За миг забравете за разноцветните костюми, горящите тиквени фенери и изобилието от лакомства, защото този път ще ви разкажем за нетипичните Хелоуин традиции, спазвани от хората по света!

Историята на Хелоуин – от къде започва всичко…

Популярният празник Хелоуин е празнуван всяка година на 31 октомври в различни точки от света. Корените на традиционните чествания могат да бъдат открити във многовековната европейска история. Той произхожда от древния келтски празник Самхайн, на който хората палели огньове и носили костюми, за да отблъскват призраците.

През осми век папа Григорий ІІ определил 1 ноември като време за почитане на всички светии. Скоро след това „Денят на светиите“ включил и някои от традициите на Самхайн. Вечерта преди празника била известна като „All Hallows Eve“, а по-късно придобила названието „Хелоуин“. През годините на деня започват да се спазват популярните традиции „Лакомство или пакост“ и издълбаването на тиквени фенери.

Хелоуин традиции по света

По редица краища от света, когато дните стават по-кратки, а нощта – по-студена, хората се потапят в неповторимия дух на Хелоуин, преобразявайки се в костюми и отдавайки се на разнообразието от сладки изкушения. Къде обаче празникът придобива друг смисъл? Вижте в следващите редове…

Как празнуват Хелоуин в Германия

Ако на 31 октомври се намирате в Германия, не се учудвайте на начинът, по който местните празнуват Хелоуин. Немците смятат, че на този ден трябва да бъдат почетени мъртвите, които се завръщат от отвъдното у дома. По интересното в традицията идва обаче, когато хората скриват всички ножове в къщата. Те смятат, че призраците на техните близки могат да опитат да се наранят с острите предмети.

Как празнуват Хелоуин в Испания

В Мексико, Латинска Америка и Испания празникът приема формата на популярния „Día de los Muertos“. Денят на всички души се провежда на 2 ноември и се отбелязва като тридневен празник, започващ вечерта на 31 октомври. Празникът е предназначен да почита мъртвите, за които също като в Германия се смята, че се завръщат в домовете си на Хелоуин.

хелоуин
Хелоуин / Снимка: https://unsplash.com/photos/4z4ztWP7WPs

Много семейства изграждат олтар на мъртвите, за да се свържат с починалите си роднини. Те ги украсяват с бонбони, цветя, снимки, малко от любимите храни и напитки на починалия и прясна вода. Често до олтара се поставят умивалник и кърпа, за да може духът да се почисти, преди да се отдаде на празника.

Как празнуват Хелоуин в Ирландия

В Ирландия – там, от където произхожда самия Хелоуин, денят все още се празнува също както и в Съединените щати. В селските райони се палят огньове, а в цялата страна децата се обличат в костюми и прекарват вечерта в кварталите си, спазвайки традицията „Лакомство или пакост“.

След края на обиколката, повечето хора се събират със съседи и приятели. По време на партитата се играят много игри, включително „snap-apple“ – игра, в която една ябълка е завързана към врата или дърво и играчите се опитват да отхапят от висящия плод. Освен този тип игри, родителите често организират за децата популярният „лов на съкровища“.

Как празнуват Хелоуин в Англия

Голяма част от англичаните от своя страна престават да празнуват Хелоуин още от когато протестантската реформация на Мартин Лутър започнала да се разпространява из страната. Тъй като последователите на новата религия не вярвали в светиите, те нямали причина да празнуват в навечерието на „Деня на всички светии“. За сметка на това обаче измислили нов есенен ритуал, който да спазват. Нарекли го „Guy Fawkes Day“ – ден, предназначен за отбелязване на екзекуцията на известния английски войник Гай Фокс. Той бил член на католическа група, която иска да премахне протестантския крал Джеймс от властта.

Ежегодно на 5 ноември жителите на Великобритания палят огромни огньове и озаряват небето с удивителна комбинация от фейерверки. По време на честванията се изгарят сламени чучела – символ на Гай Фокс.