Любляна: замъкът, реката и една несподелена любов

3043
Любляна / снимка Друми в думи
Любляна / снимка Друми в думи

Днес ще ви разкажа за Любляна, столицата на Словения. През годините съм посетила близо 20 европейски столици и Любляна ми е една от любимите. Градът е много оживен, без да е залят от тълпи. Има си собствена атмосфера на кипящ живот и в същото време – на спокойствие. Там е чистичко, зелено и приветливо.

Любляна се намира на около 920 км от София. Може да стигнете до там с кола или с автобус за около 10 часа, без да се броят почивките и времето по границите. От скоро има директни полети между София и Любляна, обслужвани от словенската авиокомпания Адриа. Полетът е с времетраене около час и 40 минути.

Любляна ще ви предложи немалко места, които да видите. Може да ги обиколите набързо – всичките са в центъра, но най-добре да си отделите уикенд, за да може да се потопите изцяло в атмосферата на града.

Люблянският замък

Средновековният Люблянски замък е най-популярната забележителност в Любляна и е един от символите на града. Истинска атракция! Намира се на висок хълм в самия център на Любляна. Ще го забележите отдалеч.

Люблянски замък: панорамни гледки от наблюдателната кула
Люблянски замък: панорамни гледки от наблюдателната кула / снимка Друми в думи

До него се стига пеша. Хълмът, на който се намира замъка, е превърнат в приятен за разходка градски парк. Има няколко подхода от централната градска част към замъка, като разстоянието е кратко и се изминава за около 15-20 минути. Ако не ви се разхожда, може да използвате фуникуляра, който се намира недалеч от Драконовия мост и Централния пазар. Билетът за вход е 7,50 евро, ако използвате асансьора – 10 евро.

Замъкът е бил построен през 11-12 век, но хълмът и околността са били населени още от 12 век пр. Хр. Замъкът е бил променян през годините, като най-голяма реконструкция е правена през 15-ти век. От тогава Люблянският замък заема съвременните си очертания.

Има много какво да се види в замъка. Аз бих откроила три места в него, които намирам за най-интересни:

  • високата наблюдателна кула, от която се разкриват красиви панорамни гледки във всички посоки;
  • червената вита стълба във вътрешността на замъка;
  • затворническите килии.
Люблянски замък: в килиите / снимка Друми в думи
Люблянски замък: в килиите / снимка Друми в думи

Река Любляница

Река Любляница опасва централната част на Любляна и в частност Люблянския замък, подобно на това как река Янтра опасва Царевец във Велико Търново. Покрай река Любляница в централната градска част има много приятни заведения, кафенета и бирарии, в които човек да поседне на по питие или да похапне. Има си и много мостове, къде по-стари, къде нови.

Река Любляница
Река Любляница / снимка Друми в думи

Драконов мост

Построен в началото на 20-ти век на мястото на стар дървен мост, Драконовият мост е още един от символите на Любляна. Наречен е така, заради статуите на четирите дракона на моста.

Драконов мост
Драконов мост / снимка Друми в думи

Мост на месарите

Мостът е сравнително нов – открит е през 2010 година. Поради големите си размери прилича на малък площад над реката. Част от конструкцията му е стъклена и човек може да види реката под него. Колоритът се допълва от статуи на герои от гръцката митология и Стария завет. Но това не е всичко – страничните прегради на моста изобилстват от заключени катинари, поставени там от влюбени двойки за вечна любов. Затова, Мостът на месарите е известен и като Мост на влюбените.

Мост на месарите
Мост на месарите / снимка Друми в думи

Троен мост

Тройният мост е в самия център на словенската столица. Състои се от три моста, като средният е най-стар – строен е през 1842 г. на мястото на стар дървен мост. Между 1929 г. и 1932 г. са построени двата странични моста.

Троен мост
Троен мост / снимка Друми в думи

Мост на обущарите

Мост с красиви каменни колони, построен в началото на 30-те години на 20-ти век на мястото на стар дървен покрит мост. Онзи старият мост е бил един от най-старите над реката и се е казвал Горният мост. Там дълго време се помещавали месарски магазинчета. Поради лошата миризма, те били преместени, а на тяхно място се настанили обущарите и от там – името на моста.

Мост на обущарите
Мост на обущарите / снимка Друми в думи

Несподелената любов на поета

В сърцето на града, до Тройния мост, е още едно знаково за Любляна място – площад Прешерън. Франсе Прешерън е именит словенски поет-романтик, живял през първата половина на 19-ти век, чието творчество оказва значително влияние върху развитието на словенската лирика и словенския език. Прешерън е автор на текста на съвременния химн на Словения.

Когато бил 33-годишен, Франсе Прешерън срещнал голямата си любов – Джулия Примик. Тази любов вдъхновила голяма част от неговото творчество. Както често става, макар и голяма, тази любов останала несподелена. Джулия се сгодила и омъжила за друг.

Площад Прешерън / снимка Друми в думи
Площад Прешерън / снимка Друми в думи

В знак на признание към Прешерън и неговото творчество, на едноименния площад в центъра на Любляна се издига огромен паметник на поета. Статуята му е положена на пиедестал, а над него се извисява друга статуя – на музата на поезията. Паметникът е ориентиран към една от отсрещните къщи, точно там, където е живяла неговата любима.