Всеки може да бъде турист, но не всеки може да бъде пътешественик. А вие чудили ли сте се вие от кой тип сте?

Турист

Туристите са хора които цяла година мечтаят лятото да дойде и да заминат на почивката която са резервирали преди 6 месеца. Половин година те са планували всеки детайл от пътуването чрез предварително запазване на хотел, самолетни билети, входни такси и т.н. Една седмица преди заветната датата, започват да стягат багажа си. Пристигат на летището 3 часа по-рано с принтирани бордни карти и 2 куфара с дрехи за една седмица. След три часа директен полет, те пристигат на крайната дестинация, а там ги чака летищен трансфер до хотела. Настаняват се, разопаковат си багажа и след 2 часа са се настанили комфортно край басейна с коктейл в ръка. Вече са си направили selfie и са се тагнали в социалните медии.

Пътешественик

Пътешествениците си купуват самолетен билет в последния момент за ново и непознато място на което не са били до този момент. Често нямат предварително резервирано място за нощуване. Ако дестинацията го позволява ще се опитат да спят под звездите, ако ли пък не ще изберат обикновена къща за гости или хижа с едно легло и това ще им бъде достатъчно. В последния момент ще хвърлят тениска или две в раницата. Те нямат нужда да плануват, не винаги имат и крайна цел. Те пътуват заради самите преживявания по пътя. За пътешествието само по себе си, а не за крайната точка.

Всеки вид пътуване има и позитиви и негативи. Важно е това което правим и там където сме да ни прави щастливи. Ние сме различни хора и имаме различна представа за преживявания. Трябва обаче да сме малко по-често пътешественици и по-рядко туристи. Ето и 5 причини за това:

  1. Туристите почиват, пътешествениците преживяват
  2. Туристите правят снимки, пътешествениците събират спомени
  3. Туристите вървят по-добре познатите маршрути, пътешествениците намират нови пътеки
  4. Туристите ходят по познати места, пътешествениците търсят приключения
  5. Туристите се прибират със сувенири, пътешествениците с незабравими истории

Ако съм успяла да ви убедя и искате и вие да сте пътешественик, но не сте сигурни как да го постигнете ето 7 съвета как да бъдете пътешественици:

Нямате нужда от selfiе пръчка или много снимки

Пътешествениците не си правят selfie-та. Те правят снимки рядко и запечатват само моментите които си заслужават. Те може да имат само 10 снимки, но ще са им достатъчни. Те са видели всичко докато са били там и са му се насладили максимално.

Нямате нужда от навигация

Пътешествениците не използват Google Карти, за да проверят как да стигнат до определена забележителност. Те се губят в малките улички на града и там случайно намират малко кафене с прекрасни традиционни десерти. Скитайте в уличките и не се притеснявайте че не знаете къде се намирате, така започва всяко истинско пътешествие.

Нямате нужда от куфар

Вместо куфар, съберете няколко тениски и дънки в раница, която може лесно да носите на гръб. Това ще ви бъде и от полза ако пътувате през няколко града и се налага да носите багажа със себе си.

Не взимайте кола под наем

Вместо да резервирате кола под наем, изберете друг вид транспорт. Ако пътувате от един град към друг, изберете влак или автобус. Може да отнеме повече време, но ще откриете гледки които не сте очаквали. Ако сте готови за нещо още по-авантюристично, качете се на автостоп.

Забравете големите скъпи хотели

Вместо да резервирате голям, популярен пет звезден хотел, изберете си малка къща за гости, хижа, AirBnB или дори couch surfing. Ще се запознаете с много нови хора и ще усетите как живеят местните.

Говорете с местните

Не се страхувайте да питате местните да ви упътят. Дори може да се опитате да използвате техния език. Независимо колко лошо е произношението ви и колко неправилна е граматиката, те ще бъдат много по дружелюбни и ще се радват да ви помогнат. Може дори да ви разкажат някоя интересна местна легенда.

Опитайте местната кухня

Едно от най-определящите неща за една държава са традициите. А един от най-приятните и вкусни начини за опознаването и е чрез местната кухня. Намерете малко, закътано ресторантче, без туристи. Експериментирайте и си поръчайте нещо което никога не сте опитвали.

А ако сега се чудите ами ако се загубя или съм си изпуснал автобуса – тогава какво да правя? Поздравления ако това се е случило тогава сте се справили и вече сте станали  истински пътешественик. Спрете, поемете си дъх, усмихнете се, почувствайте свободата. Говорете с местните и им позволете да ви помогнат – някой случаен италианец да ви закара до гарата, някоя възрастна испанка да ви нарисува малка карта как да стигнете до хотела си, френското семейство при което сте отседнали да ви направи вечеря, англичанин да ви черпи бира, китайка да ви подари магнит. Тези непредвидени и неочаквани и леко щури моменти са тези които ще помните дълго след това, тези които ви правят истински пътешественик!

А вие готови ли сте да се гмурнете в следващото приключение? Готови ли сте да бъдете пътешественик?