Когато отида някъде в чужбина, много обичам да посещавам старинни замъци и дворци. Повечето от тях все още пазят духа на времето си. Ние у нас, по обясними причини, си нямаме оцелели замъци.

Днес ще ви разходя, макар и виртуално, по кралските дворци във Варшава. Полската столица е изключително богата на забележителности. За да разгледате основните от тях, ще ви трябва поне един дълъг уикенд там. Затова реших да не ви отегчавам, изброявайки всичко интересно в дълъг списък, а да се фокусирам върху кралския маршрут.

За информация, Полското кралство просъществува от края на 10-ти век до 1795 г., когато Прусия, Русия и Австрия си поделят земите му. След това, независима полска държава (с републиканско управление) има между двете световни войни и след Втората Световна война.

Пак за информация, между София и Варшава има редовни директни полети. Цените в Полша са малко по-високи от нашите, но са по-ниски от западноевропейските. Като говорим за туризъм, почти всеки музей във Варшава има безплатен ден за посещение всяка седмица.

Кралският замък в Стария град

Кралският замък се намира на едноименния площад в сърцето на Варшава. Бил е дом на полските крале между 16-ти и 18-ти век.

Кралският замък в Стария град
Кралският замък в Стария град

В замъка могат да се видят няколко тронни зали, кралски спални и други помещения с луксозен интериор, съпътствали живота на полските крале. Има изложени и много картини.

Кралският замък, както почти цяла Варшава, е бил опустошен през Втората Световна война, като след войната е бил изцяло възстановен. Все пак, много от оригиналните орнаменти са били съхранени и използвани при възстановяването.

Варшава: кралският замък
Варшава: кралският замък

На последния етаж на замъка се разполага любопитна експозиция – разнообразни колоди карти за игра от 16-ти век до наши дни.

Свободен ден за посещение: всяка сряда.

Дворец Виланов

Дворецът Виланов е един от най-значимите и пищни музеи в Полша. Намира се в квартал Виланов – един от крайните квартали на полската столица. Освен, че е интересен сам по себе си, дворецът е любопитен и с факта, че е оцелял като по чудо по време на двете световни войни.

Дворец Виланов
Дворец Виланов

По своята архитектура Виланов представлява барокова крайградска резиденция, характеризираща се с широко дворно пространство пред основната сграда и красиви градини с живописно езеро в задната част. От дворците, които аз съм видяла, мога да го свържа по вид с двореца Версай край Париж и със замъка Сан-Суси край Берлин.

Градините на двореца Виланов
Градините на двореца Виланов

Виланов е построен в последната четвърт на 17-ти век за крал Джон III Собиески. След това е бил използван, разширяван и преустройван от следващите полски владетели.

Подобно на Кралския замък в историческия център, в двореца Виланов могат да се разгледат няколко тронни зали, използвани от поколения полски владетели. С течение на времето, много от залите сменяли функционалността си.

В двореца Виланов може да се види интересен кралски интериор – мебели, кресла, салонни бюфети, часовници, лапедариум, ценни картини.

Дворец Виланов: интериор
Дворец Виланов: интериор

Градините на двореца заслужават специално внимание. Много са красиви и като разположение, и като отглеждани в тях растения. Тук-там изпъкват изящни статуи. До градините има красиво езеро – езерото Виланов.

Варшава: езерото Виланов
Варшава: езерото Виланов

Свободен ден за посещение на двореца Виланов и градините му: всеки четвъртък.

Дворцов комплекс Лаженки

Дворцовият комлекс Лаженки се намира в едноименния парк, който е в централната градска част и заема забележителните 74 хектара площ. Комплексът е възникнал през 17-ти век като парк с бани на полския благородник Станислав Хераклиус Любомирски. През 18-ти век крал Станислав Август превръща мястото в дворцов комплекс.

Там в Лаженки човек може просто да се разходи по алеите в парка – много е приятно. Освен това, може да разгледа няколкото двореца, разположени в парка. Най-интересен е централният дворец – познат още като дворец на острова, защото в по-голямата си част е заобиколен от езеро. Този дворец е една от най-ценните полски исторически сгради, в която се помещава Кралската картинна галерия. Дворецът впечатлява с разкош и кралски блясък.

Друга любопитна сграда, съвсем близо до двореца на острова е принцовата резиденция, построена за принц Йозеф Пониатовски. Резиденцията е по-малка и по-скромна, но също пропита с разкош.

Интересна част от парка е едно кътче, посветено на великия полски композитор Шопен, което представлява негов паметник и декоративно езерце.

Парк Лаженки: паметникът на Шопен и езерото
Парк Лаженки: паметникът на Шопен и езерото

Свободен ден за посещение на дворците: всеки четвъртък. Самият парк Лаженки е свободен за посещение.

Снимки: Друми в думи