Ранно записване или Last Minute? – Гледната точка на Антон Пенев от Астрал Холидейз

1295

През последните години все повече туристи организират пътуванията си по-рано и се възползват от отстъпките за ранни записвания. Дори в нашия офис е тема на дискусии и спорове, дали да резервираме по-рано или да чакаме последния момент 🙂

Реших, че е добра идея да ви представя гледната точка на професионалистите от туристическия бранш. В следващите няколко седмици ще ви запозная с  колеги, които споделят своята гледна точка за това, какво мислят за ранните записвания, last minute офертите и най-вече – как сами организират пътуванията си.

Ще стартирам рубриката с Антон Пенев – маркетинг мениджър в Astral Holidays, мой добър приятел и запален турист. Познавам Антон от няколко години и съм забелязал колко е педантичен в критериите си при избор на дестинация или хотел. Често вниква до болка в детайлите и може да се каже, че е от досадните туристи, които задават хиляди въпроси преди да отпътуват към избраната екскурзия или почивка 🙂

Ранни записвания или Last Minute?

Какво сподели Антон Пенев:


Всъщност планирането е висша форма на управление на времето, което е толкова ценно. Да времето е пари, но времето са приятелите и най-вече семейството.

Тъй като проекто-съпругата и майка на детето ми също е в този бранш и двамата сме доста „пристрастени“ на тема пътуване планирането при нас е разтегливо понятие. Всичко бе по-лесно, когато наследницата и майка и се „гледаха вкъщи“. Обаче купона се „разтури“ и поеха съответно към офиса и детска градина. За 2018 г. планирането има още две зависимости, но въпреки товa…

Планираме на няколко нива :

  • конкретен хотел, който е в „wish list“.
  • планираме конкретна дестинация.
  • планираме конкретен район.
  • планираме конкретно събитие.
  • непланирано пътуване поради нещо изгодно.

В някои случаи, хотелите които са в листата, нямат голяма разлика в цените с ранни записвания и без, поради големия интерес към тях (дори и в крилата на сезоните) –  важно е да намерим места. Други пък точно обратното – хубаво е да си ги резервираш на „ранни“, първо за да си гарантираш места или специфична стая и то на по-добра цена. Трети пък сме ги хващали на Last Minute, но не като цени, а като места :). Четвърти ги чакаме да си пуснат промо, което да облекчи финансовата част на пътуването, но това се случва предимно в крилата на сезона.
Определено не сме Last Minute туристи, но не бихме се определили като „европейци“, които са планирали всичко осем месеца по-рано.

Правя уточнението, че много рядко отсядаме в масови хотели. Търсим и намираме нашите местенца, където вниманието към детайла и към клиента, а вече и към детето е на едно по-различно ниво. Не сме „all inclusive туристи” и експериментираме винаги когато можем.

Съветите на Антон Пенев към пътешествениците

  1. Пътувайте винаги когато можете независимо как, с кого, защо и къде.
  2. Ако можете – планирайте дългосрочно, но не и задължително.
  3. За семействата с деца – винаги си правете застраховка „Отмяна на пътуване“.

Вярвам, че всеки има свой собствен стил в организирането на пътуванията си и не трябва да дефинираме кое е правилно и кое не. Очаквайте скоро още гледни точки на професионалистите в туристическия бранш.

Споделете с нас в коментарите вашите предпочитания – ранни записвания или last minute?