В последно време все повече българи отскачат до съседна Сърбия за кратко или за по-дълго, къде на пазар, къде на богата сръбска трапеза, къде на екскурзия. Сърбия е атрактивна дестинация за екскурзия в чужбина, защото ни е близо и заради сравнително ниските като за задгранична екскурзия тамошни цени.

В следващите редове ще ви представя град Крушевац – по-малко позната дестинация в Сърбия.

През Средновековието – в края на XIV век – Крушевац е бил столица на Моравското княжество, едно от няколкото сръбски княжества по онова време. Владетел е бил княз Лазар Хребелянович, син на виден сръбски аристократ от двора на крал Стефан Душан.

Княз Лазар загива през 1389 г. в голямата Косовска битка, състояла се на 15 юни 1389 г. на Косово поле, местност на около 300 км южно от Крушевац, недалеч от Прищина. Битката е между сръбска войска, предвождана от княз Лазар, и настъпващите османски турци, предвождани от Мурад I. Битката завършва без ясен победител, но и двамата пълководци загиват в нея.

Нещо любопитно – една от дъщерите на княз Лазар – Драгана Лазаревич, се свързва с нашия цар Иван Шишман – според някои източници, той се жени за нея след смъртта на първата си жена, според други – тя е жена на сина му Александър Шишман.

Точно с княз Лазар, с неговата престолнина и Косовската битка са свързани най-интересните забележителности в Крушевац.

Княз Лазар и Археологически парк Лазарев град / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com
Княз Лазар и Археологически парк Лазарев град / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com

Забележителности в Крушевац

Останките от средновековния Лазарев град

Край останките от двореца на княз Лазар в Крушевац е обособен много приятен градски парк – Археологически парк Лазарев град. От средновековната крепост са запазени останки от двореца на княза, част от конюшните, крепостни стени и главната Донжон кула. В Археологическия парк има и Исторически музей.

Крушевац: Археологически парк Лазарев град / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com
Крушевац: Археологически парк Лазарев град / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com

Църква Лазарица

Централно място в Археологически парк Лазарев град заема църквата Лазарица – обновена и добре поддържана, красива и действаща църква с интересна висока камбанария. В минало това е била придворната църква на комплекса.

Монумент на Косовските герои

Паметникът на Косовските герои е една от емблемите на Крушевац. Издигнат е в началото на 20-ти век от скулптора Джордже Йованович в памет на Косовската битка.

Къща на Симичите

Къщата на Симичите е една от най-старите запазени сгради в Крушевац и много прилича по архитектура на нашите възрожденски къщи. В момента действа като етнографски музей. Строена е в края на 18-ти или началото на 19-ти век.

Пешеходната зона в центъра

Това е главната пешеходна улица в центъра на Крушевац, изобилстваща от капанчета и кафенета.

Площад Фонтана

Интересен площад с красив фонтан. До 60-те години на 20-ти век мястото е било пазар за зърно, плодове и зеленчуци.

Манастири около Крушевац

Целият район е осеян с множество малки и по-големи църкви, при това – действащи. Там, общо взето, всяко село и всяка махала си имат свой храм. Освен многото църкви, край Крушевац има няколко интересни манастира. Два от тях, които наскоро избрах да посетя и които препоръчвам и на вас са Свети Роман и Наупара.

Манастир Свети Роман

Манастир Свети Роман е от най-старите сръбски манастири. Разположен е в дефилето на река – живописно място. Манастирският храм е построен в края на 14-ти или в началото на 15-ти век върху останки от по-стара църква. В него могат да се видят много красиви старинни стенописи. В отделен параклис вътре в храма се намира и гробът на самия светец – свети Роман.

Манастир Свети Роман / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com
Манастир Свети Роман / снимка Друми в думи www.drumivdumi.com

В двора на манастира е погребано сърцето на Николай Николаевич Раевски, руски военен деец, сражавал за Сърбия в Сръбско-Турската война от 30-те години на 19-ти век. Николай Раевски е първообраз на граф Алексей Вронски от романа на Лев Толстой Ана Каренина.

Манастир Наупара

Манастир Наупара се намира на около 15 км от Крушевац до село Наупара. Манастирът е девически. Разположен е на спокойно и живописно място. В най-високата част на манастира се издига красивата манастирска църква в моравски стил с две изящни розетки над входа, които ѝ придават особен колорит.

Как се стига до Крушевац

Град Крушевац се намира на около 230 км от София. Пътува се около три часа и половина с автомобил, без да се смятат почивките и минаването на границата. Може да си направите индивидуално посещение, а може да се отпуснете и да се насладите изцяло на екскурзията до там, без да мислите за неизбежните формалности, като изберете организирано пътуване.

Посещението на Крушевац може да се комбинира с посещение на Ниш или Крагуевац, а също така – да се осъществи на път към или от Белград.