Към най-прекрасните кътчета на света водят не магистралите, а второстепенните пътища. Да попаднете там не е толкова просто, може би, защото в тях няма нито тълпи от туристи, нито хотелски вериги, нито модни клубове. Но в такива места винаги е уютно, спокойно и живописно, а местните жители са усмихнати и гостоприемни, макар често да стават призори и да лягат дълго след полунощ. От Loyal Travel сме избрали 18 очарователни градчета по света, дори от снимките на които се носи умиротворение и уют.

1. Албарасин, Испания

Късче от средновековна Испания, криещо се из скалите на Южен Арагон. Зад крепостните стени ви очакват тесни и криволичещи улички, стари каменни параклиси, величествена катедрала в стил мудехар (смесване на арабски и испански влияния) и очарователен замък от IX век.

2. Ия – остров Санторини, Гърция

Елегантните бели къщички на Ия са главното, което се забелязва и са като пейзаж от картичка на Гърция. И на който и да е гръцки остров да прекарвате ваканцията си, то отидете задължително до остров Санторини и се полюбувайте на залеза на слънцето в Ия – невероятно красив е.

3. Фройденберг, Германия

Очарователен средновековен град с романтични полудървени къщи, оградени от зелени хълмове и долини. Живописните пейзажи и невероятно мек климат по тези места са идеални за пешеходен туризъм, колоездене и ако искате да се отдадете на съзерцателна почивка.

columbia

4. Гуатапе, Колумбия

Това планинско селце поразява с бунт от цветове. Едва ли не всяка фасада на разноцветните къщички в Гуатапе е украсена с различни забавни барелефи, традиционни за тези места. Немногото туристи, които са посетили тези места твърдят, че тук е чудесно място за каране на каяк, риболов, планинско колоездене и просто романтичен уикенд.

5. Портри, остров Скай, Великобритания

Рибарското пристанище с разноцветни къщички, пъбове за по бира, рибни магазини и крайбрежната алея, осеяна с чайки. Идеалната спирка при пътуване с кола из остров Скай с неговите ярко зелени хълмове, сурови скали, невероятно синьо море и безкрайно шотландско небе.

6. Рейне, Лофотенски острови, Норвегия

Да попаднете в това рибарско селище с 300 жители не е лесно: трябва да преодолеете дълъг път и да се съгласите на настаняване в малки вили. Но местните заливи и фиорди, вълнуващото норвежко небе и северното сияние си струват това.

7. Шефшауен (Синия град), Мароко

Един от най-живописните градове на Мароко, известен благодарение на любовта на местните хора към нюансите (не на сивото, не), а на синия цвят. Освен с бурните си цветове, Шефшауен може да се похвали още с необикновената си архитектура, многочислените празници и фестивали.

8. Пераст, Черна Гора

Когато този уединен град дълбоко в Которския залив е бил любимо място на венецианската знатна бохема, тя е украсила Пераст с луксозни барокови имения. Своя чар градът е запазил и до днес. Красиви гледки към морето и планината, елегантни магазини и сувенирни лафки, уютни ресторанти с тераси – всичко тук предразполага към спокоен отдих.

9. Бергамо, Италия

Град от две части – модерна долна и старинна горна на върха на хълм, откъдето се разкриват спиращи дъха гледки към околностите на Бергамо. Старият град е ограден от масивни стени, зад които са сгушени павирани пешеходни улици, малък площад с кафенета, сувенирни магазини и сладкарници.

10. Делфт, Холандия

Тихо градче с хубави дворове и велосипедни алеи. Няма да мине и без неизменния холандски атрибут – речните канали с цветни лехи по бреговете. Меката красота на Делфт подчертават кули на готически сгради, старинни църкви и красивото кметство на Пазарския площад.

11. Мостар, Босна и Херцеговина

Живописен град, разположен на брега на река Неретва. Мостар се отличава с ориенталски колорит: оживен пазар със сладкиши, наргилета и ярки килими, цветни джамии. Преди няколко години е възстановен Старият мост – визитната картичка и главната забележителност на Мостар, който свързва двете му части.

12. Егисайм, Франция

Полудървени къщи, калдъръмени улички, цветни лехи на всеки ъгъл – тази френска община удивително прилича на куклен град. А зад спретнатите фасади се крие вкусен пълнеж: в избите на Егисайм отлежава отлично вино – през този град преминава главния винен маршрут в региона.

хвар

13. Хвар, Хърватска

Хвар е най-големият град на едноименния идиличен остров, където във въздуха витаят аромати на борови иглички и лавандула, а слънцето грее едва ли не през цялата година. Най-добрият изглед на околността се открива от катедралата Свети Стефан, на чиито първи етаж е изложена добра колекция от старинни картини.

14. Телч, Чехия

Град-музей с исторически център, заобиколен от канал, благодарение на който Телч е наречен „Моравската Венеция“. Гордостта на Телч е главният площад със старинни сгради и костница на Светия Дух, откъдето се открива чудесна панорама към околностите. И, разбира се, самият Замък на Телч, около който някога е израснал и града.

15. Бриенц, Швейцария

Малко градче на брега на езеро, заобиколено от алпийски хълмове. Бриенц е известен със своите вековни традиции в дърворезбата – почти всеки дом по неговите улици е украсен със сложни дървени фигури.

16. Обидош, Португалия

Зад крепостните стени на Обидош се гушат бели къщички с керемидени покриви, а на пълните с цветя улици пъстреят табелите на магазини за сувенири и кафенета. Оттук не бива да си тръгвате без да пробвате местния специалитет „джинджа”: вишновка в шоколадови чашки.

17. Блед, Словения

Курортен град с чист въздух, приказен замък на скалата и живописно езеро, в средата на което има малък остров с потънала в зеленина прекрасна църква. Да попаднете на острова можете с пъстри лодки – словенски аналог на венецианските гондоли.

18. Сисимиут, Гренландия

Миниатюрен гренландски град на 75 км от полярния кръг. Уютен можем да го наречем може би само два-три дни в годината по време на краткото арктическо лято. Въпреки това, винаги се намират желаещи за кратко да избягат от шума и суетата на този буквално „край на земята“ с малки лего-къщички.