който ще ви отведе на височина над две хиляди метра над морското равнище, където от птичи поглед могат да се видят езерото и близките села. В близост са живописни селца и старинен замък, отлично запазил се до наше време.

Да получите порция адреналин и маса положителни емоции можете в аквапарка „Aqualandia” или в един от лунапарковете. И децата, и възрастните ще бъдат възхитени от „Гардаленд“ – истински приказен град, разположен на живописното езеро Гарда, предлагащ невероятно количество атракциони и забавления, а по мащаб отстъпващ само на парижкия „Дисниленд“.

Докато се разхождате вечерите в Лидо ди Йезоло е невъзможно да пропуснете местните ресторанти – огромен брой за всеки вкус – изискани рибни ресторанти, тратории и пицарии, малки барове, сладкарници и кафенета. По централните улици има безброй магазини, бутици на известни далеч зад пределите на Италия марки, магазинчета за сувенири. За младите хора отварят врати нощни клубове и много дискотеки.

Лидо ди Йезоло се счита за един от най-младите курорти на Италия, но с отличната си инфраструктура, множество хотели, от евтини до най-изтънчените, плитко и топло море, уредена и зелена плажна зона, а също и близостта на различните исторически обекти от световно значение привлича разнородни туристи от цял свят.